Сайтқа презентация қосу

Ірімшік және сүзбе өндіретін цех ашу

Бизнес-жоспар

Ірімшік және сүзбе өндіретін цех ашу

Орындаған:Қапай Г.Е Топ:БЛ-409 Тексерген:Есенбекова З.Ж

Мазмұны Резюме Кіріспе 1. Жобаның тұжырымдамасы 2. Өнімнің (қызметтердің) сипаттамасы 3. Өндірістер бағдарламасы 4. Маркетингтік жоспар 5. Техникалық жоспарлау 6. Ұйымдастыру, басқару және құрам 7. Жобаны іске асыру 8. Пайдалану шығыстары 9. Жалпы және әкімшілік шығыстар 10. Қаржыландыру қажеттілігі 11. Жобаның тиімділігі

Резюме
 Жобаның тұжырымдамасы ірімшік және сүзбе өндірісі кәсіпорынын құруды қарастырады.  Кәсіпорын қызметінің мақсаттары ірімшік және сүзбе өндіру және оны сату болып табылады.

Жоспарланған кәсіпорынның нысаналы тобы өнімдерді тұтынушы орташа табысы бар тұрғындар болып табылады.  Цех (өндірістік орын-жай), сондай-ақ ірімшік және сүзбе, пастеризацияланған сүт және қаймақ дайындау үшін сүтті қайта өңдеуге қажетті жабдықтар сатып алу жоспарлануда.  Жоба бойынша жалпы инвестициялық шығындар мыналарды қамтиды: Шығыстар, мың теңге Негізгі капиталға инвестициялар Айналым капиталы Барлығы 2015 66 513 3 000 69 513

Жобаны қаржыландыруды жоба бастамашысының өз қаражаты есебінен сияқты қарыз капиталы есебінен де жүзеге асыру жоспарлануда Қаржыландыру көзі, мың теңге Өз қаражаты Қарыз қаражаты Барлығы Сомасы 20 854 48 659 69 513 Кезеңі 04-05.2015 04-05.2015 Үлесі 30% 70% 100%

Кредиттеудің мынадай шарттары қабылданды:
Кредит валютасы Пайыздық ставка, жылдық теңге 12%

Өтеу мерзімі, жыл Пайыздар мен негізгі борышты төлеу Пайыздарды өтеудің жеңілдікті кезеңі, ай Негізгі борышты өтеудің жеңілдікті кезеңі, ай Өтеу түрлері

6,5 ай сайын 6 6 тең үлестермен

Кәсіпорын қызметінің жобаның 5 жылына арналған тиімділік көрсеткіштері. Жылдық пайда (5 жыл), мың теңге 8 815

Активтердің рентабельділігі

15%

Кіріспе

Қазақстандық сүт өнімін өндірушілер үшін нарық жағдайындағы қызмет маңызды проблемалармен және көптеген тәуекелдермен қатарлас келді. Аграрлық секторға дәстүрлі түрде ұлттық экономиканы дамытуда, яғни сүт өнімдері индустриясын дамытуда маңызды  рөл берілгеніне қарамастан, бірінші кезекте кем дегенде сенімді шикізат базасы болуы тиіс, өндірушілердің өздері және талдаушылар саланың өсу қарқынының төмендегенін мойындап отыр және импорттың басымдық алуына алаңдаушылық білдіруде. Бұл ретте сүт өнімдерінің бағасын демократиялы деп айтуға болмас, ауқаттылар санатына жатпайтын кейбір тұтынушылар бүгіннің өзінде сүзбені немесе, мысалы, қаймақты күнде сатып ала алмайды. Сонымен қатар, сүт өнімдерін тұтыну ұлт денсаулығының жай күйіне тікелей әсер етеді және қоғамның салауаттылығы деңгейін көрсетеді. Қазіргі әлемдік дағдарыс, әрине, сүт өнімдері нарығының жағдайына әсерін тигізді, алайда алдағы жылдары оларды тұтыну төмендемейді, қайта ұлғаятын болады деп болжайды талдамашылар.  Қазақстан Сүт одағының деректері көрсетіп отырғанындай, отандық өндірушілер нарыққа, ең алдымен айран, қаймақ, пастеризацияланған сүт, май, өңделген және тазартылған UHT сүті өнімдерін шығарады. Сауда желілеріне Ресейден, аздап Украинадан,  Беларусиядан және Қырғызстаннан әкелінетін йогурттар мен десерттердің түр-түрлері көптеп шығарылады. Қазіргі уақытта ірімшік және сүзбе өндіретін цехтар ашудың болашағы зор, оның мынандай себептері бар:  біріншіден, Қазақстанда сүт өнімдерін тұтыну көлемі азаймайды;  екіншіден, сүт өнімдерін барлығы тұтынады, алайда барлық ұйым бірдей сапалы тауар ұсына алмайды;


Облыста бизнестің осы түрін ашу үшін барлық мүмкіндік бар. Шығыс Қазақстан облысы Республикада мал басы бойынша жетекші орынды иеленуде. Өндіріс үшін шикізатты (сүтті) облысының халқы мен шағын және орта кәсіпорындарынан сатып алу  жоспарлануда. Шикізаттың бағасы маусымдық сипатта, қыста барынша жоғары, жазда барынша төмен болады.

Жобаның тұжырымдамасы
 Жобаның тұжырымдамасы ірімшік және сүзбе өндіретін цех ашуды 

 

      



қарастырады. Кәсіпорын қызметінің мақсаттары сүт өнімдерін, соның ішінде ірімшік және сүзбе, сондай-ақ пастеризацияланған сүт және қаймақ өндіру және сату болып табылады. Жоспарланған кәсіпорынның нысаналы тобы өнімдерді тұтынушы орташа табысы бар тұрғындар болып табылады. Компанияның басымдығы өндірісте тек қана таза сүтті және табиғи шикізатты пайдалану, жартылай фабрикаттар мен басқа да қоспаларды пайдаланбау болып табылады, ол өнімнің дәмдік сапасына оң әсер ететін болады. Цех шығаратын негізгі өнімдер мыналар болып табылады: - Қалыпқа келтірілген пастеризацияланған сүт (3,2%); - Қаймақ (30%); - Жартылай майлы сүзбе (9%); - Қатты ірімшік. Өндірістік цех жалпы алаңы 150 шаршы метр орын-жайда орналасатын болады. Осы бизнес-жоспарда жоспарланған кәсіпорынның айналымын ескере отырып қызметті жауапкершілігі шектеулі серіктестік шеңберінде жүзеге асыру ұсынылады. Бұл бизнес-жоспар басшылыққа алынатын соңғы нұсқа емес, тек осындай бизнес-идеяны дамытудың әлеуетті мүмкіндігі ғана болып табылады. Сондықтан да осы жобаны іске асырған кезде сату бағдарламасы сияқты инвестициялық шығындар тізбесіне тиісті жабдықтарды қосу жолымен шығарылатын өнімнің түр-түрін де өзгертуге болады. Шығарылады деп жоспарланған өнімнің бәсекелестік басымдықтарын, сондай-ақ сатып алынатын жабдықтардың айырықша ерекшеліктерін барынша ашып көрсету қажет.

Ірімшік және сүзбе өндіретін құрылғы жобасы

Образец текста Второй уровень


Третий уровень  Четвертый уровень  Пятый уровень

Ө німнің (қ ызметтердің ) сипаттамасы
Кәсіпорында мынадай өнім түрлері болады: - Қалыпқа келтірілген пастеризацияланған сүт (3,2%); - Қаймақ (30%); - Жартылай майлы сүзбе (9%); - Қатты ірімшік. Бұл ретте, кәсіпорын түсімінің көп бөлігі қатты ірімшікті сатудан түсетін болады.Ірімшік – жоғары құнды, кеңінен танылған сүт өнімі. Әр түрлі ірімшіктер көптеген ұлттың ұлттық тағамының құрамына кіреді. Ірімшік төрт негізгі түрге бөлінеді: - қатты, (российский, голландский, швейцарский және басқа); - жартылай қатты (российский, голландский, швейцарский рокфор және басқа.); - жұмсақ (любительский, славянский и др.); - тұзды (сулугуни, фермерский, имеретинский, брынза, және басқа.). Осы түрлер өз кезегінде жекелеген кіші түрлерге және топтарға бөлінеді. Тұтыну өлшемдері негізге алынатын жіктемесі бар, осылайша, ірімшіктеді дәстүрлі және экзотикалы деп бөлуге болады.Біз үшін танымалы қатты және балқытылған түрі ғана емес, сонымен бірге дайындау технологиясы, сондай-ақ, әдетте, бағасы да жоғарысы болады

Көрсеткіш, тн.

Ө ндірістер бағ дарламасы
2013 269 72 2014 831 222

2015-2018 936 250

Сүтті қайта өңдеу көлемі Нормаға келтірілген пастеризацияланған сүт (3,2%) Қаймақ (30%) Жартылай майлы ірімшік (9%) Қатты ірімшік

6 2 18

18 7 55

20 8 62

Сату бағдарламасы жасалған келісімшарттар жолымен, маркетингтік зерттеулер, сондай-ақ жарнамалық акциялар арқылы жүзеге асырылатын болады.
Цех өнімдері мен шикізат бағасы Нормаға келтірілген пастеризацияланған сүт (3,2%) Қаймақ (30%) Жартылай майлы ірімшік (9%) Қатты ірімшік Сүт – шикізат 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Орт а. 116

116

116

116

116

116

116

116

116

116

116

116

116

625 536

625 536

625 536

625 536

625 536

625 536

625 536

625 536

625 536

625 536

625 536

625 536

625 536

759 55

759 55

714 50

714 45

670 45

670 40

625 30

625 35

670 40

670 45

714 50

759 55

696 45

Маркетингтік жоспар
Өнімдер (қызметтер) нарығының сипаттамасы Ағымдағы жылы жалғасып отырған қаржы-экономикалық дағдарысқа қарамастан Қазақстанда қайта өңделген мал шаруашылығы өнімдері өндірісінің өсіп отырғаны байқалады. Қазақстан Республикасында 2009-2010 жж. қаңтар-қараша айларындағы сүт өнімдерінің өндірісі, ақша түрінде, млн. теңге Суретте көрсетілгеніндей, 2010 жылы сүт өнімдерін өндіру 2009 жылдың ұқсас кезеңімен салыстырғанда 15 842 млн. теңгеге (немесе 15,1 %) ұлғайды және 104 700 млн. теңгені құрады ҚР-да 2009-2010 жж. 10 айындағы ірімшік және сүзбе экспорты,тонна

Сүт өнімдерін тұтынуға әсер ететін факторлардың бірі оның бағасы болып табылады. Тұтыну бағасы сатып алушыны оның табысының деңгейіне және бәсекелестік ортаны қалай қабылдауына байланысты қанағаттандыра алады. Әдетте, бәсекеге қабілеттілік бәсекелестер тауарларының бағасынан айырмашылықта болатын тауарды барынша төмен бағамен сату есебінен ұлғайды. Қазақстанның қалаларындағы ірімшік пен сүт өнімдері бағасының орташа көрсеткіші 3-кестеде келтірілген.

Қазақстан қалаларындағы әр түрлі өндірушілердің ірімшік пен басқа да сүт өнімдерінің бағалары Өндіруші ел Сусындардың атауы Көлемі Бағасы
Қазақстан Қазақстан Қазақстан Ресей Ресей Қазақстан Қазақстан Қазақстан Қырғыстан Қырғыстан Қырғыстан Қырғыстан Қазақстан Қазақстан Ресей Йогурт «Голландский» қатты ірімшігі «Сметанковый» қатты ірімшігі «Жаксы» қатты ірімшігі «Плавыч» балқытылған ірімшігі «Охотничий» балқытылған ірімшігі Қаймақ Айран Дәнді сүзбе Йогурт Био-айран Ряженка Сүзбе Қаймақ 1000 гр 1000 гр 1000 гр 1000 гр 1000 гр 500 гр 550 гр 200 гр 450 гр 450 гр 450гр 200 гр 200 гр 1000 гр 450 гр 1 600 тг 1 400 тг 1 200 тг 800 тг 700 тн 257 тг 153 тг 199 тг 140 тг 126 тг 151 тг 132 тг 91 тг 137 тг 156 тг

Фирма

«Плавыч» ТПК ЖШҚ

«Компания ФудМастер» АҚ «Компания ФудМастер» АҚ А «Компания ФудМастер» АҚ «Бишкексут» ААҚ «Бишкексут» ААҚ «Бишкексут» ААҚ «Бишкексут» ААҚ «КМК» «Нетиже» Сүт фабрикасы ЖШС

«Вимм – Билль – Данн» ААҚ

Техникалық жоспарлау
Ірімшік өндіретін заманауи фабрикаларда жаңа технологиялар пайдаланылады. Технологияны жетілдіру жоғары сапалы, таза өнім алуға мүмкіндік береді. Ірімшік өндіру технологиясының сипаттамасы Ірімшік дайындаудың барлық процесін 6 негізгі кезеңге бөлуге болады: 1.Қайнату. Процестің мәні сүтті жоғары температураға дейін қыздыруда. Сол кезеңде қандай сүттің пайдаланылғанына байланысты ірімшікта өзінің ерекше сипаттамасы пайда болады. 2. Іртуі. Сүт (обрат) мәйек немесе сүт ұйытқысын қосу арқылы ірітіледі. Нәтижесінде қою масса сұйықтан (сарысудан) бөлінеді. 3. Ағызу. Бұл кезеңде сарысуды ірімшік массасынан айырады. Кейбір жағдайда процесті тездету үшін ірімшік массасын қыздырады. Нәтижесінде қажетіне қарай массаға болашақ ірімшікке дәм беретін дәмдеуіштер, қоспалар және басқа да ингредиенттер қосылады. Бұл кезең алынатын ірімшіктің құрылымы мен дәмін қалыптастырады. . 4. Тығыздау Бұл кезеңде ірімшік арнайы қалыпқа салынады және тығыздалады. 5. Тұздау. Ірімшік массасын не тұздайды не әсер беру үшін тұзды ерітіндіге салады, 6. Пісіп жетілуі. Бұл кезеңде ірімшікті сақтау орнына немесе пісіп-жетілу үшін басқа да арнайы орын-жайға апарады, сол жерде оны мұқият баптайды. Оны асты-үстіне айналдырады, арасында жуады, шөткемен тазалайды. Ірімшіктің қай түрі дайындалуына байланысты оны ыстау, алкогольмен сүрту, дәмдеуіштер себу және басқа да әдістер жасауы мүмкін. Ең маңыздысы, орын-жайда осы процесс жүрген кезде белгілі ылғалдылық және температура деңгейі сақталады, өйткені соңғы нәтиже соған байланысты болады.

Ұ йымдастыру, басқ ару жә не құ рам
Кәсіпорынға директор жалпы басшылық жасайды. Өндіріс бастығы өндірістік құрамның (технолог, электрик, слесарь, жүргізуші) жұмысын бақылайды. Кәсіпорынның ұйымдастыру құрылымы төменде келтірілген түрлерден тұрады.

Құрамды басқарудың келтіріліп отырған құрылымын желілік құрылымға жатқызуға болады. Ол директорға кәсіпорынның жұмысын жедел басқаруға және оқиғалардан үнемі хабардар болуына мүмкіндік береді. Кәсіпорын мамандары – өндіріс меңгерушісі, бухгалтер, операторлар. Қызмет көрсетуші құрамға: жүргізушіні, жұмысшыларды, еден жуушыны, күзетшіні, шаруашылық меңгерушісін жатқызуға болады.

