Гемагглютинация реакциясы және оның компоненттері




Презентация қосу
Гемагглютинация реакциясы

Орындаған: Узбеханова Ж.О
Тексерген: Нүркенова М.К
Гемагглютинация реакциясы

Гемагглютинация реакциясының негізі – кейбір
вирустардың эритроциттерді бір біріне жабыстыруында.
Бұл құбылысты 1941 жылы Хэрест ашқан.
Гемагглютинациялық қасиет тек құрамында
гемагглютинин белогы бар вирустарда болады.
Вирустар эритроциттер бетіне тек рецепторлары с әйкес
келсе, адсорбцияланады.
Реакцияға керек компаненттер:

Зерттеліп
1%
отырған эритроциттер Физиологиялы
вирустық жүзіндісі қ ерітінді

материал
Реакция
гемагглютинации

Гемагглютинины вирусов склеивают эритроциты.
Это свойство используют в реакции
гемагглютинации (рис. 7.48) для индикации и
титрования вирусов, что необходимо для
последующей постановки РТГА.
Реакция торможения гемагглютинации основана
на блокаде, подавлении антигенов
(гемагглютининов) вирусов антителами
иммунной сыворотки, в результате чего вирусы
теряют свойство агглютинировать эритроциты.
РТГА применяют для диагностики многих
вирусных болезней, возбудители которых
(вирусы гриппа, кори, краснухи, клещевого
энцефалита и др.) могут агглютинировать
эритроциты различных животных.
гемагглютинация реакциясындағы вирус титрі

Эритроциттердің 50% агглютинациялайтын
вирустың ең аз санын немесе ең жоғары
сұйылтылған дәрежесін есептейді. Ол кемінде 2
плюске (++) сай болуы керек. Бұл сұйылту 1
гемоглютинация бірлігі деп аталады.
Реакция нәтижесі
Егер реакция оң болса, онда ұяның түбіндегі тұнба
шатыр тәрізді жайылып тұрады. Ал теріс болса,
эритроциттер ұяның түбіне шоғырланып, түйме
тәрізді тұнба түзеді.
Гемагглютинацияны тежеу
реакциясы
Антидене өзіне сәйкес антигенмен кездескенде ол
вирусты тек бейтараптандырып қана қоймай, оның
гемагглютинациялық қасиетін же тоқтатады.
Антиденелер қан сарысуында болатын себепті
антиген менантиденелердің организмнен тыс
жағдайда байланысу реакцияларын серологиялық
реакциялар дейді. Осы реакциялардың ыңғайлы
түрі – ГАТР.
Гатр

Реакцияның кемшілігі Рекацияның құндылығы

Реакциямен тек Қою жеңілдігі,
гемагглютинациялық жылдамдығы,
қасиеті бар тәнділігі, аса
вирустарды стерильдікті қажет
анықтайды етпейтіндігі
Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін
дайындау
1. Планшеттің әрбір ұясына 0,25 мл физиологиялық ерітінді
құяды.
2. Бірінші ұяға 0,25 мл қан сарысуын құйып, араластырады.
3. Бірінші ұядан 0,25мл қосындыны алып – екіншіге, 2-ден -3-ге
т.с.с сұйылтуды қатардың соңғы ұясына дейін жалғастырады
4. Барлық ұяға 0,25 мл-ден вирустық материалды 4ГАБ
дозасында қосады
5. реакцияны 30 минут бөлме температурасында қалдырады.
6. Уақыт өткен соң барлық ұяға 0,5 мл эритроциттердің 1
пайыздық жүзіндісін құяды.
7. Табақшаны шайқап тағы да 30-40 минут бөлмеде
қалдырады.
8. Реакция нәтижесін тексереді
Реакция нәтижесі
ГАТР нәтижесін
эритроциттердің
тұнбасының пішініне
қарай анықтайды.
ГАТР-дың оң
нәтижесінде
эритроциттердің түйме
тәрізді тұнба түзгені.
ГАТР-дың теріс
нәтижесі
эритроциттердің шатыр
тәрізді тұнба түзгені
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒ
А РАХМЕТ

Ұқсас жұмыстар
Гемагглютинация
Гемагглютинация реакциясы туралы мәлімет
Гемагглютинация және гемагглютинацияны тежеу реакциясы
Реакция түрлері
Тура емес гемаглютинация реакциясы. Тәжірибелік ветеринарияда қолданылуы
Гемагглютинацияық реакция
Аглютинация реакциясы
Агглютинация реакциясы
Агглютинация реакциясын қою әдістері
СЕРОЛОГИЯЛЫҚ РЕАКЦИЯЛАР
Пәндер