Органдар биохимиясы ІІ


Бұл презентацияның бағасы: 500 теңге
Скачать: бот арқылы


Презентация қосу
Органдар биохимиясы ІІ

Орындаған: Мансұрова Анель, БТ-407
Жоспар:

Жүйке тканьінің биохимиясы
Бүйрек биохимиясы
Бауыр биохимиясы
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер
Жүйке тканьінің биохимиясы
Жүйке – жүйке талшықтарынан құралған тіндер
шоғырлары. Жүйке — ми мен жүйке түйіндерін
дененің басқа органдарымен және тіндерімен
байланыстырады. Жүйке талшықтары дендрит
және аксоннан немесе нейриттен тұрады. Әр
жүйкенің өзіне тән сезімталдық, қозғалтқыш,
соматикалық, симпатикалық қасиеттері болады.
Жүйке дәнекер тінді қабықпен қапталған. Әр
жүйке талшығының қабығы – эндоневрий, желі
қабығы – периневрий, ал жүйкенің бүтіндей
қабығы – эпиневрий деп аталады.
Жүйке жүйесі – адам мен жануарлар организміндегі
органдар мен жүйелер әрекетін біріктіретін ж әне
олардың сыртқы ортамен үздіксіз қарым-қатынасын
қамтамасыз ететін жүйке тіні мен глияның жиынты ғы.
Глия – жүйке клеткаларының, олардың өсінділерінің
тіні. Глия жүйке жүйесіне қорғаныш қызметін атқарады
әрі жүйке импульстерін өткізеді. Организм қызметін
реттеп үйлестіріп отыратын аса қозғыш және қозуды
тез өткізетін өсінділері бар жүйке клеткасы нейрон деп
аталады. Оның атқаратын қызметі – қозу мен тежеу.
Бүйрек биохимиясы

Бүйрек – жұп мүше, оның үлкен маңызы бар,
өйткені зат алмасуының соңғы өнімдерін
шығаруымен қатар, органикалық,
бейорганикалық заттардың артығын және
бөгде заттарды ағзадан шығарып, тазалау
жұмысын атқарады. Екі бүйректің салмағы
дененің 0,45-0,7%-ын құрайды. Құрамындағы
судың мөлшері 83%, құрғақ заттардың үлесіне
17% келеді. Олар өте маңызды экскреторлы қ
мүше болып табылады.
Бауыр биохимиясы
Бауыр — қанды тазартуға және удан арылтуға
көмектесетін, дененің құрсақ бөлігіндегі оң жақ
қабырғалардың астына орналасқан ішкі мүше.
Бауыр — адам ағзасының химиялық зертханасы. 300
миллиардқа жуық бауырдағы жасушалар қаннан ағзаға
қажетті қышқылдар мен қорек болар өнімдерді бөліп
алады. Оларды сүзгілеп, қажетті жеріне жеткізіп
отырады.
Алкогольді ішімдіктер, вирустар мен майлы (жирный)
тағамдар бауырдың қас жауы. Сондықтан ондай
заттардан сақ болуымыз қажет.
Бауырдың атқаратын қызметтері:
ас қорту кезінде мүшелерді ң қажетті энергиямен, атап айт қанда,
глюкозамен қаматамасыз ету және әр түрлі энергия к өздерін
глюкозаға түрлендіру (айналдыру);
ағзадағы қажетсіз химиялық қалдықтарды а ғзадан шы ғарып
тастау;
ағзадағы қан жасау немесе жа ңарту кезінде қан плазмасында ғы
ақуыздарды синтездеу;
холестерин мен оның эфирін синтездеу, липидтер мен
фосфолипидтерді синтездеу және ағзадағы липид алмасуын реттеу;
он екі елі ішек пен аш ішектің кейбір б өлігіндегі ас қорту
процесіне қатысатын гормондар мен ферменттерді синтездеу;
Өт қышқылы мен пигменттерін синтездеу;
Кейбір дәрумендердің қорын толтырып отыру ж әне са қтау.
Мысалы, майларды ерітетін А және Д д әрумендерін, суды ерітетін
В12 дәрумендерін сақтап, қорын арттыру. Сондай-а қ,
катиондардың қоры да бауырда болады.
Қорытынды

Биохимия — тірі организмдердің химиялық
құрамын, ондағы биохимиялық
қосылыстардың синтезделіну жолдарын,
заңдылықтары мен қасиеттерін, молекулалық
құрамын, жасушалардың биологиялық,
биохимиялық және физиологиялық қызметін
зерттейтін ғылым.
Пайдаланылған әдебиеттер:

Қайырханов Қ. – Жануарлар биохимиясы -
2014
Сеитов З.С. «Биологиялық химия.» - 2007ж;

Ұқсас жұмыстар
Биохимия және органдар биохимиясы
Органдар биохимиясы
Жүйке тінінің биохимиясы
Бұлшықет тінінің биохимиясы
Жүйке тінінің жасушаларынын биохимиялық сипаттамасы
Мүшелер және ұлпалар биохимиясы
Қанның биохимиясы оттегінің токсикалық түрлері, олардың пайда болуы және ағзаның клеткаларына әсері
Бауырдың қызметтері
Жануарлар биохимиясы
Ұйқы безі гормондарының биохимиясы. Бүйрек үсті қыртысты және милы қабығының гормондарының биохимиясы
Пәндер