БАҚ тағам өнеркәсібінде




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

СӨЖ
Тақырыбы:
 БАҚ алу БАҚтағам өнеркәсібінде қолдану

Орындаған:Талғатбекова Г.Ж.
БТ-307
Тексерген:Кабденова А.Т
Жоспар:
Биологиялық активті қоспалар
Құрылымы және қасиеті
Адам денсаулығы үшін тамақтану
құрлысының бұзылуы себептері
Тамақтануға арналған ББҚ
ББҚ (биологиялық белсенді қоспалар) –
қазіргі заманғы медицинаға салыстырмалы түрде
айтқанда жақын уақытта енген термин. Дегенмен,
жаңа дәуірге дейін Египетте, Қытайда, Тибетте,
Индия мен Шығыстың басқа да елдерінде көбінесе
табиғи түрінде қолданылатын өсімдік, жануарлар
ұлпаларынан, минералды шикізаттан дайындалған
арнайы өнімдерді адамның әр түрлі ауруларын
алдын-алу мен емдеу жүйелері қалыптасқан.
Құрылымы мен қасиеттері белгілі таза химиялы қ
қосылыстарды алуда органикалық химияны ң шексіз
мүмкіндіктері, олардың тиімділігінің жо ғарылы ғы мен д әл
мөлшерлеу мүмкіншілігі, әрекет етуінің тездігі сия қты
дәлелдемелер дәстүрлі медицина облысына жа ғымды
болжамдарды қарастыруға мүмкіндік береді. Дегенмен
мұндай көзқарастар қателік болып саналды. ББ Қ-ды та ғам
өнеркәсібінде қолдану. Соңғы жылдары тама қтану
ғылымы мен фармакология обылысында жедел т үрде
дамыған жаңа ғылым –фармаконтуциология қалыптасты.
Барлық индустриялы елдердегі адамдардың тамақтану
құрылымдарының өзгеруінің келесі тенденцияларын бөлуге
болады:

тағамда
холистеринге крахмал мен витаминдер,
бай жануар тағам
қант пен микроэлементт
майын (май талшықтарын
тұзды ер,
қышқылына (әсіресе
пайдалануд клетчатка) биологиялық
бай)
ың өсуі пайдаланудың белсенді
артығымен
төмендеуі; заттардың
пайдалану;
жетіспеуі;
Соңғы жылдарда ересектер мен
балаларда көптеген  витаминдер,
сонымен қоса С, Е, А  және
биокаротин сияқты витамин
антиоксиданттарынң жетіспеуі
ерекше  үрей туғызады. Балалар 
жүкті және емізетін әйелдер
тамақтануының құрамында
кальций, темір, йод, фтор
жетіспеушіліктері де анықталып
отыр.
Адам денсаулығы үшін тамақтану құрлысының бұзылуы
себептері:
Соңғы жылдарда ересектердің дене салмақтарының төмендеуі
мен ерте жастағы балалардың антропометриялық
көрсеткіштерінің төмендеуі (12-14%)
Ересектер ішінде майланудың әр түрлі формаларының кең
түрде таралуы (30 жастан асқандар арасында дене
салмағының артуы мен майлану 55% адамдар кездеседі)
Адамдар арасында иммунды жүйелерінің бұзылуының
жиеленуі, әсіресе жұқпалы аурулар мен қоршаған ортаның
басқа факторларына резистенттілігінің төмен өртүрлі
имлеундефицит формалары;
Ересектер мен балаларда йод жетіспеуіне байланысты темір
дефицитті анемия, мен ұйқы аурулары сияқты алименттар-
тәуелді аурулар, ал кальций жетіспеуіне байланысты қарсы-
қозғалған аппаратты аурулары және жоғарлауы.
ББҚ-бұл тек дәрі емес, сонымен бірге өсімдіктен, жануар және
минералды шикізаттан алынатын табиғи және табиғи ұқсас белсенді заттар.
Ауру мен сау адамдардың күнделікті тамақтануында ББҚ-ды пайдалану
мүмкіндік береді.
алмастырылмайтын тағам заттарының жетіспеушілігін оңай және ту толтыру,
ең бірінші микронутрменттерді;
жеке заттардың, көбінесе токсиканттардың митоболизімін өзгерту;
Қоршаған ортаның жағымсыз факторларына организмі
мамандандырылмаған резстехитілігін жоғарлату;
Денсаулығын жоғарылтумен, ауруға шалдығуын төмендетумен, адам өмірін
ұзартумен адам ағзасы және жеке органдарының қызметтерін реттейтін
медикаменттерін алу.
Тамақтануға арналған ББҚ
төмендегіше болуға болады:
Нутрицевтиктер;
Парафармацевтиктер:
Нутрицевтиктер - алмастырылмайтын тағамдық заттар немесе олардың жақын
алғышарттары (мысалға 3-мен басқа полиқанықпаған майқышқылдарының кейбір
микроэлементтер-кальций мен магний, жеке алмастырылмайтын аминқышқылдары мен
олардың жиынтықтары, кейбір моно және дисахаридтер, тамақ талшықтары және т.б).
Нутрицевтиктерді қолдану мыналарға мүмкіндік береді:
Ересектер мен балаларда көп жағдайда кездесетін эссенциальді (алмастырылмайтын)
заттардың дефицитін оңай және тез толтыру;
Жасы мен жынысы бойынша ажыратылатын қажеттіліктеріне, физикалық
ауыртпалығының қарқындылығына, жеке адамның биохимиялық конституцисының
генетикасы ерекшеліктерімен енгізделген, оның биоритмдері, физикалық жағдайына
(жүктілік, лактация, эмоциялы стресс және т.с.с.), сонымен бірге мекен-ету ортасының
экологилық жағдайларына қарай нақты бір сау адам тамақтануын максимал түрде
жекелендіру;
Ауру адамның тамақ затының өзгерген физикалық қажеттіліктерін қанағаттандыру,
соған қоса метоболиттік конвейердің зақымдалған бөлігі.
Экологиясы нашар аумақтарда тұратын адамдарды қоршаған ортаның жағымсыз
әсеріне ағзаның мамандандырылмаған резистентілігін клетканың ферментті қорғаныс
элементтерін күшейту есебінен жоғарылату;
Ағзадан бөгде және токсинді заттарды тежеу мен бөліп шығаруды күшейту мен
жылдамдату;
Ксенобиотиктермен өсер ету жолымен метоболизмінің ферментті жүйелерін, жеке
заттардың метоболизмдерін, әсіресе токсиканттарды өзгерту;
.
Парафармацевтиктер дәрі-дәрмекке жатпайды және оларды
алмастыра алмайды.
Парафармацевтиктердің дәрі-дәрмектерден негізгі
айырмашылықтары:
Егер ол дәрі-дәрмек ретінде таза химиялы қ т үрде қолданса, б ұл
заттың бір емдік мөлшерінен тәуліктік мөлшері аспауы керек;
Парафармацевтиктер тек қана ішке қолданады.;
Парафармацевтиктерді қолдану кезіндегі а ғзаны ң жүйелері мен
органдары қызметтерін параметрлерінің санды қ өзгеруі оларды ң
физиологиялық нормаларына байланысты;
Парафармацевтиктердің қолдану мөлшерінің диапазоны мен а ғзаны ң
функцияларына қалыпты немесе түзетуші әрекет еткенде токсинді
және зиянды заттардың байқалуының, емдік заттарға қара ғанда
төмен.
Парафармацевтиктерді қодануда оларды адам ағзасы оны ң жеке
компоненттерін қабылдай алмайтын жағдайларда кездеседі, б ұл
кейбір тағам өнімдеріне, әсіресе дәрілік заттар ға т ән. Б ұл әрт үрлі
созылмалы аурумен ауыратын адамдарда байқалады.
Пайдаланылған әдебиеттер:
Бегімқұлов Б. Молекулалық генетика және
биотехнология негіздері. Алматы.Білім, 1996.200б.
Егорова, Т.А. Основы биотехнологии: учебное пособие для
высш. пед. учеб. заведений/ Т.А. Егорова, С.М. Клунова, Е.А.
Живухина. – 2-е изд., стер. –М.: Академия, 2005. – 208 с.

Ұқсас жұмыстар
БАҚ ТАҒАМ ӨНЕРКӘСІБІНДЕ ҚОЛДАНУ
БАҚ алу. БАҚ тағам өнеркәсібінде қолдану
Тағам өнеркәсібінде қолданылатын ашытқылар, зең саңырауқұлақтар мен бактериялар
Түсті металдар туралы түсінік
РЕФРАКТОМЕТРИЯ ӘДІСТЕРІН ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНДЕГІ ЕРІТІНДІ ТҮРІНДЕГІ ЗАТТАРДЫҢ ҮЛЕСІН АНЫҚТАУ ҮШІН ҚОЛДАНУ
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ШИКІЗАТТАРЫН ӨҢДЕУ ӘДІСТЕРІ
Биологиялық белсенді қоспаларды тағам өнеркәсібінде қолдану
Ұсақтау процесі
Картоп крахмалы Жүгері крахмалы
Тағам өнеркәсібінде қолданылатын микроорганизмдер туралы
Пәндер