Тағамдық жұмыртқаны және жұмыртқа өнімдерін ветеринариялық – санитариялық сараптау




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық Университеті

Тағамдық жұмыртқаны және
жұмыртқа өнімдерін
ветеринариялық – санитариялық
сараптау

Орындаған: Төлеміс Г
Нұрғали К
Сабақтың мақсаты:Тағамдық
жұмыртқаны ветеринариялық –
санитариялық сараптауды меңгеру

Сабақтың жоспары:
1.Тағамдық жұмыртқаны
ветеринариялық – санитариялық
сараптаудың негізгі әдістері
Ауылшаруашылық құстарының (тауық, күрке
тауығы, үйрек, қазы, сондай-ақ мысыр тауығы мен
бөдене) жұмыртқалары - жоғары биологиялық
құндылыққа және сіңімділікке ие азықтық тағам

ааққзат
зат
Жұмыртқа (54-60
(54-60
%)
%)
Жұмыртқа
астылық
қабықпен
жұмыртқа
сарыуыз (28-32 %) қабығы (11-
14%)
Жұмыртқа қабығы – құрамында
90Жұмыртқа қабығы – құрамында
% аса көмірқышқылды және
90 % аса көмірқышқылды
фосфорқышқылды кальций, және
фосфорқышқылды
сондай-ақ кальций,
фосфоррқышқылды
сондай-ақ
магниі фосфоррқышқылды
бар әктік қабық. Коллаген
магниі бар әктік қабық.
тәрізді органикалық Коллаген
заттарға
тәрізді органикалық
скорлупаның 3-6% бөлігі заттарға
жатады.
скорлупаның 3-6% бөлігі жатады.
Жұмыртқа қабығы түсі құстың
Жұмыртқа қабығы
түріне және түсі құстың
тұқымына
түріне және
байланысты. тұқымына
Жұмыртқалық
байланысты.
тұқымдарда – олЖұмыртқалық
ақ түсті, еттік
тұқымдарда – ол әр ақ
тұқымдарда – ол түсті,
түрлі еттік
түске –
сарғыш түстен қоңыр түске дейін –
тұқымдарда – ол әр түрлі түске
сарғыш
енген. түстен
Үйрек жәнеқоңыр түске дейін
қазылардың
енген. Үйрек және
жұмыртқалары қазылардың
әр түрлі ақ түсті
жұмыртқалары әр түрлі
болады, күрке тауықтарыныкі ақ түсті

болады, күрке тауықтарыныкі
қоңыр дақтар түскен. –
қоңыр дақтар түскен.

Жұмыртқа қабығында
Жұмыртқа
газалмасу қабығында
жүретін және
газалмасу жүретін
булану үрдісі және
өтетін:
булану
ылғалдар, үрдісі
бірақ соларөтетін:
арқылы
ылғалдар, бірақ солар
жұмыртқаның ішінеарқылы
жұмыртқаның
микроорганизмдер ішіне
енуі мүмкін
микроорганизмдер
тесіктер (ұсақ) бар. мүмкін
енуі
тесіктер (ұсақ)
Жұмыртқаның әсіресебар.
ауа
Жұмыртқаның әсіресе
камерасы орналасқан доғал ауа
камерасы
жағында орналасқан
тесіктері көп. доғал
жағында тесіктері көп.
ЖЖұұмырт
мыртққаныаныса саққтау
тау
кезінде ақзаттың тығғыз
кезінде а қ затты ң ты ыз
ббөөлігі езіледі,
лігі езіледі,
градинкамен
градинкамен(халазы)(халазы)
байланыстарыәәлсірейді
байланыстары лсірейді ААққзат
жжәәне
несарыуыз
сарыуызбіртіндеп
біртіндеп затжжұұмырт
мыртққаныаныңңазы
азыққты
тыққ
араласып жәәне
араласып ж не салмағғыны
салма ыныңңбіразбіразббөөлігін
лігін
жжұұмырт құ райды. Ол т өрт қ
құрайды. Ол төрт қабаттан абаттан
мыртқа қабығғыы
қ а қ абы
ттұұрады:
жаққындап,
жа ындап, сыртққыы––ссұұйы
рады:сырт йыққ, ,
жжұұмырт
мыртқаныңңсапасын
қ аны сапасын ортаңғ
орта ңғыы––тытығғыз, ішкі––ссұұйы
ыз,ішкі йыққ
жжәәне жжәәненеішкі
ішкі––градинкалы.
градинкалы.Со Соңғ
ңғыы
балаусалығғын
небалаусалы ын ретте
аныққтау
аны тауғғааммүүмкіндік
мкіндік ретте––сарыуызды
сарыуызды
береді жжұұмырт
мыртққаны
аныңңддәәллортасында
ортасында
береді. . ұұстап
стапттұұруруғғааммүүмкіндік
мкіндікберетін
беретін
градинка орналас
градинка орналасқан. қ ан.
Сарыуыз – шар тәрізді форма беріп тұратын және ақуызбен
араласуына жол бермейтін жұқа мөлдір қабықшаға бекітілген қою
зат. Сарыуыздың түсі, құрамында организмге азықпен түсетін
каротиноидтердің болуына байланысты ақшыл-сарыдан күңгірт-
сарғышқа дейін болады. Сарыуыз қатарласып орналасқан ашық
және күңгірт түсті қабаттардан тұрады. Ортасы ашық-сары түсті
массаға толы.

Сарыуызда тұқымдық диск орналасқан. Ұрықтанған
жұмыртқада ол ақшыл дөңгелек диск (3-5 мм) түрінде
болады, ал ұрықтанбағанда – көлемі кіші болады. Балауса
жұмыртқаның сарыуызы қышқыл орталы (рН 4,8-5,2)
болады. Жұмыртқаның ақуыздары құрамында барлық
аминқышқылдарының болуына байланысты
толықққанды болады. Ақзаттық фракциялардың
құрамына бактерицидтік қасиеті бар лизоцим кіреді.
ЕМДӘМДІК ЖӘНЕ АСХАНАЛЫҚ
ЖҰМЫРТҚА
МСТ 27583-88 (техникалық шарт) сай күрке тауы ғыны ң
азықтық жұмыртқалары сақталу мерзіміне ж әне сапасына
қарай емдәмдік және асханалық болып бөлінеді.

•• Реализация
Реализацияғғаа тек тауыққ жжұұмырт
тек тауы мыртққалары
алары (сирегірек
(сирегірек
мысыр тауығғыныкі)
мысыр тауы ыныкі) ттүүседі. Суда жжүүзетін
седі. Суда зетін құ стардыңң
құстарды
жжұұмырт
мыртққалары
алары өөнерк
неркәәсіптік
сіптік ққайта
айта өңөңдеуге
деуге
дайындалады,
дайындалады, ал ал ккүүрке тауыққтардыкі
рке тауы тардыкі жжұұмырт
мыртққаа
салғғышты
сал ыштығғына
ына байланысты
байланысты тек текқұ
құсс өөндірістеріне
ндірістеріне
жіберіледі.
жіберіледі.
Емдәәмдік
Емд мдікжжұұмырт
мыртққалар аларғға,а,өөндірілген
ндірілгенккүүніннін
есептемегенде,
есептемегенде,са саққтау мерзіміссұұрыптал
таумерзімі рыпталғғанансосоңң77ттәәулік
улік
аспағған
аспа анжжұұмырт
мыртққалар
аларжатады.
жатады.
Асханалық жұмыртққалар
Асханалы қ ж ұ мырт аларғға,а,өөндірілген
ндірілгенккүүнін
нін
есептемегенде,
есептемегенде,са саққтау мерзіміссұұрыптал
таумерзімі рыпталғғанансосоңң25
25ттәәулік,
улік,
ал
алтотоңңазыт
азытққышта
ыштаса саққталса
талса120120ттәәулік аспағған
улік аспа ан
жжұұмырт
мыртққалар
аларжатады.
жатады.То Тоңңазыт
азытққыштарда
ыштардажжұұмырт мыртққаныаны-1,
-1,
-2ºС
-2ºСтемпературалда
температуралдаса саққтайды.
тайды.Емд Емдәәмдік
мдікжжәәне асханалыққ
неасханалы
жжұұмырт
мыртққаларды
алардыңңса саққтау
таумерзімі,
мерзімі,саудасаудаорындары
орындарыатал аталғған
ан
МСТаккөөрсетілгендей
МСТа рсетілгендейемд емдәәмдік (емдәәмдік
мдік, ,(емд мдік
жжұұмырт
мыртққалар
аларғғааарнал
арналғған) біраққреализациялау
ан)біра реализациялаукезі кезіәәнде
нде77
ттәәуліктен
уліктенас асққан асханлыққкатегориясына
анасханлы категориясынажат жатққызады.
ызады.
Тауыққтарды
Тауы тардыңңазы азыққтытыққжжұұмырт
мыртққаларын
аларынқұ құсс
фабрикаларында
фабрикаларындатуыл туылғған ансосоңң, ,бір
бірттәәуліктен
уліктенасырмай
асырмай
ссұұрыптайды.
рыптайды.
Ем Емддәәмдік
мдікжжәәне асханалыққжжұұмырт
неасханалы мыртққалар салмағғына
аларсалма ына
ққарай категорияғғааббөөлінеді.
арай33категория лінеді.Та Таңңдамалы, біріншіжжәәне
дамалы,бірінші не
екінші.
екінші.Та Таңңдамалы категориядағғыыжжұұмырт
дамалыкатегорияда мыртққаны
аныңңсалма
салмағғыы
65ггттөөмен
65 менболмау
болмаукерек,
керек,10 10жжұұмырт
мыртққаныаныңңсалма
салмағғыы––660660
ггттөөмен
менболмау
болмаукерек,
керек,ал 360жжұұмырт
ал360 мыртққаныаныңңсалма
салмағғыы––
23,8
23,8кг кгттөөмен
менболмау
болмаукерек,
керек,бірінші категорияғғаа––55,560
біріншікатегория 55,560
жжәәнене20,2,
20,2,екінші категорияғғаа––45,460
екіншікатегория 45,460жжәәнене16,6
16,6болу
болу
керек.
керек.
Стандарттың талбына сай емдәмдік және асханалық
жұмыртқалардың жұмыртқа қабығы таза және
зақымдалмаған болу керек. Емдәмдік жұмыртқалардың
жұмыртқа қабығы бірен-саран нүктелердің және
сызықшалардың болуына болады, ал асханалық
жұмыртқаларда-дақтар, нүктелер және сызықшалар оның
беткейінің 1/8 бөлігінен аспау керек. Сонымен бірге жұмыртқа
қабығыгда қанды нүктелер және саңғырық болмау керек.
Сауда орындарына түскен азықтық тауық жұмыртқалары осы
талаптарға сай болу керек. Емдәмдік және асханалық
категориялы жұмыртқаларды сұрыптау кезінде
таңдамалыларды – «Т», бірінші - «1», екінші - «2» деп белгілейді.
Әр емдәмдік жұмыртқаны қызылмен, ал асханалық
жұмыртқаны – көк түсті, диаметрі 12 мм немесе көлемі 15*10
мм сопақша формалы мөрмен белгіленеді. Диеталық
жұмыртқалар категориясы және сұрыпталған мерзімі (күні
және айы) көрсетілген штампен белгіленеді, ал асханалықта –
тек категориясы, МСТ 27583-88 белгіленеді.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ

Ұқсас жұмыстар
ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ пәні
Тағамдық жұмыртқаны жұқпалы, инвазиялық және жұқпалы емес ауруларда ветеринариялық санитариялық сараптау
Тауық жұмыртқасының құрылысы
Құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
ЕМДӘМДІК ЖӘНЕ АСХАНАЛЫҚ ЖҰМЫРТҚА
Құс етінің классификациясы. Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау
Малды өңдейтін кәсіпорындар мен оларға қойылатын ветеринарлықсанитарлық талаптар
Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау
Жұмыртқаны сезімдік зерттеу
Жұмыртқа стандарты. Жұмыртқа классификациясы. Жұмырқаның сапалық көрсеткіштері. Жұмыртқаның микробиологиясы
Пәндер