Сүтті сату кезіндегі қойылатын талаптар




Презентация қосу
Жоспар:

1.Сүтті сату кезіндегі қойылатын талаптар
2.Сүт өнімдерін дайындау үшін шикізатты
бақылау
2.1 Сүттің табиғи жаратылысын анықтау
2.2 Сүттің тығыздығын анықтау.
2.3 Сүттің майлылығын анықтау.
3.Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер
1.Сүтті сату кезіндегі қойылатын талаптар
• Сүт және сүт өнiмдерiнiң
қауiпсiздiгiн растайтын
құжаттың
• (санитарлық-
эпидемиологиялық
қорытындының,
ветеринариялық-
санитарлық
қорытындының,
ветеринариялық
куәлiктiң,
ветеринариялық
сертификаттың,
ветеринариялық
анықтаманың, сәйкестiк
сертификатының) болуы.
2.Сүт өнімдерін дайындау үшін шикізатты бақылау

• Өнеркәсiптiк қайта өңдеуге
арналған сүт-шикiзаты,
Қазақстан
• Республикасының
ветеринария саласындағы
заңнамасына сәйкес жеке
• тапсырушылардан немесе
жұқпалы аурулар бойынша
салауатты шаруашылық
• жүргiзушi субъектiлерде
ұсталатын денi сау
жануарлардан алынуы тиiс.
• Сүт және құрамында сүтi
бар өнiмдердi қайта өңдеу
үшiн сүт-шикiзаты
• шикi түрiнде берiледi.
2.1 Сүттің табиғи жаратылысын анықтау
• Фальсификациялау сипаты
бойынша сүт араласуы
мүмкін:
-сумен (салмақты көбейту
үшін және қышқылдықты
төмендету); 
-майсыздандырылған
сүтпен немесе алынған
қаймақпен (салмақты және
тығыздықты көбейту үшін); 
-сумен және
майсыздандырылған (екі
рет фальсификациялау)
сүтпен қышқыл және
тығыздық көрсеткіштерін
өзгеріссіз салмағын көбейту
үшін. 
2.2 Сүттің тығыздығын анықтау.
• Тығыздық - сүттің физикалық қасиеттерінің бірі. Осы арқылы сүттің табиғи жағдайын
білеміз. Оның көрсеткіші арқылы литрден килограмға айналдырамыз. Сүттің құрғақ
заттарының мөлшерін есептеп шығарамыз.
• Тығыздықты ареометрмен өлшейді. Алдағы уақытта ареометрмен жеке шаруашылықтарды
да қамтамасыз еткен жөн. Себебі сүттің майлылығы 10-15 күнде тексеріледі. Ал тығыздығы
арқылы біз сүттің табиғилығын, су немесе басқа ерітіңділердің қосылғанын білеміз.
2.3 Сүттің майлылығын анықтау.

• Сүттің майлылығын
май өлшеуішпен
(бутериметр),
болмаса тағы басқа
арнайы аспаптармен
анықтайды. Бұл әдіс
майлы сүттің
құрамындағы
белоктарды
қойылтылған күкірт
қышқылымен
еріткеннен кейін
центрифугалап
бөліп алуға
арналған.
2.3 сүттің қышқылдығын
анықтау
Қорытынды
• Сүт өндірілетін жер осы құрылыстардан
желдетілмейтін жерде болуы керек. Сүт
өндірістің жолының жанында қалыңдығы
10-15 м жасыл егістікті өсіреді. Сүт
өндіретін жерледе міндетті түрде жуу
бөлмесі болу керек, соның ішінде буу
шығару құралы құрастырылғаны керек,
себебі ыдыстарды және сауу апаратын
дезинфеекциялауға. Жуу бөлмесінде
стеллаждарды орнатады жуылған және
дезинфекцияланған ыдыстарды, сауу
аппартын кептіру үшін. Қабырғаларды
және төбесін кемінде айына 1 рет ақтайды.
• Қабырғалары көгерсе сол жерді 30%-ды
темір купороса немесе каустикалық
содамен өңдейді. Қабырғалардың беті тегіс
және кыртыссыз болуы керек. 1,3-1,5 м биік
жерден қабырғаларды тегістейді метлах
плиткаларымен немесе штукатуралайды.
Кейде метлах плиткасын қабырғалардың
арнайы сүт немесе жуатын ерітінділердің
тиетін жерлеріне ғана қояды.
Пайдаланылған
әдебиеттер

Ұқсас жұмыстар
Сүт сауылатын ыдысқа жəне мүліктерге қойылатын талаптар, жуу жəне дезинфекциялау
Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар техникалық регламент
МЕСТ стандарт бойынша сүтке қойылатын талаптар
Ветеринариялық санитариялық сараптау ережелеріне сәйкес сүтке міндетті түрде жүргізілетін зерттеулер
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІ
Азық - түлік қауіпсіздігі жүйесінің компоненттері
Жылжымайтын мүліктерді бағалау
Қантты заттар
АЗЫҚ - ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІ СРС
АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫН СЫНАУ ЖӘНЕ БАҚЫЛАУ
Пәндер