Ет фирмасын ашу үшін, ірі қара малдарды өсіру


Бұл презентацияның бағасы: 500 теңге
Скачать: бот арқылы


Презентация қосу
Ет фирмасын ашу үшін, ірі
қара малдарды өсіру

Орындаған:Дәулет.Г
Базар.Х
Тексерген:Есенбекова.З.
Ж
Тобы:БТ-407
Жоспар
Біз ет фирмасын құру үшін ата-анамыздың
атымен несие аламыз. Оны шағын кәсіпкерлікті
ашуға пайдаланамыз. Бұл фирманы Семейдің
шетінен ашпақпыз. Себебі қала
тұрғындарының ет өнімімен қамтамасыз
етілуіне қолайлы. Ет фирмасын ашу үшін ірі
қара малдар аламыз және оларды өсіретін
ортамен қоса жем-шөп,бақташы адамдар
аламыз. Болашақта фирмамыздың көлемін
үлкейтіп,еліміздегі ірі фирмалардың бірі етіп,
Елін ойламағанның ерлігі зая,Ертеңін
ойламағанның тірлігі зая дегендей
фирмамызды елімізге ғана танытып
қоймай,шет елдергеде танылса дейміз!
Қаржыландыру көзі Сома

Өз қаражаты 100,000

Қарыз қаражаты 1млн 500 мың

Барлығы 1млн 600 мың
Несиелеу шарттары
Кредит валютасы Теңге

Пайыздық ставка,жылдық 7%

Өтеу мерзімі 7,0

Пайыздармен негізгі борышты Ай сайын
төлеу
Пайыздарды өтеудің жеңілдікті 6
кезеңі,ай
Негізгі борышты өтеудің 6
жеңілдікті кезеңі,ай
Өтеу түрлері Тең үлестермен
Малды Тірідей Сойылға Пайда Таза
Мал алған салмағы ннан пайда
түрлері бағасы кг кейінгі
салмағы

Сиыр(бұқ 150-200 300-320 250- 300 мың 100 мың
ашық) мың кг 280кг теңге теңге
теңге
Сиыр(өгіз 140-180 280- 240- 250 мың 80 мың
) мың 300кг 270кг теңге теңге
теңге
10 қой 30мың т 60-65кг 55-50кг 50мың 20 мың
(еркек) (10 теңге теңге
қой300м
ың теңге)

Барлығы 680 мың 640кг 540кг 1млн50 400 мың
теңге мың теңге
теңге
Ақша шығыны

Жұмысшылар (саны-5) Ай сайын (150 мың)
Б
Жем-шөп, су Сатып аламыз (350 мың)

Бензин, май 25 мың

Барлық шығын 525 мың

Мал союға қажетті құрал
жабдықтар

Пышақ(5 шт) 2500 теңге

Арқан( жіп) 2000 теңге
Өндірістің жылдар
бойынша жоспарланған
бағдарламасы
Кірістер Сатудың 2016 2017 2018 2019
бабы басталға
н күні

Ет сату 01.03.16 0 11856 12550 15715
Кіріспе
Етті,әсіресе сиыр етін өндіруді ұлғайту мәселесі – мал
шаруашылығы саласындағы барынша өзектілерінің бірі. Қазіргі
уақытта Қазақстанда сүтті және құрамдастырылған тұқымды мал
өсіру есебінен шешілуде.
Сонымен бірге ет ресурстарын ұлғайтудың маңызды резерві

мамандандырылған ет шаруашылығын дамыту болып табылады,
оның бірқатар экономикалық және өнімділік ерекшеліктері бар.
Мамандандырылған ет тұқымды мал барынша жоғары ет
өнімділігімен және сиыр етінің сапасымен, тез өсіп
жетілетіндігімен ерекшеленеді. Оларды сойып, одан әлемдік
стандартқа сай келетін, жоғары деңгейде тағам ретінде
тұтынылатын ет өндіреді, жоғары сапалы тері шикізатын алады.
Бұл шығыны аз сала, капитал салудың, азық-түлік

жағдайларының шектелуі, сүт өнімдерін өткізу нарығының
қашықтығы сүт бағытындағы мал шаруашылығының дамуын
тежейтін жерді пайдалану дамыған өңірлерде ет өнімдерін тиімді
өндіруге мүмкіндік береді.

 
Ет бағытындағы малдың санын қалпына келтіру және одан
әрі ұлғайту фермер шаруашылығын дамытуға, оларды
нығайтуға, мамандандыруға, нақты табиғи, экономикалық
жағдайлар мен нарық жағдаятына байланысты мал басын
өнімді шоғырландыруға бағытталған. Міне, осындай
шаруашылықтарда жемазық дайындаудан, төл алу мен
өсіруден, оны жаю мен азықтандырудан бастап сатуға
дейінгі сиыр етін өндірудің белсенді технологиясын тиімді
пайдалануға болады.
Ауыл шаруашылығын қалыптастыруды ірілендірген кезде
оған жаңа етті сиырларды кеңінен өсіру сияқты сүт және
сүт-ет бағытындағы өнімділігі төмен сиырларды етті
тұқымды бұқалармен шағылыстыру негізінде де қол
жеткізуге болады.
Мал шаруашылығы өнімдерінің 80%-дан астамы үй
шаруашылығында өнімділігі төмен малдан алынатынын
ескерген жөн. Бұл секторда, атап айтқанда, сүт өндіру
көлемі отбасы мен нарықтың қажеттілігінен асып түсетін
шаруашылықтарда малдың ет өнімділігін арттыру үшін етті
Еттің сипаттамасы
Ет халық тұтынатын барынша толық және кеңінен тараған өнімнің түрі болып табылады.

Еттің тағамдық және биологиялық құндылығын оның бай химиялық құрамы, әсіресе
белоктық бөлігі құрайды. Ол тез қорытылатындығымен және құндылығымен
ерекшеленеді.Кулинарлық түрде жеңіл өңделеді. Адам етті үнемі тұтынады, одан тағамның
түр-түрін жасауға болады, бұл тағамның санын барынша түрлендіруге мүмкіндік береді.
Еттің құрамына толыққанды белок, сондай-ақ майлар, дәрумендер, белсенді және

минералды заттар кіреді. Ет және ет тағамдары ағзаны белокпен және маймен қамтамасыз
ету көздері болып табылады. Әсіресе сіңір тініндегі белоктар толыққанды болып келеді.
Химиялық құрамы және сіңімділігі бойынша байланыстыратын, нерв тіндері мен сіңірлердегі
белоктардың құндылығы төмен.
Ет – қорытылатын фосфор мен темір көзі болып табылады, оның құрамында калий натрий,

цинк, йод, мыс және басқа да минералды заттар, дәрумендер (негізінен В тобындағы) бар.
Етте қайнаған кезде сорпаға шығатын белсенді заттар көп, ол ас қорыту бездерінің
қызметін жандандырады, тәбетті ашады, астың қорытылуын жақсартады, еттің дәмі мен иісі
көбіне осыған байланысты болады.
Еттің химиялық құрамы малдың түріне байланысты болады. Еттің жоғары сапалылығы оның

сыртқы түрінен, консистенциясынан, иісінен белгілі болады. Жаңа сойылған немесе
салқындатылған етті түрі қызыл түсті, тығыз болып келеді.
Етті емдеуге де қолданады, өйткені ол амин қышқылына, белокқа, минералды заттарға, атап

айтқанда темірге бай. Сондықтан да туралған еттен жасалған тағам жиі қолданылады,
өйткені ол тез қорытылады.
Ірі қара мал басының жалпы
санындағы Семей қаласы үлесі

Семей
160 145.5 141.7

140 126.5
135.4
108.5

120
100

20 10

0 0
Жоспардың жүзеге асуы:

Бұлжобаның іске асуы 2016
жылдың наурыз айында
жүзеге асырамыз деп
отырмыз!
Назарларыңызға
рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Ірі қара малының гигиенасы туралы ақпарат
Сойыс малдарын тасымалдау кезіндегі ветеринарлық талаптар
ТАСЫМАЛДАУ ТӘСІЛДЕРІ: АВТОКӨЛІКПЕН, ТЕМІРЖОЛ, СУ ҚАТЫНАСЫ АРҚЫЛЫ, АЙДАП ЖЕТКІЗУ
Қазақстандағы мал шаруашылығы
Ірі қара малдарының гигиенасы
Ет алу үшін ірі қара мал өсіретін фермалар құру
Гиподерматоз (сәйгел,оғалақ)
АУЕСКИ АУРУЫ КЕЗІНДЕ ҚОЛДАНЫЛАТЫН БИОПЕПАРАТ
Жаңа сойылған және ауру малдың етін тексеру
Жануарларды тасымалдауға дайындау және тасымалдау кезіндегі мемлекеттік бақылау жүргізу
Пәндер