Тағам өнеркәсіптерінде қолданылатын микроорганизмдер


Бұл презентацияның бағасы: 500 теңге
Скачать: бот арқылы


Презентация қосу
Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі
Семей қаласының Шакарім атындағы мемлекеттік университеті

БАӨЖ
Тақырыбы:Тағам өнеркәсібінде
қолданылатын микроорганизмдер
Орындаған:Макалова А.Ш.
БТ-307
Тексерген:Қабденова А.Т

Семей
Бактериялар (гр. bakterion - «таяқша») —
тек микроскопта ғана көрінетін аса
ұсақ жасушалар және олар көптеген әр алуан
аурулар туғызады бірақ көбінесе нейтралды қызметті
атқарады.

Бактерия - бір жасушалы организм, көбісі таяқша
пішінді болып келеді. Бактерия негізінен түссіз тек
кейбіреулерінде ғана аздап бояғыш заттар
кездеседі. Фотосинтез құбылысы жүретін көк -жасыл
қызыл түсті өкілдерін цианобактериялар деп атайды;
ядросы, митахондриясы, пластидтері қалыптаспаған
өте кішкентай біржасушапы организмдер.
Бактериялар – табиғатта ең көп тараған, негізінен бір
жасушадан тұратын, оқшауланған ядросы жоқ,
қарапайымдылар. Алғаш рет бактерияларды 17
ғасырда голланд ғалымы, микроскопты жасаушы
Бактериялардың пішіндері әр түрлі: шар тәрізділерін – кокк,
қосарланғандарын – диплококк, таяқша тәрізділерін – бациллалар, үтір
тәрізділерін – вибриондар, таға тәрізділерін терроидтар, жүзім тәрізді
шоғырланғандарын – стафилококтар деп атайды. Бактериялардың
ұзындығы 1 – 20 мкм, ені 0,1 – 10 мкм, ал жіп тәрізділерінің ұзындығы
50 – 100 мкм-ге жетеді. Қолайсыз жағдай туғанда сырты қалың
қабықпен қапталып спора түзеді. Бактериялар өте төменгі
температурада (–1900С-та, ал споралары –2530С-та) тіршілік ете береді.
Оларды өте жоғары температурада (+1000С-та) кептіргенде, кейбір
түрлері (мысалы, гонококтар) тіршілігін тез жойса, дизентерия
таяқшалары жеті тәулік, дифтериянікі отыз тәулік, туберкулездікі
тоқсан тәулік, ал түйнеменің бациллалары он жылға дейін тіршілігін
жоймайды. Бактерияларды ультракүлгін сәулелері ерітіп жібереді.
Қышқылды, қантты, тұзды ортада тіршілік ете алмайды.
Бактериялардың көпшілігі зиянсыз, ал зиянды түрлері көптеген
жұқпалы аурулар (туберкулез, тырысқақ, көкжөтел, т.б.) тудырады.
Бактериялар жасушасында өсімдіктер мен жануарлардың жасушасында
болатын элементтердің барлығы кездеседі. Бактериялардың
тіршілігінде ферменттердің атқаратын рөлі зор. Олардың бір бөлігі
(эндоферменттер) бактерияларда синтез, тыныс алу процесін реттесе,
ал екіншілері (экзоферменттер) бактериялар арқылы қоршаған ортаға
бөлініп шығады. Сондай-ақ олардың тіршілік етуі үшін көміртек пен
азот өте қажет. Бактериялар азотты белоктан амин қышқылдарынан,
аммоний тұздарынан, нитраттардан алады, кейбіреулері атмосфера
азотын сіңіреді. Бактериялар көміртекті көптеген көмірсулардан,
Саңырауқұлақтар – төменгі
сатыдағы өсімдіктердің ішіндегі ең
көп тарағаны, олардың 100000-дай
түрі кездеседі.
Басқа өсімдіктер типтерінен басты
айырмашылықтары пластидтері, хло
рофилі болмайды. Бұлар дайын
органикалық заттармен қоректенуге
бейімделген гетеретрофты өсімдікте
р.
Мукор (басты ақ өңез) - ылғалды жағдайда өмір
сүретін, сапрофитты саңырауқұлақ. Табиғатта
топырақ микрофлорасының қызметтік құрамы ретінде
таралған. Мукор, азық-түлік өнімдердің бұзылуын
тудырады.
Пайдаланған әдебиет:
1.А.А.Сүлейменов, М.Исамбаев.
«Медициналық анықтама». «Қазақстан»
баспасы. Алматы,
2.Калымбетов 1968. −295 б.
Б., Микологическая флора
Заилийского Алатау (Северный Тянь-Шань),
А.-А., 1969
 3.Әбиев С., Қазақстан астық тұқымдас
өсімдіктерінің тат саңырауқұлақтары, А.,
2002.

Ұқсас жұмыстар
ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІПТЕРІНДЕ ҚОЛДАНЫЛАТЫН МИКРООРГАНИЗМДЕР
Тамақ өнеркәсіптерінде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы
Тағамдық қоспалар өндірісінде биотехнологияның ролі
Тағам өнеркәсібінде қолданылатын микроорганизмдер туралы
Тағамның санитариялық қауіпсіздігіндегі ветеринариялық қызметтің маңызы
Микробиология негіздері
Шұжық өндірісінің биотехнологиясы
Бөлшектер мен тораптарды құрастыру кезіндегі жалпы мәліметтер. Тамақ өнеркәсібінің жабдықтарын жүйелеу
Микроорганизмдерді жасанды жағдайда өсіру
Пәндер