Гемагглютинация реакциясы туралы мәлімет




Презентация қосу
Гемагглютинация Реакциясы

Орындаған: Мукатаев Еламан
Тексерген: Нүркенова М.
Жоспар
1 Гемагглютинация реакциясы
2Реакцияға қажет компаненттер
3 Гемагглютинация реакциясының нәтижесі
4 Гемагглютинацияны тежеу реакциясы
5 Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін

дайындау
6 ГАТР- дың нәтижесі
гемагглютинация реакциясы
Гемагглютинация реакциясының негізі – кейбір
вирустардың эритроциттерді бір біріне
жабыстыруында. Бұл құбылысты 1941 жылы
Хэрест ашқан. Гемагглютинациялық қасиет тек
құрамында гемагглютинин белогы бар вирустарда
болады. Вирустар эритроциттер бетіне тек
рецепторлары сәйкес келсе, адсорбцияланады.
Реакцияға қажет компаненттер

Зерттеліп отыр ған вирусты қ
материал

 1% эритроциттер жүзіндісі

Физиологиялық ерітінді
гемагглютинация реакциясындағы вирус титрі
Эритроциттердің 50% агглютинациялайтын вирустың ең
аз санын немесе ең жоғары сұйылтылған дәрежесін
есептейді. Ол кемінде 2 плюске (++) сай болуы керек. Бұл
сұйылту 1 гемоглютинация бірлігі деп аталады.
Реакция нәтижесі
Егер реакция оң болса,
онда ұяның түбіндегі
тұнба шатыр тәрізді
жайылып тұрады. Ал
теріс болса, эритроциттер
ұяның түбіне
шоғырланып, түйме
тәрізді тұнба түзеді.
Гемагглютинацияны тежеу
реакциясы
Антидене өзіне сәйкес антигенмен кездескенде ол
вирусты тек бейтараптандырып қана қоймай, оның
гемагглютинациялық қасиетін же тоқтатады.
Антиденелер қан сарысуында болатын себепті антиген
менантиденелердің организмнен тыс жағдайда байланысу
реакцияларын серологиялық реакциялар дейді. Осы
реакциялардың ыңғайлы түрі – ГАТР.
Бұл реакцияның
негізі мынада
антидене вирустың
гемогглютинацияға
жауапты
рецепторларын
толық қоршап алып,
антиген – антидене
комплексін түзіп,
олардың
эритроциттерге
жабысу мүмкіншілігін
тоқтату
реакцияның мақсаты

1. Белгілі қан сарысуымен ГАР реакциясы көмегімен
табылған вирустың түрін анықтау үшін
2 Белгілі вирустық антигенмен белгісіз антиденені табу
үшін
3 Қосқан қан сарысуындағы антиденелердің титрінің
өсуін анықтау арқылы ретроспективті диагноз қою үшін
4 Екі вирустың антигендік туыстылық дәрежесін анықтау
үшін.
ГАТР
ГАТР

Рекацияның құндылығы Реакцияның кемшілігі

Қою жеңілдігі,
жылдамдығы, тәнділігі, Реакциямен тек
аса стерильдікті қажет гемагглютинациялық
етпейтіндігі қасиеті бар
вирустарды
анықтайды
Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін
дайындау
1 Планшеттің әрбір ұясына 0,25 мл физиологиялық ерітінді
құяды.
2 Бірінші ұяға 0,25 мл қан сарысуын құйып, араластырады.
3 Бірінші ұядан 0,25мл қосындыны алып – екіншіге, 2-ден -3-ге

т.с.с сұйылтуды қатардың соңғы ұясына дейін жалғастырады
4 Барлық ұяға 0,25 мл-ден вирусты қ материалды 4ГАБ

дозасында қосады
5 реакцияны 30 минут б өлме температурасында қалдырады.
6 Уақыт өткен соң барлық ұяға 0,5 мл эритроциттерді ң 1

пайыздық жүзіндісін құяды.
7 Табақшаны шайқап тағы да 30-40 минут б өлмеде қалдырады.
8 Реакция нәтижесін тексереді
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒ
А РАХМЕТ

Ұқсас жұмыстар
Гемагглютинация
Гемагглютинация және гемагглютинацияны тежеу реакциясы
Реакция түрлері
Тура емес гемаглютинация реакциясы. Тәжірибелік ветеринарияда қолданылуы
Гемагглютинацияық реакция
Гемагглютинация реакциясы және оның компоненттері
Аглютинация реакциясы
Агглютинация реакциясы
Агглютинация реакциясын қою әдістері
СЕРОЛОГИЯЛЫҚ РЕАКЦИЯЛАР
Пәндер