Микроорганизмдер— органикалық қышқыл өндірушілер


Slide 1

Микроорганизмдер-органикалық қышқыл өндірушілер

Slide 2

Жоспары:

І. Кіріспе

ІІ. Негізгі бөлім

Микроорганизмдердің органикалық қышқыл өндіруі

Сүт қышқылы

Сірке қышқылы

Пропион қышқылы

Лимон қышқылы

ІІІ. Қорытынды

ІV. Қолданылған әдебиеттер

Slide 3

Микроорганизмдер - тамақ өнеркәсiбінде қолданылатын органикалық қышқылдар, сүт продуценттері, сiрке суы, лимон, алма, итакон т. б. өндірісінде алатын орны ерекше. Микробиологиялық жолмен көмірсутектерді, спирттерді немесе әр түрлі органикаклық көмірсутектерді алуға болады. Бұл қышқылдардың продуценттерi сәулелі саңырауқұлақтар немесе ашытқы бактериялар бола алады.

Slide 4

Микроорганизмдер арқылы өндірілетін қышқылдар

Сүт қышқылы

Сірке қышқылы

Пропион қышқылы

Итакон қышқылы

Лимон қышқылы

Slide 5

Сүт қышқылының ашуы ол ашу процесінің ең көп тараған түрі болып табылады. Берілген ашудың түрін микроорганизмдер жүзеге асырады, олар Lactobacillus, Streptococcus, Leuconostoc түрлеріне жататындар. Берілгендер сүл қышқыл микроорганизмдеріне топтасқан кезінде ерекшеліктерімен лактоза, глюкоза және галактоза түзеді, яғни сүт қышқылын метаболизмнің негізгі өнімі ретінде түзеді.

Slide 6

Гомоферментативті ашу қасиетінің негізгі және жалғыз өнімі болып ол сүт қышқылы болып табылады. Процестің соммалық теңдеуі ол:

С6Н12О6 + 2Н3РО4 + 2АДФ 2СН3СНОНСООН + 2АТФ + 2Н20

Гомоферментативті бактериялар тек 3% шамасында субстрата клеткалы массаға айналады, ал сүт қышқылының пайда болуы 98% дейін құрайды.

Slide 7

Микробты синтез өнімі ретінде сірке қышқылы төрт тәсілмен алынуы мүмкін.

1тәсіл. Этанолды сірке қышқыл бактериясымен қышқылдандыру. Acetobacter (A. aceti; A. xylinum; A. peroxydans) және Gluconobacter (G. oxydans) түрлерінің бактериялары көмірсутекті және құрамында спирті бар субстраттарды ассимиляциялауға қабілетті, яғни сұйықтық дақылында ацетата көлемін жинақтап отырады.

Slide 8

2тәсіл. Сірке қышқылының гомоацетогенді бактерияларымен түзілуі. Бактериялар Cl. aceticum; Cl. thermoautofrophicim; Eubacterium limosum және басқа да түрлері анаэробты жағдайда гексоздарды, пентоз және сүтті қышқылдарды пайдалана алады, яғни метаболизмнің жалғыз өнімі ретінде ацетат түзеді.

Slide 9

3тәсіл.

Сірке қышқылының сүт қышқылының бактерияларымен биосинтезі СО2 бірге гетероферментативті сүтқышқылының ашу механизміне сай.

4тәсіл.

Сірке қышқылының биосинтезі пропионқышқылды ашу механизмі. Пропионқышқылының ашуына дем беруші ол Propionibacterium (P. shermanii; P. pentosaceum; P. prendenreichii) түрдегі бактериялар және клостридтің кейбір түрлері (Cl. propionicum) .

Slide 10

Пропион қышқылының ашу процесіне қатысатын пропионибактериум деп аталатын микроорганизм қантты, сүт қышқылын және оның тұздарын пропион қышқылына айналдырады. Бұл ашу процесінде пропион қышқылынан басқа сірке қышқылы, көмір қышқыл газы және су түзіледі

Slide 11

Кейбір микроорганизмдер, негізінен мицелиальді саңырауқұлақ тобына жататындар, дақыл сұйықтығында едәуір көлемде Кребса циклының аралық өнімдерін өзіне жинай алу қасиетіне ие, ең алдымен олар лимон қышқылын түзеді.

Мұндай қасиетке Penicillium, Mucor. Наиболее түріндегі саңырауқұлақтар ие, штамның Asp. niger кейбір түрлері кеңінен қолданылады.

Slide 12

Лимон қышқылының продуцент-саңырауқұлақтары спецификалық биохимиялық қасиеттерімен сипатталады:

1. Кребс цикліне шамадан тыс көміртекті қосындылардың енуі. Бұл эффект саңырауқұлақтардың СО2 фиксациясын және оксалоацетат ПВК түзу қабілеттілігін қамтамасыз етеді. ЦТК аралық өнімінің толықтырудың басқа механизмы - глиоксилат циклы болып табылады.

2. Цитратсинтаза ферментін активтендіру және циклдің басқа ферменттерін ингибирлеу, ең алдымен ол изоцитратдегидрогеназ және α-.

3. Молекулярлы оттекті қажет етуші реқышқылдандыруда түзілетін ЦТК -да НАД және ФАД тіктелген формалары.

Slide 13

Қышқылдардың тағам өнімдерінде кездесуі

Slide 14 Slide 15

Қолданылған әдебиеттер:

Л. И. Воробьева “Промышленная микробиология”, 1989, Изд. МГУ;

А. Ю. Жвирблянская, О. А. Бакушкинская “Микробиология в пищевой промышленности”

Кантере: “Теоритические основый технологий, микробиологические производства”

В. Т. Емцев, Е. Н. Мишустин “Микробиология”, Изд. Дрофа, 2005

Шлегель Г. “Общая микробиология” М. “Мир”

М. В. Гусев, Л. А. Минеева”Микробиология”1992, Изд. МГУ

Янг, Сон Си Лен “Микробиология” 2002

Slide 16

Назар аударғандарыңызға мың алғыс!!!


Ұқсас жұмыстар
Продуценттер - күн энергиясын пайдаланатын жасыл өсімдіктер немесе органикалық заттарды биогенді элементтерден құрайтын жасыл өсімдіктер
Микроорганизмдердің өсу кезеңдері
Микроорганизм клеткасының органикалық заттары
Гетеротроф - тар
Тыныс алу Микроорганизмдердің аэробты және анаэробты тыныс алу процесі
Микроорганизмдердің қоректенуі
Азық сақтаудың өндірістік сипаттамасы
ЗАТТАРДЫҢ ӘСЕРІ
ФОТОСИНТЕЗ. АЭРОБТЫ ЖӘНЕ АНАЭРОБТЫ
Микроорганизмдерге температураның әсері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz