Мал азығына санитарлықгигиеналық баға беру
Презентация қосу
Қазақстан Республикасы
Білім ж ә не Ғ ылым министірлігі
Семей қ. Шәкәрім атындағы Мемлекеттік
Университеті
Ветеринарлық медицина кафедрасы
БӨЖ
Тақырыбы: Мал азығына санитарлық-гигиеналық
баға беру
Орындаған: Ұзақов О
ВМ 305
Тексерген: Садуакасов М
Мал азығына сипаттама
Мал азығы, жемшөп - мал азығына, яғни жемшөп қорына, мал
жайылуына пайдаланылатын табиғижәне екпе жайылымдар мен мал
азықтандыруға жұмсалатын, яғни жемшөп қорын толықтыратын,
табиғи және екпе шөп шабыстар, сонымен қоса мал азы ғын
дайындауға пайдаланылатын азықтықдақылдар мен олардан
дайыңдалатын азықтар мен түрлі азықтық қалдықтар мен
қосыңдыларжатады. Жайылым оты (шөбі) оларға малды жай ғаңда
немесе орып, алдарына салынып к өк азы қ т үрі ңде пайдаланылса,
шөпшабыс көгі шабылып, пішенге кептіріліп, жиналып, сақталып,
қысқы ірі, яғни қатайып іріленген азық ретінде пайдаланылады. Ірі
мал азығына орылып, дәні алынған сабан,топан да жатады. Көк
жүгері, күнбағыстың шырынын, яғни сөлін сақтау үшін оларды
сүрлемге, ал қиын сүрлемделетін бұршақ тұқымдастар (жоңышқа,
беде, т.б.) көгін пішеңдемеге салады. Осылай дайындалған шырынды
азыққа азықтық тамыр-түйнек жемістілер ( қызылша, сәбіз, картоп )
мен бақшалық дақылдар (асқабақ, әңгелек, т.б.) жатады
Мал азығына сипаттама
Жем — қоректік заттарға бай мал азығы. Құрама
азық негізі. Жем 3 топқа бөлінеді. Бірінші топқа
арпа, сұлы, жүгері, қара бидай,тары сияқты астық
тектес дәнді азықтар, екінші топқа асбұршақ, соя,
үрмебұршақ сияқты бұршақ тұқымдас азықтар
жатады. Олардың құрамында 20 — 40% протеин
болады. Үшінші топқа майлы дақылдар, олардың
дәні мен тұқымы (жарма, кебек, күнжара) жатады.
Жем арқылы мал мен құстың күнделікті және
жылдық қорек рациондары ретке келтіріледі.
Олардың рациондарында мал азығы өлшемімен
есептегенде Жем мынандай мөлшерде болу керек:
сауын сиырда 15 — 20%, шошқада 50 — 70%, қойда
5 — 10%, жылқыда 40 — 65%, құста 75 — 90%.
Пайдаланылған әдебиеттер
Б.Д.Айтжанов. Ә.М.Өтенов.
М.А Молдағұлов
«Фармакология»
Қожанов К.Н. «Фармакология.»
Өтенов Ә.М. «Мал дәрігерлік фармакологиясы пәнінен
лабораториялық- жаттығу сабақтарын оқытуға арналған»
Методикалық нұсқаулар А. 1991
Назарларыңызға рахмет!!!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz