ББҚ тағам өнеркәсібінде қолдануы



БАӨЖ № 4 ББҚ тағам өнеркәсібінде қолдануЫ
Орындаған: Дарибаева Т. Ж
Тексерген: Қабденова А. Т

Жоспары:
БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСПАЛАР
НУТРИЦЕВТИКТЕР
ПАРАФАРМАЦЕВТИКТЕР
ПРЕБИОТИКТЕР
ПРЕБИОТИК КЕЗЕҢДЕРІ
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИМЕТ ТІЗІМІ

ББҚ (биологиялық белсенді қоспалар) - қазіргі заманғы медицинаға салыстырмалы түрде айтқанда жақын уақытта енген термин. Дегенмен, жаңа дәуірге дейін Египетте, Қытайда, Тибетте, Индия мен Шығыстың басқа да елдерінде көбінесе табиғи түрінде қолданылатын өсімдік, жануарлар ұлпаларынан, минералды шикізаттан дайындалған арнайы өнімдерді адамның әр түрлі ауруларын алдын-алу мен емдеу жүйелері қалыптасқан. Адам ауруларын емдеу үшін арнайы фармокогиялық формалар өндірісінің тарихы шамамен біздің ғасырымыздан бұрын 130-200 жылдарға жатқызылады. К. Гален алғашқы рет табиғи шикізаттан емдік заттарды (ерітінді, экстракт, ұнтақтар) технологиялық әдістерін құрастырды. Құрылымы мен қасиеттері белгілі таза химиялық қосылыстарды алуда органикалық химияның шексіз мүмкіндіктері, олардың тиімділігінің жоғарылығы мен дәл мөлшерлеу мүмкіншілігі, әрекет етуінің тездігі сияқты дәлелдемелер дәстүрлі медицина облысына жағымды болжамдарды қарастыруға мүмкіндік береді. Дегенмен мұндай көзқарастар қателік болып саналды. ББҚ-ды тағам өнеркәсібінде қолдану. Соңғы жылдары тамақтану ғылымы мен фармакология обылысында жедел түрде дамыған жаңа ғылым -фармаконтуциология қалыптасты.

.
Адам денсаулығы үшін тамақтану құрлысының бұзылуы себептері:

Тамақтануға арналған ББҚ :

Нутрицевтиктер - алмастырылмайтын тағамдық заттар немесе олардың жақын алғышарттары (мысалға 3-мен басқа полиқанықпаған майқышқылдарының кейбір микроэлементтер-кальций мен магний, жеке алмастырылмайтын аминқышқылдары мен олардың жиынтықтары, кейбір моно және дисахаридтер, тамақ талшықтары және т. б) . Нутрицевтиктерді қолдану мыналарға мүмкіндік береді: 1) Ересектер мен балаларда көп жағдайда кездесетін эссенциальді (алмастырылмайтын) заттардың дефицитін оңай және тез толтыру; 2) Жасы мен жынысы бойынша ажыратылатын қажеттіліктеріне, физикалық ауыртпалығының қарқындылығына, жеке адамның биохимиялық конституцисының генетикасы ерекшеліктерімен енгізделген, оның биоритмдері, физикалық жағдайына (жүктілік, лактация, эмоциялы стресс және т. с. с. ), сонымен бірге мекен-ету ортасының экологилық жағдайларына қарай нақты бір сау адам тамақтануын максимал түрде жекелендіру; 3) Ауру адамның тамақ затының өзгерген физикалық қажеттіліктерін қанағаттандыру, соған қоса метоболиттік конвейердің зақымдалған бөлігі. 4) Экологиясы нашар аумақтарда тұратын адамдарды қоршаған ортаның жағымсыз әсеріне ағзаның мамандандырылмаған резистентілігін клетканың ферментті қорғаныс элементтерін күшейту есебінен жоғарылату; 5) Ағзадан бөгде және токсинді заттарды тежеу мен бөліп шығаруды күшейту мен жылдамдату; 6) Ксенобиотиктермен өсер ету жолымен метоболизмінің ферментті жүйелерін, жеке заттардың метоболизмдерін, әсіресе токсиканттарды өзгерту;

ББҚ-нутрицевтиктерді қолдану біріншілік және екіншілік профилактиканың тиімді формасы, сонымен қатар майлану, атеросклероз бен басқа да жүрек-тамыр аурулары, қатерлі ісік, иммунодефицитті жағдайлар секілді кең таралған саналуан ауру түрлерін қосымша емдеу үшін комплексті профилактика формасы болып табылады.

Парафармацевтикалар - бұл құрамында органикалық қышқылдар, биофлавоноидтар, дубильді, фенолды қосылыстар, гликозидтер, кофеин, биогенді аминдер, және табиғиөнім деп аталынатын заттары бар өнімдер. Олардың әрекеті физологиялық шектеулердегі жеке органдар жүйелердің қарқындығын белсендіруге бағытталған (мысалы үшін, тамқ талшықтары арқылы ішектің секреторлы, матор - эвакуаторлы қызметтерін қарқындату, адаптогендермен жұмыс жасаудың ой-өрістік және физикалық қабілеттілігін қарқындату, липца-олестеринді зат алмасу, ЦНЕ, жүрек-тамыр жүйелері мен т. б. реттеу) . Парафармацевтиктер дәрі-дәрмекке жатпайды және оларды алмастыра алмайды.

Парафармацевтиктердің дәрі-дәрмектерден негізгі айырмашылықтары:


Пребиотиктер - бұл микроб небасқа тектестірі микроорганизмдер. Бұл табиғи түрде физиологиялық қызметтерге қолайлы әсер еткенде организм иесіне биохимиялық реакция көрсетеді. Яғни организм иесінің микрофлорасының қызметіне ыңғайлы әсер ететін және өлі микроорганизмдердің қоршаған ортаға жақсы бейімделуіне әсер ететін кез келген тірі не өлі микроорганизмдер, сонымен қатар басқа да тектес заттар. Пробиотиктердің келесідей түрлері бар: Монопробиотиктер - тек бір ғана бактерия түріне ие. Ассоциацияланғна пробиотиктер - микрооргнаизмдердің бірнеше штаммы түрінің (2-30) біріктірілген субстанциясы.

Пробиотиктердің 4 кезеңі анықталған:

Тағайындалуына байланысты пробиотиктер келесідей жіктеледі: Синбиотиктер- тірі микроорганизмдер мен пребиотиктер негізіндегі комплексті препараттар мен функционалды қоректену өнімдері. Әртүрлі құрам мен түрлердің қосылыстары негізіндегі ішек микроорганизмдерінің бірігіп өсуін қамтамасыз етеді. Пребиотиктер - ішек сөлімне қорытылмайтын, бірақ микробтық ферментацияға ұшырайтын, организмге өсу стимуляциясы не ішек микрофлорасының белсенділігі арқылы қолайлы әсер ететін заттар. Гетеропробиотиктер -алғашқы штаммдары алынған иесіне қарамастан тағайвндалатын пробиотикалық бактериялар. Гомопробиотиктер -штаммдар тек жануар немесе адамнан алынған түріне қарай сәйкесінше тағайындалады. Аутопробиотиктер - номиналды микрофлора штаммы. Ол нақты бір тұлғадан оқшауланып алынған және оның микроэкологиясын түзетуге. Ең маарналғанңыздысы тірі микроорганизмдер арнайы тағайындалғна физиолого-биохимиялық әсерімен, сонымен қатар генді-инженерлік штаммдар негізіндегі пробиотиктер болып табылады.

ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ:
1. Биологиялық химия. Сейтова З. 2. Жалпы химия. Н. Л. Гликка. Алматы, 1989. 3. Органикалық химия. А. Л. Цветков. 4. Стайер Л. «Биохимия» Москва. «Мир», 1984 г. 5. Сағатов К. С. «Биологиялық химия» Алматы. «Қайнар», 1993ж. 6. Сағатов К. С. «Биологиялық химия практикум» Алматы 1992 ж.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz