Пияз шыбыны: биологиясы, зиянды фазасы, таралуы,есептеу әдістемесі




Презентация қосу
Пияз шыбыны: биологиясы, зиянды
фазасы, таралуы,есептеу әдістемесі

Орындаған: Мухтарбеков Ербол
Топ:АГ – 213
Тексерген: Сагандыков С.Н
Жоспар
Пияз шыбыны
Таралуы
Даму фазасы
Есептеу әдістемесі
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер
Пияз шыбыны
Дүниесі: жануарлар
Жамағаты: бунақ денелілер
Табы: Insect
Сабы: Diptera
Тұқымдасы: Anthomyiidae
Тегі: Delia
Түрі: D. antiqua
Пияз шыбыны.
Пияз шыбыны кәдімгі шыбын және
ызылдауық шыбын тұқымдастарының
пиязды зақымдайтын бірнеше түрі.
Олардың түсі ақшыл сұр,
ұзындықтары 6-7 мм, топырақта 10-
20см тереңдікте қыстап шығады. Олар
мамыр айында ұшып шығады.
Пияз шыбынының таралуы.
Европа, Азия, Солтүстік Америкада пияз
егістігінде кездеседі. 
Даму фазасы.
Пияз шыбынының жұмыртқасы сопақша,
ұзындығы 1,0-1,1 мм.
Личинкалары ақ, ұзындығы 10 мм жетеді, екі
бізтәріздес қара тұмсығы бар.
Жалған пілләсі жылтыр, қою қоңыр түсті
болып келеді.
Зиянды фазасы личинкасы. Олар пиязды ішкі
жағынан зақымдайды. Пияз шыбынының
дернәсілі пиязшықтың шырынды терісімен
қоректеніп, оны зақымдайды. Пиязшық
шіриді, өсімдік жапырағы сарғайып қурайды.
Күресу шаралары.
• пиязды ерте себу;
• пияз тұқымын себер алдында егістікке
инсектицидтер шашу.
• пиязды сәбізбен араластырып егу, себебі
пияз шыбыны сәбізден қорықса, сәбіз
шыбыны пиязға төзе алмайды. Демек
осылай зиянкестермен күресуге болады.
• Көк пиязға пестицид шашуға болмайды
Есептеу әдітемесі.
Пияз шыбынын анықтау үшін оның егілген
орнына есептеу жұмыстары жүргізіледі. Есептеу
төрт кезеңнен тұрады. Бірінші кезең көктемде
пияздың алғашқы өскіндері пайда болғанда
жасалады.
Екінші кезең жаздың басында жасалады. Үшінші
кезең өнімді жинаған кейін жүргізіледі. Ол үшін
алұаптан он сынама алып, әрбір сынамадағы
өсімдікке мұқият зерттеу жүргізеді.
Төртінші кезеңде қыстап қалған зиянкестердің
анықтау мақсатында жүргізеді. Ол үшін алқаптан
көлемі 50x50 см болатындай сынамалар алынады.
Қорытынды.
Пияздың басты зиянкестерінің бірі
пияз шыбыны екендігіне көз жеткіздік.
Демек біздің ендігі мақсытымыз оның
санын нөлге теңестіріп, пияз өнімінің
сапасы мен мөлшерін арттыру. Ол үшін
жоғары да айтылған күрес шараларын
орындау керек.
Пайдаланылған әдебиеттер.

Агибаев А.Ж, Тулеева А.К, Сулейменова З.Ш
«Ауылшаруашылық дақылдарын зиянкестер
мен аурулардан қорғау», Алматы 2010
Ә.Т. Тілменбаев , Г.Ә. Жармұхамедова
«Энтомология»
Cулейменова З.Ш «Методические указания по
мониторингу численности вредителей, сорных
растений и развития болезней
сельскохозяйственных культур », Астана
,Фоллиант 2004

Ұқсас жұмыстар
ШВЕД ШЫБЫНЫ
Тышқан тектестер: биологиясы, зиянды фазасы, таралуы, есептеу әдістемесі
Сабақ немесе жүгері көбелегі: биология, зиянды фазасы, таралуы, есептеу әдістемесі
АЙҚЫШГҮЛДІЛЕР БҮРГЕЛЕРІ
Күнбағыстың қан көбелегі: биологиясы, зиянды фазасы, таралуы, есептеу әдістемесі
Сарышұнақтар биологиясы, зиянды фазасы, таралуы, есептеу
Сарышұнақтар: биологиясы,зиянды фазасы, таралуы, есептеу әдістемесі
Көкөніс дақылдары
Кү ріш масасы
Рапс жапырақ жемірі: биология,зиянды фазасы,таралуы есептеу әдістемесі
Пәндер