Жоңышқаның ақ ұнтағы


Бұл презентацияның бағасы: 500 теңге
Скачать: бот арқылы


Презентация қосу
Жоңышқаның ақ
ұнтағы
Орындаған:Уалиева Г.Р
Тексерген:Сағандықов С.Н
Топ:АГ-213
• ЖОСПАР
• 
• І НЕГІЗГІ БӨЛІМ
1.1Жоңышқа
• 1.2Жоңышқаның ақ ұнтағы ауруы
• 1.3 Ауру белгілері,пайдалануы.
• 1.4 Аурулармен күресу шаралары
• ІІ ҚОРЫТЫНДЫ
• ІІІ ПАЙДАЛАНЫЛҒАН
ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
• Жоңышқа (Medіcaqo) – бұршақ
тұқымдасына жататын бір
жылдық және көп жылдық
шөптесін өсімдік.Еуропа, Азия
 және Африкада өсетін 100-ге
жуық түрі бар. Кәдімгі Жоңышқа
(M. satіva), сарбас Жоңышқа (M.
falcata), көк Жоңышқа (M.
caerulea), т.б. кең таралған. 
Қазақстанда 18 түрі өседі.
Сабағы тарамданған, бұтақты
түп құрады, биіктігі 40 – 80 см.
Жапырағы үш құлақты, ұзынша
келген. Гүлшоғыры – көп гүлді
шашақ. Жемісі – көп тұқымды
бұршақ. Жоңышқа –
республикамызда көп өсірілетін 
мал азықтық дақыл. Малға
пішен, балғын көк майса,
кептіріліп ұнтақталған, сүрлем
күйінде беріледі. Жоңышқада
(құрғақ затқа шаққанда) 15,5%
протеин, 43,9% азотсыз заттар,
29,4% клетчатка, 3,1% май
болады.
• Ақ ұнтақ.Алматы облысында мамыр
айының екінші онкүндігінің басында
жоңышқа егістіктерінде ұнтақ өңездері
пайда болып, таралуы 1,2-10%,дамуы
0,05-6%құрады.Тат және ақ ұнтақ
ауруларының белгілері:Оңтүстік
Қазақстан облысында да байқалып,
даму қарқыны 0,03-0,5% -дан асқан
жоқ.Распространение заболеваний в
2009жылы аурудың таралуы ауа-райы
жағдайына байланысты. Өсімдіктің
интенсивті залалдануына тканның
тургорының төмендеуі әсер
етеді.Аурудың дамуын тоқтату үшін
агротехниқалық іс-шаралардың маңыза
зор.ЖОҢЫШҚА (TRIFOLIUM КЛЕВЕР)
– бір және көпжылдық шөптесін
өсімдік. Латынша атауы Trifolium, “
үшжапырақ“ дегенді білдіреді. 300-ге
жуық түрі белгілі. Дәрілік мақсатта
жоңышқаның гүлі мен жоғарғы
жапырақтарын қолданады. Жаз бойы
гүлдейді. Жоңышқаның емдік қасиеті
өте жоғары, оны суық тигенде, өкпе
ауруына, қан тазалауға, қан аздыққа,
безгек ауруларына қарсы қолданады
Жоңышқа зиянкестері
• Жоңышқаның пайдасы:

• Денені қуаттандыру үшін: жаңа көктеп шыққан
жоңышқаның жапырағын шекер қосып
жаншып жеп тұрса, қанды көбейтеді, денені
қуаттандырады: сірке қышқылына жаншып,
ісінген орынға таңса ісікті қайтарады.Қолдың
және аяқтың қалтылдағанына: жоңышқаның
жапырағын мол алып қайнатып, қалтылдаған
мүшеге күніне екі уақыт таңады немесе
бұлаулайды, сондай ақ жоңышқа ұрығының
майын қыздырып, әр күні жағып
сылайды.Асқазан-ішек жолдарын тазалауға
(сау адамда) мамыр айының басында жаңа
көктеген жоңышқа жапырағынан шөшіре
немесе мәнті түйіп жесе, ішті басады. Іштегі
жиналған жарақсыз заттарды (қыл-қыбыр және
басқаларды) айдап түсіреді. Адам денесі рухани
жақтан сергіп, ас қорыту жолдарының жұмысы
күшейеді.халық емшілерінің тәжірибесінде
көктем мезгілінде жоңышқаның жаңа шыққан
кезіндегі жапырағын көкөніс ретінде ет, майға
араластырып тағам істеп азықтану
денсаулыққа пайдалы. Ол кезде улылығы жоқ,
жапырағы балғын болады.Істелу мөлшері – 6-
15г. Ахуалға қарай болады.Басты құрамы:
жабайы өскен жоңышқа мен екпе жоңышқаның
дәрілік құны ұқсас. Құрамында а, в, с, е
витаминдері және белок, амин қышқылы бар.
•  
Құрамы:
.Аурулармен
күресушаралары.
• Фитономустардың санын азайту үшін ерте көктемде
егістікті бірнеше із салып, тырмалау жұмыстарын
жүргізу керек. Жоңышқаны ауыспалы егіске
пайдаланған кезде көп жылдық дақылдарға шек қою
керек. Көпжылдық егістен жоңышқаның тұқымдық
учаскелері кем дегенде 500 м алыс болуы қажет.
Жоңышқаның тұқымы мен шөбін кезектестіріп
пайдалану керек. Энтомологиялық аулағышпен 10
сермеу жасағанда жоңышқаның көктеу кезеңінде– 3-
8 қоңыз, сабақтану мен шанақтану кезеңінде– 10
дернәсіл түссе, онда инсектицидпен өңдейді.
Зиянкестің санын азайту үшін егінді дер кезінде
шығынға ұшыратпай жинап алу керек.
• Қорытынды:
• Қорыта келе айтқанда, ЖОҢЫШҚА
(TRIFOLIUM КЛЕВЕР) – бір және
көпжылдық шөптесін өсімдік. Латынша
атауы Trifolium, “үшжапырақ“ дегенді
білдіреді. 300-ге жуық түрі белгілі.
Дәрілік мақсатта жоңышқаның гүлі мен
жоғарғы жапырақтарын қолданады.
Жаз бойы гүлдейді. Жоңышқаның емдік
қасиеті өте жоғары, оны суық тигенде,
өкпе ауруына, қан тазалауға, қан
аздыққа, безгек ауруларына қарсы
қолданады.
• 
• Пайдаланылған әдебиеттер тізімі:
• 1. Жиенбаев Ж. «Дәнді дақылдардың
аурулары» Қайнар баспасы,2005 жыл
• 2. Агибаев А.Ж.,Тулеева
А.К.,Сүлейменов З.Ш.
“Ауылшаруашылық дақылдарын
зиянкестер мен аурулардан қорғау” .
 

Ұқсас жұмыстар
Біржылдық және көпжылдық бұршақ дақылдары зиянкестерінің түр құрамы, жоңышқа қандаласы
Суармалы егіншілік жағдайында зиянкестерге қарсы күрес жағдайлары
Көпжылдық бұршақ тұқымдас шөптер
БҰРШАҚТАР ТҰҚЫМДАСЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ӨСІМДІКТЕРІ
Қантты заттар
Қытай бұршағының жалған ақ ұнтағы
ЖҰМЫРТҚА ЖӘНЕ ЖҰМЫРТҚА ӨНІМДЕРІ
Алманың ақ ұнтағы
Қантты түріне карамель
Өте ұсақ ұнтақтар. Дуст жасау техналогиясы
Пәндер