Жобаны іске асыру
Осы жобаның іске асуы 2014 жылдың соңынан бастап 2015 жылдың сәуіріне дейінгі кезеңді алатын болады деп болжануда.
Ісшаралар\Ай Маркетингті к зерттеу жүргізу және ТЭН әзірлеу Қаржыланды ру мәселесін шешу 1 2 3 2012 4 5 6

Кредит алу Орын-жайды жалдау Құрамды іздестіру Жабдықты жеткізу құрастыру Жарнаманы орналастыру Жұмыстың басталуы

Жалпы жә не ә кімшілік шығ ыстар
Кәсіпорынның бір айдағы жалпы және әкімшілік шығыстары, мың тг.
Шығындар ЕТҚ Банк қызметтері Офистік орын-жайды жалдау Электр энергиясы Жылумен жабдықтау Сумен жабдықтау + кәріз Интернет Байланыс қызметтері Кеңсе тауарлары ЖЖМ НБ қызмет көрсету және жөндеу Жарнамаға арналған шығыстар Басқа да көлденең шығыстар Итого 2013 1 522 10 67 106 32 5 17 8 5 204 8 10 8 2 056 2014-2018 ж 9 133 60 402 959 192 29 102 48 30 1 226 48 60 48 12 336

Орын-жайды жалдау Жамбыл қаласының нарығындағы орташа жалдау ставкасы ескеріле отырып есептелді. Коммуналдық қызметтер осындай қызметтерді көрсетушілердің тарифтері ескеріле отырып есептелді.

Еңбекақы төлеу шығыстарының есебі, мың тг
№ Лауазымы Әкімшілік-басқару құрамы 1 2 Директор Бухгалтер Барлығы Өндірістік құрам 1 2 Өндіріс меңгерушісі Операторлар Барлығы Қызмет көрсету құрамы 1 2 3 Жүргізуші Жұмысшылар Еден жуушы Барлығы Қосалқы құрам 1 2 Күзетші Шаруашылық меңгерушісі Барлығы Құрам бойынша барлығы 3 1 4 22 40 60 100 620 120 60 180 1 385 132 66 198 1 522 4 2 1 7 70 55 45 170 280 110 45 435 308 121 49 478 1 8 9 90 60 150 90 480 570 99 528 626 1 1 2 130 70 200 130 70 200 143 77 220 Саны Жалақы Есептеуге ЕТҚ

Кредит бойынша төлемдер, мың теңге
Сыйақ ы
Игеру Капиталд андыру % Есептеу % НБ өтеу Өтелді,% НБ қалдығы

12,0% 48 659  2 127  20 664  50 786  18 537 
-0

2014 48 659  2 127  3 629  2 116  1 502  48 670 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

5 375  8 464  5 375  40 206 

4 359  8 464  4 359  31 741 

3 343  8 464  3 343  23 277 

2 328  8 464  2 328  14 813 

1 312  8 464  1 312  6 348 

317  6 348  317  ­0

Кредит басында жіберілген қабылданған олқылықтарға сәйкес толық көлемінде 2020 жылы өтеледі.

Жобаның тиімділігі
         Нақты ақша ағынын, яғни қолма-қол ақша ағыны (нақты ақша ағынын) мен төлемдерді (нақты ақшаның кетуін) көрсетіп отыр. Есеп 3 бөлімнен тұрады: операциялық қызмет – қызметтің негізгі түрі, сондай-ақ компанияның ақша қаражатының түсімі мен шығыстарын құрайтын өзге де қызмет инвестициялық қызмет — айналымнан тыс активтерді (негізгі құралдар, материалдық емес активтер) және өзге де инвестицияларды сатып алумен, құрумен және сатумен байланысты қызмет түрі қаржылық қызмет — компанияның капиталының және қарыз қаражатының мөшері мен құрамында өзгерістерге әкелетін қызмет түрі. Әдетте осындай қызмет операциялық және инвестициялық қызметті қаржыландыру үшін қажетті кредиттер мен қарыздарды тартумен және қайтарумен байланысты болады. Ақша ағынын талдау жобаның жылдар бойынша оң серпінін көрсетіп отыр.

Қ аржы индикаторлары
13% дисконттау ставкасы кезінде 7 жылға арналған инвестицияланған капиталдың таза дисконтталған кірісі 4 672 мың теңгені құрады.

Жобаның қаржылық көрсеткіштері
Ішкі кірістілік нормасы (IRR) Ағымдағы таза құны (NPV), мың теңге. Жобаның өзін-өзі ақтауы (жай), жыл Жобаның өзін-өзі ақтауы (дисконтталған), жыл 16% 4 672

4,1

5,8

Назарларыңызға рахмет!!!


Пән: Өнеркәсіп, Өндіріс



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь