Кофе




Презентация қосу
Кофе
Жоспар:
Кофе
Кофенің тарихы
Аспаздық сипаты бойынша кофенің түрлері мен құрам бөліктері
Технологиялық сипаты бойынша кофенің түрлері
Кофенің өндірілу технологиясы:
I. Бүтін дәндерді ылғалды өндіру,
II. Бүтін дәндерді құрғақ өндіру,
III.Дәндерді ұнтақтап қуыру арқылы өндіру (перемалывания).
IV.Осы үш әдістен тікелей онімді; өлшеу, орау, маркілеу.
Кофе
Кофе — тропиктік кофе ағашының тұқымы
(кофе бұршағы немесе дәні), сондай-ақ
олардан дайындалатын өзіндік дәмі бар
жағымды хош иісті сусын. Кофе дәнінде:
клетчатка, азотты заттар, кофеин, қант, май,
минералды тұздар бар. Құрамында кофеин
мөлшерінің көптігіне байланысты табиғи
кофеден жасалған сусындар орталық жүйке
жүйесін қоздырады және сергітеді. 1 шай
қасық ұнтақ кофеде 0,07-0,1 г кофеин бар.
Дені сау және қан қысымы төмен
адамдардың еңбек қабілеттілігін арттыруға,
жүрек қызметін күшейтуге осы мөлшер
жеткілікті.
Кофенің тарихы
XIV ғасырға дейін кофе тек қана Эфиопияда қолданылды.
Кейіннен Кофе ағашы Араб түбегіне де жеткізілді. XVI ғасырдың
соңында, Еуропалық трейдерлер Араб порттарында кофе сатып
жүріп, 1600-шы жылдары Еуропаға әкеле бастады.Араб
жерлерінен XVII ғасырдың аяғына дейін Нидерланд трейдерлер
жасырын түрде Java және Суматра кофе ағаштарын өздеріне
алып кетті. Ал қазірде кофе өсіру бойынша Араб монополиясы
көш соңында қалып отыр. Содан кейін, 1706 жылы Нидерланд
колонисты Амстердам ботаникалық бақшасына Кофе ағашының
көшеттерін жіберді. Бірнеше жылдар нәтижесінде кофе дүние
жүзіне танымал болды
Аспаздық сипаты бойынша кофенің
түрлері мен құрам бөліктері
Кофені кофе қайнатқышта қайнатады. Кофе
қайнатудың әртүрлі әдісі бар. Қай әдіспен
дайындаса да, ұзақ қайнатуға болмайды, өйткені
дәмі нашарлайды.
Варшава кофесі. Қайнатылған қою қара кофені
сүзгіден өткізіп, оған сүт пен қант қосып тағы
қайнатады, сусындық беті қаймақтанбау үшін
дастарқанға қояр алдында ыстық кофені жайлап
шайқайды.
Қаймақ қосылған кофе. Қара кофені қант қосып
қайнатып, стақанға құяды.
Балмұздақ қосқан кофе. Қайнатқан қара кофені
тұндырып, оған құмшекер қосып суытады.
Шығыс кофесі (рецептердің біреуі) «Түрке» деп
аталатын кофе қайнататын арнайы кастрюльге су
құйып, құмшекер қосып қайнатады. Қайнаған суға
майдаланып ұнтақталған кофені салады; кофе
қайнап, көтеріле бастағанда «түркені» оттан
алады да, көбігі басылған соң тағы бір рет
қайнатады. «Түркені» ішіндегі кофесімен (сүзгіден
өткізбей-ақ) дастарқанға қояды.
Қуырылған, ұнтақталған өсімдік дәндерінен
(мысалы, арпа, емен жаңғағы, каштан жемісі)
дайындалатын жасанды кофелер де бар.
Дайындау жолдарына қарай жасанды кофелер
табиғи кофе қосылған және табиғи кофе
қосылмаған болып үлкен 2 топқа бөлінеді.
Технологиялық сипаты бойынша
кофенің түрлері
Табиғатта Кофе ағашының 70-тен астам түрі өседі. Олардың бойы
10 метрге дейін жетеді

Негізінен Кофе ағашының негізгі екі түрлі жемістері көп
қолданылып отыр , олар: арабика және робуста. которую иногда
называют конголезским кофе.Сорттардың бұл екі түрі жалпы
өнімнің 98 пайызын құрап отыр. 70 % — арабика, 28 % — робуста.
Ал қалған түрдегілер әлемдік өндірістің 2 %-зын құрап отыр.

View Робуста. Арабика қарағанда зиянкестерге төзімді, және ең
алдымен, теңіз деңгейінен шамамен 0-ден 600 м дейін өседі -
Африка, Үндістан және Индонезияның тропикалық аудандарында
тараған. Робуста әдетте дәмі тұрғысынан аз тазартылған кофе
саналады.
Кофенің өндірілу технологиясы
Өнімді бірнеше негізгі технологиялық процестерге б өлуге болады:
I. Бүтін дәндерді ылғалды өндіру,
II. Бүтін дәндерді құрғақ өндіру,
III.Дәндерді ұнтақтап қуыру арқылы өндіру (перемалывания).
IV.Осы үш әдістен тікелей онімді; өлшеу, орау, маркілеу.
І.Ылғалды өңдеу. Бұл процес үшін дайындалатын шикізат к үн көзіне кептірілмейді ж әне са қтау ға жіберілген
дәндер жоғары ылғалдылықта сақталады.
1.Дәндерді жинау

2.Дәндерді бөгде қоспалардан тазалау

3.Дәндерді қабығынан ажырату
ІІ.Құрғақ өңдеу. Кептіруге арналған сұрыпты жинағаннан
кейін үлкен бетон террассаларда күн көзінде 10-15 күн
кептіріледі. Әр 20 минут сайын аударылып қойылады. Бұдан
әрі пайдаланылану үшін 60 литрлік себеттерде өндіріс
орындарына жеткізіледі.
Орындау қажет кезеңдер:

1) бөгде қоспалардан тазалау

2) өнімді қабығынан ажырату

3) ферменттеу процесі-бұл процес сұрыптың кеппей
қалған көкшіл дәндерін қабығынан ажырату үшін
қолданылады
ІІІ.Қуыру және ұнтақтау. Бұл екі процесті бір аппаратта
жүрмейді.
Қуыру процесі кезінде жасыл дәндер қоңыр түске боялады.
Оның ароматты иісін сақтау үшін көптеген химикаттар
қолданады. Қуырудың қазірде 4 түрі бар.
1. Веналық тіпті қараңғы қуыру.
2. Франциялық жеңіл қуыру.
3. Скандинавиялық қараңғы қуыру.
4. Италияндық деп атайтын ең қараңғы қуыру.
Майдалау қуырылған дәндерді кофе тартқышта
майдалайды.
IV.Табиғи кофені; өлшеу, орау,
маркілеу.
Кофе өндірісінің соңғы сатысы буып-түю
болып табылады.. Бұл процестің негізгі
детальдары:
Мөлшерлеу

Орау

Маркілеу

Сондықтан, ерекше назар аудару қажет
болған нәрсе мөлшерлеуіш аппаратын
және автомат орағыштың дұрыс жұмыс
істеуі. Жақсы сапалы аппараты, тіпті
ұсталғаны, шамамен 5,7 млн. тг тұрады.
Орау процесінің циклі шамамен минутына
80-90 цикл.

Ұқсас жұмыстар
Мекеме үшін қосымша табыс көзі кофе дәндерін сату
Шетелдік кофехана жабдықтарын өндірушілер
Paulig кофесінің тарихы
Шайдың жіктелуі
Кәсіпкерлік негіздер
Бизнес-план Кофейня
Бизнес жоспар Coffee House
Қосу және азайту 26+7, 33-7
Балғын әрі тәтті кофе
Ирис өндіру технологиясы
Пәндер