Қара бидай квас уытын дайындау. Квас туралы түсінік


Бұл презентацияның бағасы: 500 теңге
Скачать: бот арқылы


Презентация қосу
БАӨЖ №4
Қара бидай квас уытын дайындау

Орындаған: Дарибаева Т.
Тексерген: Рахимова Ш. М.
ЖОСПАРЫ :

1) Квас туралы түсінік.
2) Квастың түрлері.
3) Технологиясы.
4) Ашытқы, уыт.
5) Пайдаланылған әдебиеттер тізімі.
Квас— уыт қосып, қара бидай ұнынан немесе нанынан дайындал ған
қышқылтым сусын; сондай-ақ оны салқын, сұйық тағамдарды —
окрошка, қызылша сорпасын және бірқатар ұлттық тағамдарды
дайындауға пайдаланады. Сауда орындарына квастың дайын т үрі т үседі.
Квасты үйде де әзірлеуге болады: қара нанды тілімдеп кесіп, қызар ғанша
духовкада кешіреді. Кегірілген нанды 3—4 сағат қайнаған су ға салып
қояды. Квас шыны не эмальданған ыдыста дайындалуы тиіс, өйткені
ол алюминий ыдыста қышқылданады. Алынған қоймалжыңды с үзіп,
езілген ашытқы, қант жалбыз қосып, бетін жауып, 10—12 са ғат ашыту ға
қояды. Көбіктенген кезде қайталап сүзіп, бөтелкелерге құяды да,
әрқайсысының ішіне аздап жүзім салады. Бөтелкелердің аузын қайна ған
суға батырылған тығынмен жауып, жіппен байлайды да, бөлмеде 2—3
сағат ұстап, содан кейін суық жерде сақтайды. 3 күннен кейін квас дайын
болады. 500 г кепкен қара нанға: 4-5 л су, 10-12 г ашыт қы, 100 г қант, 10
г жалбыз, 25 г кептірілген жүзім қажет.
Квас – алкогольсіз сусындардың бірі. Мыңдаған жылдар бұрын ойлап
шығарылған сусын бүгінде де үлкен сұранысқа ие. Қара бидай мен арпа
уытынан өндірілетін квас дәмді әрі ағзадағы процестерді ретке келтіруші
сусын болып табылады. Ағзаға әсер етуі жағынан оның айран мен
қымыздан айырмашылығы жоқ. Квас ұйыған сүт өнімдері сияқты ас қорыту
жүйесін реттеп, зиян және ауру туғызатын микробтардың пайда болмауын
қадағалайды, адамның көңіл-күйіне жағымды әсер етеді, зат алмасуды,
жүрек-қантамырлары жүйесінің жұмысын жақсартады.
Квас өндірісі – 100 % табысты бизнес түрі. Квас бизнесінің негізі – квас
өндіру және оны сату.
Квас түрлері

Квас өндірістік жағдайда да, үйде де оңай дайындалады. Үй
жағдайында ашыған квас жасау үшін әдетте, ашытқы, кептірілген нан,
қант пайдаланылады. Сусынға ерекше дәм беру үшін оған жидек,
жалбыз, хмель, алма, алмұрт, жүзім мен басқа да өнімдер қосылады.
Квас ұнның, нанның, судың, уыттың түрлі сорттарынан жасалады. Ол
ұйыған сүт өнімі мен ішінара крахмалдан өндірілетін қант
қосындыларының ашытқысы болып табылады. Квас дайындауда қара
бидай, арпа, бидай, қарақұмық, сұлының ұны; нанның қара бидайдан,
бидайдан жасалған түрлері; сұлы мен қара бидайдың уыты
қолданылады.
ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Квастың түр-түрі бар. Алайда олардың дайындалу әдісі бірдей.Алдымен қою
негізді (нан, ұн, т.б.) сумен араластырады, оған ашытқы мен дәмдік (мысал ға:
қант, бал, жүзім, шырын), ароматтық қоспалар(жалбыз, имбирь ж әне т.б)
қосады, алынған қоспаны ашытады. Нәтижесінде осындай сусын пайда болады.
Квасты жасау процесі шамамен екі күнге созылады, оны ң толы қ дайын болуы
үшін тағы екі күн қажет. Бірінші күні қоспаға қайнатылған жылы су құяды.
Екінші күні сұйықтыққа қант қосады (10 литрге 1 кг). Сұйықты қ пен квасты
ашыту үшін 12 сағатқа жылы жерге қояды (осы уақытта к өп к өбік пайда
болады). Сосын сұйықтықты шыны бөтелкелерге немесе банкалар ға құйып,
тығындайды. Тағы 12 сағат өткен соң суық жерге апарып қояды. Жақсы
квастың құрамында көмірқышқыл газы көп болады, сондықтан қақпақты
ашқан кезде дыбыс шығады. Квастың жарамдылы қ мерзімі әрі кетсе 4-5, одан
кейін сусын ашып кетеді, ішуге жарамсыз болып қалады. Сонымен қатар,
пайдалы қасиеттерін жоғалтады. Квасты са қтаған кезде ауасы желдетілетін таза
жерге қою керек. Дұрыс дайындалған квас 2-3 айға жуық сақталады.
Ашытқы. В тобының құнды дәрумендері, демек әлсіздік,
қозғыштық, күйзеліс, қайызғақтың алдын алып, қалың және
жылтыраған шаш пен сымбатты келбетке жол ашады. Бұдан өзге,
ашытқыда РР дәрумені көп. Ол тәбетті ашуға, тері денсаулығына
және беттің терісіне жақсы әсер етіп, сонымен қатар
органикалық қышқылды реттейді. Сондай-ақ, ауру тудыратын
микробтармен күресіп, ішекті тазартады және де ағзада
сұйықтықты ұзақ сақтап тұратындықтан квас шөлді жақсы
басады.

Уыт. Бидай, арпа, қарабидай мен қарақұмық дәндері Е
дәруменіне бай, ал бұл бізге қартаюмен күресуге көмектеседі,
әжімдерді тегістеп, жүрек-қан тамырлар жүйесін мықтайды.

Ашытқы өнімдері. Құрамындағы пайдалы микроағзалардың
мөлшері жағынан квас айраннан қалыспайды. Ол да ас қорытуды,
зат алмасуды жақсартады және иммунитетті күшейтетін қасиетке
ие.
Квас пайдалы ма?
Квас – сүт қышқылды және ашытқылы негізде қара бидай
сухарынан (ұннан) және өнген арпа дәнінен дайындалған табиғи сусын.
Кваста көп мөлшерде (0,25-0,50 пайыз) сүт қышқылы 0,3-5 пайыз қант,
0,3-0,8 пайыз декстрин, 0,4-0,8 пайыздай спирт бар. Кваста аз м өлшерде
В тобының дәрумендері, сондай-ақ азотты сығынды заттар, амин
қышқылдары мен минералды тұздар бар. Ашыту кезінде пайда болатын
көмір қышқылы сусынның органолептикалық және сергіткіш қасиетін
күшейтеді.Квас ас қорытатын сөлдің бөлінуін күшейтетіні, көп ретте ас
қорыту процесіне қолайлы әсер ететіні дәлелденген Квастың (әсіресе
қышқылдығы жоғары квастың) кейбір ауру шақыратын
микроорганизмдер жөнінде бактерицидтік әсері бар.
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі:

1) Теоретические основы пищевых технологий: в 2-х
книгах. Книга 1/ Ответ. редактор В. А. Панфилов. – М.:
Колос, 2009. – 810 с.
2) В. И. Хлебников, В. С.Пучкова, С. А. Страхова и др.
Технолология производства продовольственных
товаров/Под ред. В. И. Хлебникова. — М.: Издательский
центр «Академия», 2007. – 348 с.

Ұқсас жұмыстар
Қара бидай квас уытын дайындау
Уыт өсірудің морфологиялық және физико-биохимиялық процесстері жайлы
Уытты кептіруде биохимиялық және химиялық процесстер
Уытты кептіруде биохимиялық және химиялық процесстер туралы
Уыт өсірудің морфологиялық және физико-биохимиялық процесстер
Уыт өсірудің морфологиялық және физико-биохимиялық процесстері
Спирттік ашу процесінен алынатын өнімдер
Ашытқы клеткаларының мөлшері
Сақтау мерзімі
Кәуәп - еттен жасалатын тағам
Пәндер