Мал азығын санитарлық-гигиеналық бағалау


Slide 1

Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министірлігі

Семей қ. Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті

Ветеринарлық медицина кафедрасы

БӨЖ

Тақырыбы: Мал азығына санитарлық-гигиеналық баға беру

Орындаған: Ұзақов О

ВМ 305

Тексерген: Садуакасов М

Slide 2

Мал азығына сипаттама

Мал азығы, жемшөп - мал азығына, яғни жемшөп қорына, мал жайылуына пайдаланылатын табиғижәне екпе жайылымдар мен мал азықтандыруға жұмсалатын, яғни жемшөп қорын толықтыратын, табиғи және екпе шөп шабыстар, сонымен қоса мал азығын дайындауға пайдаланылатын азықтықдақылдар мен олардан дайыңдалатын азықтар мен түрлі азықтық қалдықтар мен қосыңдыларжатады. Жайылым оты (шөбі) оларға малды жайғаңда немесе орып, алдарына салынып көк азық түріңде пайдаланылса, шөпшабыс көгі шабылып, пішенге кептіріліп, жиналып, сақталып, қысқы ірі, яғни қатайып іріленген азық ретінде пайдаланылады. Ірі мал азығына орылып, дәні алынған сабан, топан да жатады. Көк жүгері, күнбағыстың шырынын, яғни сөлін сақтау үшін оларды сүрлемге, ал қиын сүрлемделетін бұршақ тұқымдастар (жоңышқа, беде, т. б. ) көгін пішеңдемеге салады. Осылай дайындалған шырынды азыққа азықтық тамыр-түйнек жемістілер (қызылша, сәбіз, картоп) мен бақшалық дақылдар (асқабақ, әңгелек, т. б. ) жатады

Slide 3 Slide 4 Slide 5

Мал азығына сипаттама

Жем - қоректік заттарға бай мал азығы. Құрама азық негізі. Жем 3 топқа бөлінеді. Бірінші топқа арпа, сұлы, жүгері, қара бидай, тары сияқты астық тектес дәнді азықтар, екінші топқа асбұршақ, соя, үрмебұршақ сияқты бұршақ тұқымдас азықтар жатады. Олардың құрамында 20 - 40% протеин болады. Үшінші топқа майлы дақылдар, олардың дәні мен тұқымы (жарма, кебек, күнжара) жатады. Жем арқылы мал мен құстың күнделікті және жылдық қорек рациондары ретке келтіріледі. Олардың рациондарында мал азығы өлшемімен есептегенде Жем мынандай мөлшерде болу керек: сауын сиырда 15 - 20%, шошқада 50 - 70%, қойда 5 - 10%, жылқыда 40 - 65%, құста 75 - 90%.

Slide 6 Slide 7 Slide 8

Пайдаланылған әдебиеттер

Б. Д. Айтжанов. Ә. М. Өтенов.

М. А Молдағұлов «Фармакология»

Қожанов К. Н. «Фармакология. »

Өтенов Ә. М. «Мал дәрігерлік фармакологиясы пәнінен лабораториялық- жаттығу сабақтарын оқытуға арналған» Методикалық нұсқаулар А. 1991

Slide 9

Назарларыңызға рахмет!!!


Ұқсас жұмыстар
Топырақтың ветеринарлық-санитарлық гигиеналық бағалау әдістемесі
Ферма және мал кешендеріндегі ветеринариялық нысандарға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар
Әр мал түріне арналған микроклиматтық шаралар және малшаруашылық ғимараттарына қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар
Химиялық заттардың әсерін гигиеналық реттеу: су объектілеріне санитарлық-нормативтік негіздер мен бағалау критерийлері
Ауылшаруашылық малын азықтандыру және азықтың санитарлық-гигиеналық талаптары
Мал азығын дайындау технологиясы және егін жинау мен сақтау кезінде өрт қауіпсіздігі талаптары
Құс шаруашылық кәсіпорындарын жобалау және санитарлық-гигиеналық нормалар
Ойыншықтардың гигиеналық талаптары мен санитарлық-эпидемиологиялық бақылауы
Сүт өндіру кәсіпорындарының санитарлық-гигиеналық зерттеу әдістері мен санитарлық-техникалық талаптары
Шошқа гигиенасы: ұстау жүйелері және санитарлық-гигиеналық талаптар
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz