Гемагглютинация Реакциясы


Презентация қосу



ГЕМАГГЛЮТИНАЦИЯ
РЕАКЦИЯСЫ

Орындаған: Биязбаев Еділ
Тексерген: Нүркенова М.
Жоспар
1 Гемагглютинация реакциясы
2Реакцияға қажет компаненттер
3 Гемагглютинация реакциясының нәтижесі
4 Гемагглютинацияны тежеу реакциясы
5 Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін
дайындау
6 ГАТР- дың нәтижесі
гемагглютинация реакциясы
Гемагглютинация реакциясының негізі – кейбір
вирустардың эритроциттерді бір біріне
жабыстыруында. Бұл құбылысты 1941 жылы
Хэрест ашқан. Гемагглютинациялық қасиет тек
құрамында гемагглютинин белогы бар
вирустарда болады. Вирустар эритроциттер
бетіне тек рецепторлары сәйкес келсе,
адсорбцияланады.
Реакцияға қажет компаненттер

Зерттеліп отырғған
Зерттеліп отыр вирустық
ан вирусты қ
материал
материал

  1%
1% эритроциттер
эритроциттер жүзіндісі
жүзіндісі

Физиологиялық
Физиологиялы қ ерітінді
ерітінді
гемагглютинация реакциясындағы вирус титрі
Эритроциттердің 50% агглютинациялайтын вирустың ең
аз санын немесе ең жоғары сұйылтылған дәрежесін
есептейді. Ол кемінде 2 плюске (++) сай болуы керек.
Бұл сұйылту 1 гемоглютинация бірлігі деп аталады.
Реакция нәтижесі
Егер реакция оң болса,
онда ұяның түбіндегі
тұнба шатыр тәрізді
жайылып тұрады. Ал
теріс болса,
эритроциттер ұяның
түбіне шоғырланып,
түйме тәрізді тұнба
түзеді.
Гемагглютинацияны тежеу
реакциясы
Антидене өзіне сәйкес антигенмен кездескенде ол
вирусты тек бейтараптандырып қана қоймай, оның
гемагглютинациялық қасиетін же тоқтатады.
Антиденелер қан сарысуында болатын себепті антиген
менантиденелердің организмнен тыс жағдайда
байланысу реакцияларын серологиялық реакциялар
дейді. Осы реакциялардың ыңғайлы түрі – ГАТР.
Бұл реакцияның
негізі мынада
антидене вирустың
гемогглютинацияға
жауапты
рецепторларын
толық қоршап алып,
антиген – антидене
комплексін түзіп,
олардың
эритроциттерге
жабысу мүмкіншілігін
тоқтату
реакцияның мақсаты

1. Белгілі қан сарысуымен ГАР реакциясы көмегімен
табылған вирустың түрін анықтау үшін
2 Белгілі вирустық антигенмен белгісіз антиденені табу
үшін
3 Қосқан қан сарысуындағы антиденелердің титрінің
өсуін анықтау арқылы ретроспективті диагноз қою
үшін
4 Екі вирустың антигендік туыстылық дәрежесін
анықтау үшін.
ГАТР
ГАТР

Рекацияның құндылығы Реакцияның кемшілігі

Қою жеңілдігі, Реакциямен тек
жылдамдығы, тәнділігі, гемагглютинациялы
аса стерильдікті қажет қ қасиеті бар
етпейтіндігі вирустарды
анықтайды
Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін
дайындау
1 Планшеттің әрбір ұясына 0,25 мл физиологиялық ерітінді
құяды.
2 Бірінші ұяға 0,25 мл қан сарысуын құйып, араластырады.
3 Бірінші ұядан 0,25мл қосындыны алып – екіншіге, 2-ден -3-ге
т.с.с сұйылтуды қатардың соңғы ұясына дейін жалғастырады
4 Барлық ұяға 0,25 мл-ден вирустық материалды 4ГАБ
дозасында қосады
5 реакцияны 30 минут бөлме температурасында қалдырады.
6 Уақыт өткен соң барлық ұяға 0,5 мл эритроциттердің 1
пайыздық жүзіндісін құяды.
7 Табақшаны шайқап тағы да 30-40 минут бөлмеде қалдырады.
8 Реакция нәтижесін тексереді
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒ
А РАХМЕТ



Пәндер

Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор №1 болып табылады.

Байланыс

Qazaqstan
Phone: 777 614 50 20
WhatsApp: 777 614 50 20
Email: info@stud.kz
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь