Агглютинация реакциясы: принциптері, түрлері және диагностикалық қолданылуы


Slide 1

Аглютинация реакциясы

Орындаған:Темешов Д. А

Slide 2

Агглютинация (. agglutinatio - жабысу) - арнайы антиденелердің (агглютининдер) әсерімен корпускулдық антигендердің (бактериялар, қан клеткалары, басқа клеткалар) бір-біріне жабысуы және тұнба (агглютинат) жасауы. Қанның қызыл және ақ түйіршіктері бір-бірімен кейбір жұқпалы ауру қоздырғыштарыныц (мысалы грипп парагрипп вирустары) әсерінен де жабысады. Бұл тәнді реакция, сондықтан бактерия және вирустар туғызатын ауруларды анықтау үшін кеңінен қолданылады

Slide 3

Агглютинация реакциясы. Агглютинация, немесе микробтардың жабысуы, ағзада агглютининдердің барымен белгіленеді. Осы серологиялық реакция жануарларда және адамдарда бруцеллез ауруын анықтағанда (Райт, Хеддельсон реакциялары), сүзек, сальмонеллез ауруларын (Видаль реакциясы) анықтағанда, ағзадан бөлініп шығарылған қоздырғышты анықтағанда өткізіледі.

Slide 4

Аглютинация реакциясы

Slide 5

Осы реакциямен екі жағдайда қолданады

Slide 6

Реакцияны өткізу үшін қажетті заттар

Slide 7

Қолданылуы

Агглютинация реакциясының әр түрлі нұсқаларымен қолданады: жәйілім, беттеу және т. б. Ауруларда антиденелер анықтау үшін жәйілім агглютинация реакциясын қояды: аурудың қанының езілген сары суына өлтірілген микробтардың суйықтығын (диагностикум) қосады. +37 градуста бір неше сағат ұстап жаратылған тұнбаны байқайды. Агглютинацияның сипаттамасы және жылдамдығы антигеннің және антидененің түрімен байланысты. Мысалы О- және Н-антигендердің ерекше антиденелермен қарым қатынасу ерекшеліктері: О-диагностикуммен (жылытумен өлтірілген бактериялар) агглютинация жапалақтары ұсақ болады, Н-диагностикуммен (формалинмен өлтірілген бактериялар) агглютинация жапалақтары ірі болып реакция тез өтеді.

Slide 8

Жұмыс барысы

Аурудан адамнан бөліп алған қоздырғышты анықтау үшін беттеу агглютинация реакциясын қояды. Осы реакцияда диагностикалы антиденелермен қолданады, басқаша айтқанда қоздырғыштың серотипін анықтайды. Беттеу реакциясын шыны үстінде өткізеді. Диагностикалы иммунды сары судың 1:10 немесе 1:20 көлемі артырылған бір тамшысына ауру адамнан бөлініп алынған қоздырғыштың таза дақылын қосады. Жапалақты тұнба пайда болса, келесі реакцияны диагностикалы сары судың көлемін тағын да арттырып, әр бір мөлшерге қоздырғыш бар дақылдың 2-3 тамшысын қосып сынауықтарда өткізеді. Жапалақты тұнба түскен реакцияның мөлшеріне қарап реакцияны бағалайды

Slide 9 Slide 10

Назарларыңызға рахмет!!!


Ұқсас жұмыстар
Агглютинация және преципитация реакциялары: принциптері, әдістері және диагностикалық қолданылуы
Серологиялық реакциялар: түрлері, агглютинация механизмі және диагностикалық қолданылуы
Агглютинация реакцияларын қою әдістері мен диагностикалық қолданылуы
Комплемент байланыстыру реакциясы: принциптері, өткізу тәртібі және диагностикалық қолданылуы
Комплементті байланыстыру реакциясы (КБР): принциптері, әдістемесі және диагностикалық қолданылуы
Агглютинация, преципитация және комплементті байланыстыру реакцияларының әдістемесі мен диагностикалық қолданылуы
Серологиялық реакциялар: түрлері, қолданылуы және бруцеллезге агглютинация реакциясын қою техникасы
Иммунды флюоресценция реакциясы: тікелей және жанама қойылымдары мен диагностикалық қолданылуы
Преципитация реакциясы: принциптері мен әдістері
Полимерлену реакциясы, оның маңызы және медицинада қолданылуы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz