Ауыл шаруашылығы өнімдері мен жануарлардан химиялық-токсикологиялық зерттеулер үшін сынама алу және жеткізу қағидалары


Slide 1

Химиялық-токсикологиялық зерттеулерге сынама алу қағидасы және оны жеткізу талабы

Тексерген:Билялов Е. Е.

Орындаған:Даутбаева Д. С.

Темешова Ж. А.

Тобы:ВС-203

Slide 2

Санитариялық-химиялық-токсикологиялық зерттеулер үшін ауыл шаруашылығы өнімдерінен сынама алу (дискретизация)

Slide 3

Қазіргі уақыттағы маңызды мәселе болып мал өнімдері мен ауыл шаруашылығы малдарына арналған жеміндегі пестицидтердің қалдығын анықтау және сәйкестендіру саналады.

Химиялық және токсикологиялық талдау ауыл шаруашылығы жануарлардың уланған жағдайда профилактикалық және терапиялық шараларын жүзеге асыру ға уақытылы және ақылға қонымды мүмкіндік береді.

Жануарлар органдарында зерттеу құралы болып негізінен асқазан және ішек құрамы, жем, өсімдіктер, болып табылады.

Slide 4 Slide 5

Химиялық улы заттарды талдауға кедергі жасайтын көптеген органикалық қосылыстар (белоктар, майлар, көмірсулар, т. б. ) бар, себебі олардың құрамында осы объектілер көп болады. Қажетті затты анықтауға мүмкіндік беретін жаңа әдістердің бірі microchemical, тамшылату арқылы және хроматографиялық талдау пайдаланылады.

Slide 6

Химико-токсикологиялық анализатор

Т&D innovationen IK 200609

Slide 7

Химико-токсикологиялық талдаудың объекттері

Өлексе органдары, несеп, өлексе қаны;

Құсығы;

Экскременттер;

Жүні, тұяғы;

Асқазан сұйығы;

Уланған азығы, жем;

Қойма сулары;

Ауа сынамвсы;

Топырақ және т. б.

Slide 8

Уланды деген күдікті ауру жануарлардан және өлекседен патологиялық материалды алу ережелері:

Slide 9

Ауру мал уланды деген күдікпен өлген болса, келесі органдардан патматериал жіберу керек:

Өңеш, асқазанның зақымданған бөлігі және жынын(0, 5 кг) ;

Тоқ ішектің ең зардап шеккен бөлігінің (ұзындығы 40 см) сегменті және ішіндегі сұйығы(0, 5 кг) ;

Өт көпіршігі бар бауыр (0, 5-1, 0 кг) бөлігі (ірі жануарлардан бауырдың бір бөлігін және ұсақ малдардан бауырды тұтастай)

Бір бүйрек;

0, 5 литр мөлшерінде несеп;

0, 5 кг мөлшерде қаңқа бұлшықеті .

Slide 10 Slide 11

Сонымен қатар, болжамды улану ерекшеліктеріне қарай қосымша жіберілетін патматериалдар:

Тері арқылы уланды деген күдікті жағдайларында - тері бөлігі, май, бұлшық ет, у енді деген болжамды бөлігінен;

Газдармен уланған(сутегі цианиді, көміртек дисульфидті, ) жағдайларда;

Жүректің толыққанды бөлігі (0, 5 кг), трахея, қан, көкбауыр және мидың бөлігі 200 мл. (құстан да осы органдар алынады) .

Ұсақ малдардан органдар тұтастай алынады.

Slide 12 Slide 13

Химико-токсикологиялық талдау

Қышқылдық гидролиз

3 мл несеп +600 мл HCL

90 0 C 60 мин +NH4OH

Slide 14 Slide 15

Ашық жерден табылған мал алынуы керек :

1 кг мөлшерінде сақталған ішкі орган;

1 кг мөлшерінде қаңқа бұлшықеті;

Өлексе жатқан жердің екі-үш жерінен 0, 5 кг мөлшерде топырақ.

Slide 16 Slide 17

Зиянкестермен күрес үшін пайдаланылатын пестицидтер, тыңайтқыштар, бояулар уланудың себебі болса, 1 кг-нан 100 г мөлшерінде олардың үлгілерін жібереді.

Уланған ауру малдан жіберілетін патматериал:

Құсық, мүмкіндігіншеалғашқы порциясы;

Несеп -барлық алынған мөлшері;

Кал 0, 5 кг;

Гальваникалық малдардан сүт;

Өңештен зонд арқылы алынған асқазан сұйықтығы;

Улануды туғызуы мүмкін азық пен заттар.

Slide 18 Slide 19

Химиялық талдауға алынған патматериалды жуып, металл заттармен бірге сақтауға болмайды; оны консервілемей, таза түрінде жібереді. Жануарлардан алынатын патматериал 3-4 күннен кейін зертханаға жеткізілетін жағдайда ғана консервілеуге болады. Патматериалды тек қана спирт-ректификатпен консервілеу керек.

Таза, аузы кең шыны немесе қыш тығынмен мықтап жабылған ыдыстарға патматериалды салуға болады.

Ыдыс сыртын қағазбен орап, оған мөр соғылады.

Әрбір құмыраға (салмағы бойынша) жапсырма желімделген, қай орган және қандай көлемде екендігі туралы сиямен жазылады.

Алынған патматериал дереу зертханаға жіберілуі керек.

Slide 20

Рахмет!!!


Ұқсас жұмыстар
Улануға күмәнді және өлген жануарлардан сынама алу мен жеткізу қағидалары және химиялық-токсикологиялық талдау әдістері
Химиялық-токсикологиялық сынама алу және жеткізу талаптары
Аң шаруашылығы өнімдері: тері мен еттің морфологиясы, химиялық құрамы және өңдеу технологиясы
Жануарлардан серологиялық зерттеу үшін жаппай қан алу, сарысуын бөлу, консервілеу және құжаттау тәртібі
Астық және бұршақ тұқымдарын ветеринарлық-санитарлық сараптау: сынама алу, сезімдік және зертханалық зерттеулер, зиянкестер мен аурулар
Сүт пен балық өнімдерінен сынама алу әдістері және сапаны органолептикалық-физика-химиялық бағалау
Сүттің ақуызы, қышқылдығы, бактериялық тұқымдануын және тазалық тобын анықтау әдістері мен орташа сынама алу қағидалары
Топырақтың механикалық құрамы мен физикалық-химиялық қасиеттерін зерттеу: сынама алу және зертханалық әдістері
Ауыл шаруашылығы құстарының ет өнімділігі мен тағамдық-химиялық сапасын кешенді бағалау
Газ ортадан сынама алу әдістемелері мен талдау ерекшеліктері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz