Гемагглютинация реакциясы және оның компоненттері


Slide 1

Гемагглютинация реакциясы

Орындаған: Узбеханова Ж. О

Тексерген: Нүркенова М. К

Slide 2

Гемагглютинация реакциясы

Гемагглютинация реакциясының негізі - кейбір вирустардың эритроциттерді бір біріне жабыстыруында.

Бұл құбылысты 1941 жылы Хэрест ашқан. Гемагглютинациялық қасиет тек құрамында гемагглютинин белогы бар вирустарда болады. Вирустар эритроциттер бетіне тек рецепторлары сәйкес келсе, адсорбцияланады.

Slide 3

Реакцияға керек компаненттер:

Зерттеліп отырған вирустық материал

1% эритроциттер жүзіндісі

Физиологиялық ерітінді

Slide 4

Реакция гемагглютинации

Гемагглютинины вирусов склеивают эритроциты. Это свойство используют в реакции гемагглютинации (рис. 7. 48) для индикации и титрования вирусов, что необходимо для последующей постановки РТГА.

Slide 5

Реакция торможения гемагглютинации основана на блокаде, подавлении антигенов (гемагглютининов) вирусов антителами иммунной сыворотки, в результате чего вирусы теряют свойство агглютинировать эритроциты. РТГА применяют для диагностики многих вирусных болезней, возбудители которых (вирусы гриппа, кори, краснухи, клещевого энцефалита и др. ) могут агглютинировать эритроциты различных животных.

Slide 6

гемагглютинация реакциясындағы вирус титрі

Эритроциттердің 50% агглютинациялайтын вирустың ең аз санын немесе ең жоғары сұйылтылған дәрежесін есептейді. Ол кемінде 2 плюске (++) сай болуы керек. Бұл сұйылту 1 гемоглютинация бірлігі деп аталады.

Slide 7 Slide 8

Реакция нәтижесі

Егер реакция оң болса, онда ұяның түбіндегі тұнба шатыр тәрізді жайылып тұрады. Ал теріс болса, эритроциттер ұяның түбіне шоғырланып, түйме тәрізді тұнба түзеді.

Slide 9

Гемагглютинацияны тежеу реакциясы

Антидене өзіне сәйкес антигенмен кездескенде ол вирусты тек бейтараптандырып қана қоймай, оның гемагглютинациялық қасиетін же тоқтатады. Антиденелер қан сарысуында болатын себепті антиген менантиденелердің организмнен тыс жағдайда байланысу реакцияларын серологиялық реакциялар дейді. Осы реакциялардың ыңғайлы түрі - ГАТР.

Slide 10

Қою жеңілдігі, жылдамдығы, тәнділігі, аса стерильдікті қажет етпейтіндігі

Реакциямен тек гемагглютинациялық қасиеті бар вирустарды анықтайды

Реакцияның кемшілігі

Рекацияның құндылығы

Гатр

Slide 11

Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін дайындау

Планшеттің әрбір ұясына 0, 25 мл физиологиялық ерітінді құяды.

Бірінші ұяға 0, 25 мл қан сарысуын құйып, араластырады.

Бірінші ұядан 0, 25мл қосындыны алып - екіншіге, 2-ден -3-ге т. с. с сұйылтуды қатардың соңғы ұясына дейін жалғастырады

Барлық ұяға 0, 25 мл-ден вирустық материалды 4ГАБ дозасында қосады

реакцияны 30 минут бөлме температурасында қалдырады.

Уақыт өткен соң барлық ұяға 0, 5 мл эритроциттердің 1 пайыздық жүзіндісін құяды.

Табақшаны шайқап тағы да 30-40 минут бөлмеде қалдырады.

Реакция нәтижесін тексереді

Slide 12

Реакция нәтижесі

ГАТР нәтижесін эритроциттердің тұнбасының пішініне қарай анықтайды.

ГАТР-дың оң нәтижесінде эритроциттердің түйме тәрізді тұнба түзгені.

ГАТР-дың теріс нәтижесі эритроциттердің шатыр тәрізді тұнба түзгені

Slide 13

Назарларыңызға рахмет


Ұқсас жұмыстар
Гемагглютинация
Гемагглютинация реакциясы туралы мәлімет
Гемагглютинация және гемагглютинацияны тежеу реакциясы
Реакция түрлері
Тура емес гемаглютинация реакциясы. Тәжірибелік ветеринарияда қолданылуы
Гемагглютинацияық реакция
Аглютинация реакциясы
Агглютинация реакциясы
Агглютинация реакциясын қою әдістері
СЕРОЛОГИЯЛЫҚ РЕАКЦИЯЛАР
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz