Спирт өндірісіндегі микроорганизмдер




Презентация қосу
Спирт өндірісінде қолданылатын
микроорганизмдер
Жоспар:
• Кіріспе
• Спирт өндірісі
• Спиртті ашу
• Спиртті ашудағы микроағзалар
• Спирт өндірісіндегі меласса
• Спиртті айдау
• Қалдықтарды өңдеу
Кіріспе
• Жеке заводтар спирт өңдеуде картоп және дән,
басқалары қызылша мелассасын, үшіншілері –
екеуінде қолдануға маманданады. Этил
спиртін техникалық қажеттіліктерге – еріткіш
ретінде, синтетикалық каучук өндірісінде,
басқа заттар синтезіне, сонымен қатар
сусындар дайындауда және медициналық
қажеттіліктерге қолданады.
Спирт өндірісі
Тамақ
өнеркәсібінің дәнді дақылдардан ішімдік
(этил) спиртін дайындайтын саласы. Эти
спирті, негізінен, тамақ өнеркәсібінде,
медицинада және радиоэлетроникада
қолданылады. Спирт өндіру үшін дәнді
дақылдар, картоп және қант өнімдері
пайдаланылады. Дән тазаланып, ұнтақталып
арнаулы қазандарда сумен қосылып
қайнатылады. Осыдан пайда болған қою
массаға ашытқы ферменттері қосылып
ашытылады. Крахмал ашып спиртке
айналады. Ашытылған масса (брага) сүзіліп,
сүзінді айыру аппаратына жіберіледі
Спиртті ашудағы микроағзалар
Спиртті ашуды көбінесе ашытқылар, аздап кейбір
бактериялар (Sarcina) және зең саңырауқұлақтар (Mucor)
тудырады. Өндірісте ашытқыларды әдетте жоғарғы және
төменгі деп бөледі. Жоғары ашытқылар ашуды интенсивті
түрде жүргізеді және қиын тұнады. Оларға спирт және
нан пісіретін Saccharomyces cerevisiae ашытқылары,
сонымен қатар Saccharomyces elipsoideus түріндегі вино
ашытқылары жатады. Төмен ашытқыларға сыра қайнату
өндірісінде қолданылатын түрлері жатады. Өндірісте ашу
процесін 2-3 тәулік жүргізеді.
Спиртті ашу
Спиртті ашу процесі кезінде
изоамилды, амилды және
изобутилды спирттер (сивуш
майлары) жиналуы мүмкін.
Кейбір ашытқылар және
бактериялар бутанолды, сонымен
қатар 2,3 – бутандиолды
продуцирлейтін қабілеті бар. Бұл
өнімдерді әдетте мұнайдан
синтездейді, бірақ этанолды және
басқа да спирттерді микробты
жолмен алу үлкен қызық
тудырады.
Спирт өндірісіндегі меласса
Спиртке арналған меласса бір және екіпотокті өндіріс
схемасы бойынша өңделеді. Бірпотокті өндіріс нұсқауында
мелассаны сумен араластырады және массасы бойынша
концентрациясы 22% мелассалы сусло алады,ал екіпотокті
өндірісте ашытқыны көбейту үшін концентрациясы 14%
суслоны және массасы бойынша 33% - негізгі суслоны
дайындайды.
Спиртті айдау
Спиртті айдау басында бродильді
аппараттардағы жетілген ашытқы
берілгіш резервуарларда жиналады
және насоспен дефлегматор арқылы
ашыту колоннасына беріледі, ал осы
кезде алынған барда колоннадан
шығарылып, жемдік мақсаттарға
қолданылады. Ашыту колоннасының
спиртті сұйықтығы тоңазытқышта
салқындатылады, ондағы спирт
мөлшерінің саны есептелінеді және
сұйықтық спирт-шикізатын сақтау
үшін сыйымдылыққа беріледі.
Қалдықтарды өңдеу
Қалдықтарды өңдеу. Спирт заводтарының
қалдықтарынан жемдік ашытқылар (бардада өсірілген),
сұйық және қатты көмірқышқылы өңделеді.
ВНИИ-да өнімдерді ашытуда сепарациясыз бүтін
бардада алынатын жемдік ашытқылардың жаңа
технологиясы жасап шығарылды. Жаңа технология 1 м3
бардадан ашытқылардың шығуын 2 есе жоғарылату ға,
құрамында нашар бейімделетін ерігіш құрғақ заттары
бар 2-шілік барданың шығуын жоюға мүмкіндік береді
Пайдаланылған әдебиеттер:
1.Егорова Т. А. Основы биотехнологии. -М.:
Академия, 2003.
2.Лутова Л.А. Биотехнология высших
растений.- СПб.: Изд-во С.-Петербургского
ун-та, 2003.
3. Валиханова Г.Ж. Биотехнология растений –
Алматы, 2005.
4. Комов В.П. Биохимия.- М.: Дрофа, 2004.

Ұқсас жұмыстар
Тамақ өнеркәсіптерінде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Спирт өндіргенде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Химия өнеркәсібіндегі биотехнология
Уыт өсірудің морфологиялық және физико-биохимиялық процесстері жайлы
Астықт дақылдарынан спирт алу
Спирттік ашу процесінен алынатын өнімдер
Спирт өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер
Спиртті ашыту
Спирт өндіру технологиясы
ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІПТЕРІНДЕ ҚОЛДАНЫЛАТЫН МИКРООРГАНИЗМДЕР
Пәндер