Бизнес жоспар. Мейрамхана қызмет көрсету




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі
Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы Мемлекеттік
Университеті

СӨЖ
Тақырыбы: Бизнес жоспар

Тексерген:Есенбекова З.Ж
Орындаған:Қалиев А.А
Кәсіпкерлік қызметтің ең алғашқы 
маңызды құжаттарының бірі-  бизнес жоспар
болып табылады. Кәсіпкерліктің басқа да түрлері  сияқты
Мейрамхана  «A&S»   негізгі  мақсаты пайда  табу.
Мейрамхана қызмет көрсету, тұтынушылардың
қажеттілігін қанағаттандыру мақсатында жұмыс  істейді.
Бұл проекттен  өзіне жұмсалған  шығыннан жылына 8000
доллар пайда түсіру жоспарланып отыр. Бұл жоспарды
жасау  кезінде уақыт  факторы ескерілген, яғни кеткен
шығынның қайтарымдылық мерзімі  жоспарланған
уақытта  жүзеге асады. Сондай – ақ кәсіпкерліктің
мақсаттарының ішіне  сапалы қызмет көрсету, және
өзіне тең  келмейтін нағыз  қазақи салт-дәстүрде
мейрамхана ашу, пайда  табу, және әр түрлі  тағамдар
дайындау. Әлеуметтік жағдайды қолдау, кәсіпкердің 
өзінің мәртебесін жоғарлатуы, қоршаған ортаны қорғау,
оған зиян келтірмеу  жатады. Бұл бизнесті бастағанда
қаржылық жағдайдың тұрақтылығы  қарастырылды.
Мейрамхананың  жарғылық капиталы 18000 $.
Мейрамхананың болашақта түсіретін пайдасы кеткен
шығындардан екі есе асып түсүруді көзделіп отыр.
Бизнесті бастаған кезде тұтынушыларды
қызықтыратын бағыты, мейрамхананың орналасқан
орны, жақсы меню, тұтынушыларға сапала қызмет
көрсету.
Бағытын таңдау әр түрлі бағытта болуы мүмкін: фаст-
фуд, шағын мейрамхана, немесе қымбат жоғары
дәрежелі мейрамхана.
Ерекше ешкімге ұқсамайтын ат қойып, ғимараттың
ішінің дизайнын жасап, бір бағытты таңдап алу керек.
Қазір тұтынушылардің көп таңдайтыны фьюжн стилі ол 
дегеніміз аралас деген мағынаны береді.
Мейрамхана   қаланың ортасында  орналастыру және
бұл  жерге орналастыру себебі жергілікті аумақ 
тұрғындардың әлеуметтік жағдайының жоғары болуы,
яғни жергілікті тұрғындардың
тұтынушылық деңгейінің жоғары болуы. Мейрамхана 
«A & S» келген қонақтарға әр түрлі  астарды ұсынып
қана қоймай, сонымен қатар   сапалы қызмет
көрсетеді.
Келген қонақтардың автокөлігіне арналған автотұрақ
қарастырылған.
Мейрамханада  дайындалатын ас тағамдар шебер
аспазшылар қолынан дайындалады.
Үлкен көлемде сатып алынған ас дайындауға керекті
шикізаттар, жаңа технологиялық тоңазытқыштарда
сақталады. Шикізаттар сақталатын орындар үнемі
қадағаланып отырады. Жұмасына 2 рет тазалық
шараларын жүргізіліп отыру көзделеді.
Арзан мекемесімен келісім шартқа отырылып, сол
келісім шарт бойынша тауарларды керек көлемде
сатып алынып отырылады. 
Мейрамхана  жұмыс істеу барысында онда жұмыс 
істейтін мамандар мәселесі туындайды.
Жұмысшы жалдау барысында олардың  кәсіби
біліктілігін ескерген  жөн. Кестеде  мейрамханаға
керекті мамандар және оларға төленетін еңбекақы
сомасы көрсетілген. Мейрамханада тұтыну тауарларын,
қызмет көрсету, қауіпсіздік шараларына жауапты әр
бөлімнің қызметшісі болады   Олар өз бөлімдерінің
қызмет ету сапасын  көтеру үшін,
сол бөлімдегі жұмысшыларды басқару үшін керек.
Бұл қызметкерлер 2 – 3 жыл еңбек өтімі бар кәсіби
білікті мамандар. Бөлім бастығынан басқа с менеджер,
бухгалтер,  аспазшы, күзетшілер және даяшылар, жеке
жүргізушілер бар. Жеке жүргізуші мейрамханаға
керекті  тауарларды жеткізу мен айналысады.
Жұмысшылардың барлығы өз жалақысының
10% - ын зейнетақы қорына аударып
отырады. Жұмысшыларға жалақы түскен
пайдадан бөлініп отырады. Жұмысшылар
белгіленген саннан артық алынбайды.
Барлық жұмысшылар 3 ай сайын денсаулық
сақтау мекемелерінен арнайы тексеруден
өтеді.
Персоналдың тазалығына жауапты адамдар
киімнің тазалығына, тырнақтарының және
кел бетінің  тазалығын тексеріп отырады.
Мейрамханаға керекті
кадрлар 
•    Бас менеджер  
• Бухгалтер  
•    Аспазшы- шеф  повар 
•   Жеке жүргізуші 
• Даяршылар
•    Күзетші
Негізгі капитал 
•    Ғимарат -   200 кв метр 1500000 тг 
•       Дизайн, ремонт 750 000 тг
  
 Құрал-жабдық
•       Мебель 100000 – 1750000  тенге
•       Жабдықтар 10000000-17,500000 тг
•       Программалық  қамсыздандыру (1с, ресторан-2000,
keeper) – 50000 тг
   
Транспорт
•       Көлік 7000 длр 
   
Басқа шығындар
•       Ыдыс  – аяқ: 300-400 мын тг
•       Азық-түлік: 30% 1350000-3750000 тг
•       ЕА  – 10-40% айналымнан 500-1000000 тг
Мейрамхананың алдағы өмірі тұтынушылардың
осы мейрамханаға қызығуына байланысты. Өйткені ең
басты  табысты келген тұтынушылар  акеледі.
Осыны ескере отырып, жарнамага  деген қажеттілік
туындайды.
Калаларда мейрамханалалар көптеген түрде бола
береді. Солардың ішінен тұтынушылар қайсысын
таңдауды білмей жатады.
Осылардың ішінен ерекшелену үшін ең бастысы жақсы
жарнама керек.
Теледидар, радио,газет – журналдарды ұмытпаған жөн,
алайда промоушонға көп көңіл бөлу керек. Ол дегеніміз
әртүрлі қызықты шаралар өткізу, модельдер көрінісі,
әншілер әртістерді шақыру, кештер өткізу.
Қаржылық  жоспар 
Мейрамхананын таза келтірілген  құнын NPV анықтау.

Инвестиция 1900 мың тг .

Өзін  өзі өтеу мерзімі  – 5 жыл. Дисконт қойылымы 10%
ТО = CI / (∑FV*1/(1+i)n
PV *1/(1+i)n
Болашақ ақшалай кірістің ағымдық құны мынаны құрайды:  
1-жылда                                                                               (мың
теңге);  
2-жылда                                                                           (мың
теңге); 
3-жылда                                                                              (мың
теңге); 
4-жылда                                                                         (мың
теңге); 
5-жылда                                                                        (мың
теңге); 
 
Төрт  жылда инв. 1669,53 мың  теңге сомасы өтеледі:
PV1+PV2+PV3+PV4 =
290.91+371.88+480.83+525.91=1669.53 (мың теңге);
5 ші жылда инв. 230,47 мың тенге сомасы 
өтелуі тиіс болады:
1900-1669,53= 230,47 (мың теңге);
Қай жылдың бөлігінде  өтелетінін анықтаймыз:
230,47мың теңге / 571,23 мың теңге = 0,4 жыл.
Осылайша  мейрамхана талаптарына  сәйкес
инвестициялық  жоба өтемділік мерзімі 0,4
жылды құрайды.
Қорытынды 

Бұл өте күрделі, тианақты қарауын талап 
ететін салым деп  есептеймін. Бизнес план
құрылғаннан  бастап мейрамхана іске қосылу
үшін біршамалы  уақыт өтуі мүмкін. Бұл
жұмыс басталмас бұрын нарыққа зерртеу
жүргізіледі, концепциялармен дизайнын  
ойластыруылады және  құрылыс-
жөндеу жұмыстары  жүргізіледі. 

Ұқсас жұмыстар
Мейрамхана қызметін дамыту стратегиясы
Шығыс ас үйі мейрамханасын ашу
«Блюз» жастар кафесі SWOT анализ
EXPO – 2017 ж. арналған автобус-кафе
Нұр - Сұлтан 2019 жыл
ҚЫЗМЕТТІҢ СИПАТЫ
Балғын әрі тәтті кофе
СҮЛЕЙМЕНОВА НАЗГҮЛ МЕЙРАМХАНА МЕЙМАНХАНА
Бизнес-жоспар Қонақ уй ашу
МАҚСАТТЫ НАРЫҚТАР
Пәндер