Өнімді сақтаудың профессор Я.Я Никитинский жасаған негіздері(принциптері)

Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Тақырыбы: Өнімді сақтаудың профессор Я.Я Никитинский жасаған негіздері(принциптері) Орындаған:Ерболатқызы.А Тексерген:Байгаринова Р.М Группа:АГ-313с

Өнімді сақтаудың қысқаша тарихы
Адамзат өсімдік өнімдерін,тіпті жабайы өсімдік дәндерін азық ретінде пайдаланғанан бастап,оны сақтаумен айналысып келеді.Өсімдік дәндері әсіресе мәдени дақыл жылдың бір мезгілінде ғана өнім беретіндіктен және сол өнімді жыл бойы тұрақты түрде бір қалыпты тұтұну қажет болғандықтан өнімді сақтау мерзімін арттыруға,оның сапасынжетілдіруге бағытталған жұмыстар жүргізілген.

Дәнді сақтаудың ертеде қолданған кейбір тәсілдері


Образец текста
 Второй


уровень

Третий уровень  Четвертый уровень


Пятый уровень

Профессор Я.Я Никитинский


Образец текста
 Второй


уровень

Третий уровень  Четвертый уровень


Пятый уровень

Кез келген өнімді сақтау онда болатын физиологиялық-биохимиялық процестрді барынша тоқтату арқылы жүзеге асырылатыны белгілі осы саладағы ғылым мен өндірістің жетістіктерін зертеп,оларды бір жүйеге келтіре отырып,профессор Я.Я Никитинский әрбірі бірнеше түршеден(модификациядан)тұратын келесідей 4 негіз қалады:  Биоз  Анабиоз  Ценоанабиоз  Абиоз

Биоз
 



Биоз- тіршілік мағнасын білдіреді.Биоз негізгі өнімді тірі немесе жартылай тірі күйінде сақтауға бағытталған.Ол екі түршеден тұрады Эубиоз «нағыз биоз»деп аталады.Малды,құсты,балықты,басқада тірі организимдерді күту,баптау,тасымалдау,яғни тұтұнғанша тірі күйінде сақтау. Гемибиоз»жартылай биоз»деп аталады.Өнімнің иммундық қасиетін пайдаланып, қолайсыз жағдайға бейімдерін қалдыру арқылы сақтау мерзімін арттыру.

Анабиоз
«Ан» жалғауы биоздың жоқ екендігібілдіреді.Дегенмен,анабиозды кейде «жалған биоз»депатайды.Ол бірнеш түршеден тұрады.

Термоанабиоз-өнімді төменгі температурада сақтау.Төменгі
температура деңгейіне байланысты екіге бөлінеді: 1психроанабиоз 2 криоанабиоз

Ксероанабиоз-өнімді толығымен немесе ішінара кептіріп
сақтау Осмоанабиоз-өнімді осмостық қысымды арттырып тұз немесе қант қосу арқылы сақтау. Ацидоанабиоз-әр түрлі қышқылдар қосу арқылы сақтау. Наркоанабиоз-өнім құрамына анестезиялық заттарды қосу арқылы сақтау.

Ценоанабиоз
Ценоанабиоз-пайдалы микроорганизмдердің дамуына қолайлы жағдай жасау,зияндыларын жою.Бұл негіздің екі түршесі бар: 1)Ацидоценоанабиоз 2)Алкоголеценоанабиоз

Абиоз
Өнімді стирилді(тіршіліксіз)ортаға айналдыру.Абиоздың негізгі түршелері: Термоабиоз-өнімді жоғарғы температурада өңдеу.Жоғарғы температура деңгейі байланысты екіге бөлінеді. 1.Пастерлеу 2.Стерилдеу болып бөлінеді Химабиоз-өнімді химиялық заттармен өңдеу Мехабиоз-өнімді әр түрді сүзгілерді қолдану арқылы тіршіліксіз ортаға айналдыру. Лучабиоз-өнімді әр түрлі сәулелерді(ултракүлгін,инфрақызыл,ренген,т.б) қолданып өңдеу.


Пән: Биология


Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь