Микроорганизмдер— органикалық қышқыл өндірушілер



Микроорганизмдер-органикалық қышқыл өндірушілер

Жоспары:
І. Кіріспе
ІІ. Негізгі бөлім
Микроорганизмдердің органикалық қышқыл өндіруі
Сүт қышқылы
Сірке қышқылы
Пропион қышқылы
Лимон қышқылы
ІІІ. Қорытынды
ІV. Қолданылған әдебиеттер

Микроорганизмдер - тамақ өнеркәсiбінде қолданылатын органикалық қышқылдар, сүт продуценттері, сiрке суы, лимон, алма, итакон т. б. өндірісінде алатын орны ерекше. Микробиологиялық жолмен көмірсутектерді, спирттерді немесе әр түрлі органикаклық көмірсутектерді алуға болады. Бұл қышқылдардың продуценттерi сәулелі саңырауқұлақтар немесе ашытқы бактериялар бола алады.

Микроорганизмдер арқылы өндірілетін қышқылдар
Сүт қышқылы
Сірке қышқылы
Пропион қышқылы
Итакон қышқылы
Лимон қышқылы

Сүт қышқылының ашуы ол ашу процесінің ең көп тараған түрі болып табылады. Берілген ашудың түрін микроорганизмдер жүзеге асырады, олар Lactobacillus, Streptococcus, Leuconostoc түрлеріне жататындар. Берілгендер сүл қышқыл микроорганизмдеріне топтасқан кезінде ерекшеліктерімен лактоза, глюкоза және галактоза түзеді, яғни сүт қышқылын метаболизмнің негізгі өнімі ретінде түзеді.

Гомоферментативті ашу қасиетінің негізгі және жалғыз өнімі болып ол сүт қышқылы болып табылады. Процестің соммалық теңдеуі ол:
С6Н12О6 + 2Н3РО4 + 2АДФ 2СН3СНОНСООН + 2АТФ + 2Н20
Гомоферментативті бактериялар тек 3% шамасында субстрата клеткалы массаға айналады, ал сүт қышқылының пайда болуы 98% дейін құрайды.

Микробты синтез өнімі ретінде сірке қышқылы төрт тәсілмен алынуы мүмкін.
1тәсіл. Этанолды сірке қышқыл бактериясымен қышқылдандыру. Acetobacter (A. aceti; A. xylinum; A. peroxydans) және Gluconobacter (G. oxydans) түрлерінің бактериялары көмірсутекті және құрамында спирті бар субстраттарды ассимиляциялауға қабілетті, яғни сұйықтық дақылында ацетата көлемін жинақтап отырады.

2тәсіл. Сірке қышқылының гомоацетогенді бактерияларымен түзілуі. Бактериялар Cl. aceticum; Cl. thermoautofrophicim; Eubacterium limosum және басқа да түрлері анаэробты жағдайда гексоздарды, пентоз және сүтті қышқылдарды пайдалана алады, яғни метаболизмнің жалғыз өнімі ретінде ацетат түзеді.

3тәсіл.
Сірке қышқылының сүт қышқылының бактерияларымен биосинтезі СО2 бірге гетероферментативті сүтқышқылының ашу механизміне сай.
4тәсіл.
Сірке қышқылының биосинтезі пропионқышқылды ашу механизмі. Пропионқышқылының ашуына дем беруші ол Propionibacterium (P. shermanii; P. pentosaceum; P. prendenreichii) түрдегі бактериялар және клостридтің кейбір түрлері (Cl. propionicum) .

Пропион қышқылының ашу процесіне қатысатын пропионибактериум деп аталатын микроорганизм қантты, сүт қышқылын және оның тұздарын пропион қышқылына айналдырады. Бұл ашу процесінде пропион қышқылынан басқа сірке қышқылы, көмір қышқыл газы және су түзіледі

Кейбір микроорганизмдер, негізінен мицелиальді саңырауқұлақ тобына жататындар, дақыл сұйықтығында едәуір көлемде Кребса циклының аралық өнімдерін өзіне жинай алу қасиетіне ие, ең алдымен олар лимон қышқылын түзеді.
Мұндай қасиетке Penicillium, Mucor. Наиболее түріндегі саңырауқұлақтар ие, штамның Asp. niger кейбір түрлері кеңінен қолданылады.

Лимон қышқылының продуцент-саңырауқұлақтары спецификалық биохимиялық қасиеттерімен сипатталады:
1. Кребс цикліне шамадан тыс көміртекті қосындылардың енуі. Бұл эффект саңырауқұлақтардың СО2 фиксациясын және оксалоацетат ПВК түзу қабілеттілігін қамтамасыз етеді. ЦТК аралық өнімінің толықтырудың басқа механизмы - глиоксилат циклы болып табылады.
2. Цитратсинтаза ферментін активтендіру және циклдің басқа ферменттерін ингибирлеу, ең алдымен ол изоцитратдегидрогеназ және α-.
3. Молекулярлы оттекті қажет етуші реқышқылдандыруда түзілетін ЦТК -да НАД және ФАД тіктелген формалары.

Қышқылдардың тағам өнімдерінде кездесуі


Қолданылған әдебиеттер:
Л. И. Воробьева “Промышленная микробиология”, 1989, Изд. МГУ;
А. Ю. Жвирблянская, О. А. Бакушкинская “Микробиология в пищевой промышленности”
Кантере: “Теоритические основый технологий, микробиологические производства”
В. Т. Емцев, Е. Н. Мишустин “Микробиология”, Изд. Дрофа, 2005
Шлегель Г. “Общая микробиология” М. “Мир”
М. В. Гусев, Л. А. Минеева”Микробиология”1992, Изд. МГУ
Янг, Сон Си Лен “Микробиология” 2002

Назар аударғандарыңызға мың алғыс!!!
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz