Мал азығына санитарлық­гигиеналық баға беру




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы
Білім ж ә не Ғ ылым министірлігі
Семей қ. Шәкәрім атындағы Мемлекеттік
Университеті
Ветеринарлық медицина кафедрасы

БӨЖ
Тақырыбы: Мал азығына санитарлық-гигиеналық
баға беру

Орындаған: Ұзақов О
ВМ 305
Тексерген: Садуакасов М
Мал азығына сипаттама
Мал азығы, жемшөп - мал азығына, яғни жемшөп қорына, мал
жайылуына пайдаланылатын табиғижәне екпе жайылымдар мен мал
азықтандыруға жұмсалатын, яғни жемшөп қорын толықтыратын,
табиғи және екпе шөп шабыстар, сонымен қоса мал азы ғын
дайындауға пайдаланылатын азықтықдақылдар мен олардан
дайыңдалатын азықтар мен түрлі азықтық қалдықтар мен
қосыңдыларжатады. Жайылым оты (шөбі) оларға малды жай ғаңда
немесе орып, алдарына салынып к өк азы қ т үрі ңде пайдаланылса,
шөпшабыс көгі шабылып, пішенге кептіріліп, жиналып, сақталып,
қысқы ірі, яғни қатайып іріленген азық ретінде пайдаланылады. Ірі
мал азығына орылып, дәні алынған сабан,топан да жатады. Көк
жүгері, күнбағыстың шырынын, яғни сөлін сақтау үшін оларды
сүрлемге, ал қиын сүрлемделетін бұршақ тұқымдастар (жоңышқа,
беде, т.б.) көгін пішеңдемеге салады. Осылай дайындалған шырынды
азыққа азықтық тамыр-түйнек жемістілер ( қызылша, сәбіз, картоп )
мен бақшалық дақылдар (асқабақ, әңгелек, т.б.) жатады
Мал азығына сипаттама
Жем — қоректік заттарға бай мал азығы. Құрама
азық негізі. Жем 3 топқа бөлінеді. Бірінші топқа 
арпа, сұлы, жүгері, қара бидай,тары сияқты астық
тектес дәнді азықтар, екінші топқа асбұршақ, соя,
үрмебұршақ сияқты бұршақ тұқымдас азықтар
жатады. Олардың құрамында 20 — 40% протеин
болады. Үшінші топқа майлы дақылдар, олардың
дәні мен тұқымы (жарма, кебек, күнжара) жатады.
Жем арқылы мал мен құстың күнделікті және
жылдық қорек рациондары ретке келтіріледі.
Олардың рациондарында мал азығы өлшемімен
есептегенде Жем мынандай мөлшерде болу керек:
сауын сиырда 15 — 20%, шошқада 50 — 70%, қойда
5 — 10%, жылқыда 40 — 65%, құста 75 — 90%. 
Пайдаланылған әдебиеттер
Б.Д.Айтжанов. Ә.М.Өтенов.
М.А Молдағұлов
«Фармакология»
Қожанов К.Н. «Фармакология.»
Өтенов Ә.М. «Мал дәрігерлік фармакологиясы пәнінен
лабораториялық- жаттығу сабақтарын оқытуға арналған»
Методикалық нұсқаулар А. 1991
Назарларыңызға рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
Балық өнімдерін балықтың протозойлық ауруларымен байланысты ветеринариялық санитариялық сараптау мен санитариялық бағалау, қарсы күресу және алдын алу шаралары
Балалар мен жасөспірімдерге гигиеналық тәрбие беру
ДЕНЕ ТӘРБИЕСІНЕ ДӘРІГЕРЛІК
Топыраққа қойылатын ветеринарлықсанитарлық гигиеналық баға
Балалардың ойыншықтарының қазіргі таңда
Су факторторларымен байланысты аурулардын алдын алу жөніндегі шаралар
Вибрациялық ауру
Ойыншықтардың қауіпсіздігіне санитарлық бақылау
Ет және ет өнімдерін соттық ветеринарлық-санитарлық сараптау
Малды тасымалдауға арналған көлік түрлері
Пәндер