Ағаш ылғалдылығын анықтау



БӨЖ Тақырыбы: Ағаш ылғалдылығын анықтау Орындыған: Тұрлыбеков Қ. М. Тексерген: Джаманова г. и.

Жоспар:
Кіріспе
Өлшеу әдісі
Ылғалдылық анықтау формуласы
Кеспе ағаштарын таңдау
Жаңа кесілген ағаштың ылғалдылығы
Қорытынды

Кіріспе.
Ағаш ылғалдығын анықтаудың бірнеше тәсілі бар. Ылғалдылықты анықтау үшін арнайыы құрал - электрлі ылғал өлшегішті (электровлагомер) қолдануға болады. Бұл құрылғының жұмысы ағаштың ылғалдығына байланысты электрөткізгіштігінің өзгеріуі негізінде леді. Құрылғы инелеріне электр сымдары жалғанып, ағашқа орнатылады. Сол арқылы электр тоғы жіберіліп ине орнатылған жердің ылғалдылығын құрылғы бірден анықтайды. Ең көп таралған электрлі ылғал өлшегіш (электровлагомер) ЭВА-2М, ылғалдылықты 7-60 % аралығында анықтайды.
Көптеген кәсіби шеберлер ағаш ылғалдылығын көзбен ақ анықтай алады. Ағаштың түрлерін, тығыздығын және басқада физиқалық қасиеттерін біле отыра, олардың ылғалдығын массасы бойынша, сыртындағы жарықтары және т. б. бойынша анықтауға болады. Бір тұқымның бірнеше түрін кезекпен өлшей отыра.

2. Өлшеу әдісі
Өлшеу әдісі кезінде тақтайды (сынақ үлгісі) шетінен 300-500 мм қашықтықта, ені 10-12 мм болатындай етіп кесіп алып, барлық керексіз жанқалардан тазартып өлшейді де нәтижесін жазып алады. Кейін бұл кесіндіні кептіргіш шкафка салып, 103 °С температураға дейін ұстайды. 6 сағаттан соң кесіндіні алып шығып, тағы бір мәрте өлшейді де нәтижесін жазып алады. Кейін әрбір екі сағат сайын кептіргіш шкафка салып отырады. Кезекті кайталанған кепітіруден соң жасалған өлшемде масса өзгермесе, бұл оның абсолютті құрғақ дәрежеге жеткенін көрсетеді W0 = 0% және масса Р

3. Ылғалдылық анықтау формуласы
Ағаштың алғашқы ылғалдылығын келесі формула бойынша анықтайды W = (Pн - Рс) : Рс * 100%, мұндағы
W- алғашқы ылғалдылық
%; Рн и Рс - алғашқы масса және абсолютті құрғақ кездегі масса.

4. Кеспе ағаштарын таңдау
Кеспематериалдарды рубанокпен таңдаған кезде оның жаңқасы қолмен қысқан кезде жеңіл иілсе, онда ол әлі дымқыл, ал егер сынып ұсатылса, бұл мтаериал тиісті дәрежеде құрғақ дегенді білдіреді. Көлденең кесу кезінде жаңқаларға тағыда мән берген дұрыс, егер жаңқа да материалдың өзі ұсатылып уатылса онда бұл оның тым құрғап кеткенін білдіреді. Ағаштың сумен толық қаныққанын гигроскопиялық шегі деп атайды. Бұндай ылғалдылық ағаш тұқымна байланысты шамамен 25-35% құрайды.

Наименование изделий
ГОСТ
Влажность, %
Двери:
коробки наружных и тамбурных дверей
ГОСТ 475
12 ± 3
коробки внутренних дверей
9 ± 3
полотна дверей
9 ± 3
Окна:
коробки
ГОСТ 23166
12 ± 3
створки, форточки клапаны, жалюзи
9 ± 3
нащельники, раскладки
9 ± 3
Детали профильные:
доски и бруски пола, плинтус, подоконник
ГОСТ 8242
12 ± 3
внутренние наличники
12 ± 3
наличники и обшивка наружные
15 ± 3
поручни, обшивка наружные
15 ± 3
поручни, обшивка наружные
12 ± 3
Балки перекрытий деревянные:
из цельной древесины
ГОСТ 4981
до 20
из клееной древесины
12 ± 3
Бұйымдарға және жиһаздарға байланысты талап етілетін ылғалдылық

5. Жаңа кесілген ағаштың ылғалдылығы
Жаңа кесілген ағаштың ылғалдылығы тұқымына және дің бойынша проба алынған жерге байланысты. Қылқанды ағаштардың ылғалдылығы орталығында жоғары болып келеді, яғни ядросында. Ал жапырақты ағаштарда дің бойынша ылғалдылық салыстырмалы бірдей болып келеді.

Жаңа кесілген ағаштың ылғалдылығы
Порода древесины
Влажность, %
Ядра или спелой древесины
Заболонной древесины
Средняя
Сосна
30-40
100-120
88
Ель
30-40
100-120
91
Лиственница
30-40
100-120
82
Осина
-
80-100
82
Береза
-
70-90
78

Қорытынды.
Ағаш ылғалдылын анықтау өнеркәсіп үшін де, жалпы қолданыс үшін де маңызды. Әр ағаш тұқымы мен түріне ылғалдылық дәрежесі әртүрлі болады. Сондықтан оны анықтаудың тәсілдері де әртүрлі болады. Кей тәсіл ұзақ уақыт пен көп шығынды талап етсе, ал кей әдіс тез әрі тиімді болып келеді. Бірақ әр ағаш тұқымы үшін белгіленген мемлекеттік стандарт бар екенін ұмытпау керек.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz