Малдың терісіне әсер ететін факторлар Жібіту үрдісінің мақсаты және жібітуге әсер ететін факторлар
Презентация қосу
Малдың терісіне
әсер ететін факторлар
Жібіту үрдісінің ма қсаты
және жібітуге әсер ететін факторлар
Орындаған:Зекенов.А.К
Тобы:ТК-421
Тексерген:Бауыржанова А.З
Кіріспе:
• 1.Бағу және тамақтандыруды 4 негізгі
жағдайға бөлуге болады.
• 2. Сыздауық
• 3. Сою
• 4. Теріні сыпыруы
• 5. Қорытынды
Бағу және тамақтандыруды 4
негізгі жағдайға бөлуге болады.
Малдың ағзасының
жағдайы мен оның
терісің сапасы. Малдың
ағзанының жағдайы
мен оның терісінің
сапасы малдың
қоректенуіне
байланысты. Қорек
біріншіден жеткілікті,
екіншіден теңестірілген
болу керек.
Консервіленген теріде мал
денесінен жаңадан сыпырылған
теріге қарағанда ылғалдылық аз
болады.Жас теріде талшықтар
суланған және еркін орналасқан,
ылғалдап тұздалған консервілеуде
ылғалдың мөлшері аз
болғандықтан талшықтар жақын
орналасады, ал құрғақ тұздауда
жабысады.
Консервіленген теріде қан, лас, кір,
лай қалдықтары болуы мүмкін, ал
ылғалды және кұрғақ тұздалған
теріде тұздың мөлшері көп болады.
Еркіндік. Малдар
кең жерде тұруы
керек және көп уақыт
өрісте жайылған
дұрыс. Әйтпесе, тері
борпылдақ, иілімсіз,
ал жүнді жабын
сирек, әрі байланып
калады.
Терінің жағдайы. Теріде
лас, кір, лай және канның
болғы оның шіруін
тудырады. Егер тері жаман
немесе бірқалыпты
консервіленген болса, онда
оларды жібіту біркелкі
жүрмейді. Консервіленген
теріде ылғалдың мөлшері
неғұрлым аз болған сайын,
жібіту соғұрлым ұзақ өтеді.
Сондыктан, жоғарыда
көрсетілгендей.
шикізаттын өндірістік
партиясын жағдайы
беркелкі терілерді тандау
аркылы жүргізу керек.
Тері - жануарлар денесінің сыртқы қабаты. Ол
ағзаны сыртқы орта әсерінен қорғайды және
сонымен қатар зат алмасу, сыртқа шығару, жылу
реттеу процесіне қатысады.
Тазалық. Гигеналық
жағдайды қадағалау.
Нашар күтімдегі малдарды
лас жерлерде ұстау,
терілерде ұстау, терілерде
кірдің пайда болуына
себеп болады. Бұндай
жағдайда теріні өңдеу
кезінде кірлердің
аралысып кетуі әбден
мүмкін. Тіпті, тері
ауруларына әкеліп
сонымен қатар бірілшілік
процесі айтарлықтай
қиындатады.
СОЮ
Терінің сапасына сою
да әсер етеді. Союдағы
ең негізгі талап -
малды қансыратпау.
Қан бактерияларды
жетілдіретін керемет
орта болып табылады.
Қансырат-паудың ең
дұрысы малдың
мойынын-дағы қан
тамырын кескен жөн.
Паразиттермен
күрес кезіндегі
бөгелек кене,
беттік кене және
тағы басқа.
Ірі қара мал және жыл қы терісіні ң
топографиясы.
Терінің топографиялық құрылысы негізінде мех өндірісіндегі
қалдықтарды болдырмау үшін, көбінесе ірі емес мамықтық мал
терілерін қолданады. Ал тері өндірісінде шошқа, жылқы, ірі қара мал
терілерімен байланысты. Олардың топографиясы біршама өзгеше.
Теріні суландыру үрдісін тездету үшін әртүрлі
механикалық операциялар колданылады.
Терідегі тері асты шел кабатының болуы, ет және май
кесінділерінің қалдыктарының болуы тері калыңдығы
бойына судын енуін, яғни сіңуін тежейді. Сондықтан жібіту
үрдісінде шел қабаты алып тасталуы керек. Шел кабатынан
арылту операциясы шелдеу деп аталады және шелдеу
машиналарында немесе шелдегіш арұылы колмен
орындалады.
Шикізатты жібітуді жеделдету үшін. әсіресе кұрғақ
консервіленгендер, талшыктары жакын немесе жабысқан
күйде болатын, механикалык эсер етіледі - теріні ажырату,
ягни шелдегіш қолданып колмен басу немесе барабанда
жүргізіледі.
ТЕРІНІҢ ТОПОГРАФИЯЛЫҚ
БӨЛІКТЕРІ:
а -мүйізді ірі
малдын терісі;
б-жылқы терісі,
штрихпен
белгіленген ең
қалың тығыз
жері жая
-"шпигель";
в -тиін терісі.
Жібіту суының температурасы мен
сапасы.Суланған кезде тері ісінеді,
оның салмағгы мен қалыңдығы
жоғарылайды. Ісіну дегеніміз тері
талшыктарының арасындағ ы
кеңістікке судың бойлап енуі, сонын
әсерінен олар біршама жылжиды да
терініғ көлемі ұлғаяды.
СЫЗДАУЫҚ
Сыздауық- ауырған және төбелескен
кезде мал терісінің зақымдану
нәтижесінде көгеріп орнының калып
қоюуы. Сыздауықтардың мынадай
себептері болуы мүмкін:
- тері аурулары
- гельментазды жаралар
- жұкпалы аурулар
- таз аурулары
- шіркейдің шағыуынан
Ақаулар бірінші рет туған сиырларда
кездеседі. Қамшының ізі қамшымен қатты
ұрғаннан болады. Таңбаның орны- темірді
қыздырып, мал терісіне ен салғаннан
қалады.
Сызат- терінің беткі қабатын өткір
заттармен тіліп кетіунен т.б.
Сою.Терінің
сапасына сою да
әсер етеді. Союдағы
ең негізгі талап-
малды қансыратпау.
Қансыратпаудың ең
дұрысы малдың
мойынындағы қан
тамырын кескен
жөн.
ТЕРІНІ СЫПЫРУ
Теріні сыпыру - ең жауапты кездердің бірі. Теріні
ұшадан мал тоңазып кеткенше тезірек айырып алу қажет.
Осы уақытта май, қан суып, теріні сыпыруды
жеңілдетеді:
- болванка пышақпен майсыздандыру
- ағаш пышақпен
- тұтқа көмегімен
- қалыпты тупикпен майсыздандыру
Теріні сыпыру-ең жауапты кездердің бірі.
Теріні ұшадан мал тоңазып кеткенше
тезірек айырып алу қажет:
- Болванка пышақпен майсыздандыру.
- Ағаш пышақпен.
- Тұтқа көмегімен.
- Қалыпты тупикпен майсыздандыру.
Қорытынды:
Малдың терісіне әсер ететін факторлардың
ішіне дұрыс қоректендіру, еркіндік,
тазалық, паразиттермен күрес жататынын
біддім. Сою, теріні сыпыру туралы жаздым.
Назарларыңызға
рахмет!!!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz