Кофе



Кофе
Жоспар:
Кофе
Кофенің тарихы
Аспаздық сипаты бойынша кофенің түрлері мен құрам бөліктері
Технологиялық сипаты бойынша кофенің түрлері
Кофенің өндірілу технологиясы:
I. Бүтін дәндерді ылғалды өндіру,
II. Бүтін дәндерді құрғақ өндіру,
III. Дәндерді ұнтақтап қуыру арқылы өндіру (перемалывания) .
IV. Осы үш әдістен тікелей онімді; өлшеу, орау, маркілеу.

Кофе
Кофе - тропиктік кофе ағашының тұқымы (кофе бұршағы немесе дәні), сондай-ақ олардан дайындалатын өзіндік дәмі бар жағымды хош иісті сусын. Кофе дәнінде: клетчатка, азотты заттар, кофеин, қант, май, минералды тұздар бар. Құрамында кофеин мөлшерінің көптігіне байланысты табиғи кофеден жасалған сусындар орталық жүйке жүйесін қоздырады және сергітеді. 1 шай қасық ұнтақ кофеде 0, 07-0, 1 г кофеин бар. Дені сау және қан қысымы төмен адамдардың еңбек қабілеттілігін арттыруға, жүрек қызметін күшейтуге осы мөлшер жеткілікті.

Кофенің тарихы
XIV ғасырға дейін кофе тек қана Эфиопияда қолданылды. Кейіннен Кофе ағашы Араб түбегіне де жеткізілді. XVI ғасырдың соңында, Еуропалық трейдерлер Араб порттарында кофе сатып жүріп, 1600-шы жылдары Еуропаға әкеле бастады. Араб жерлерінен XVII ғасырдың аяғына дейін Нидерланд трейдерлер жасырын түрде Java және Суматра кофе ағаштарын өздеріне алып кетті. Ал қазірде кофе өсіру бойынша Араб монополиясы көш соңында қалып отыр. Содан кейін, 1706 жылы Нидерланд колонисты Амстердам ботаникалық бақшасына Кофе ағашының көшеттерін жіберді. Бірнеше жылдар нәтижесінде кофе дүние жүзіне танымал болды


Аспаздық сипаты бойынша кофенің түрлері мен құрам бөліктері
Кофені кофе қайнатқышта қайнатады. Кофе қайнатудың әртүрлі әдісі бар. Қай әдіспен дайындаса да, ұзақ қайнатуға болмайды, өйткені дәмі нашарлайды.
Варшава кофесі. Қайнатылған қою қара кофені сүзгіден өткізіп, оған сүт пен қант қосып тағы қайнатады, сусындық беті қаймақтанбау үшін дастарқанға қояр алдында ыстық кофені жайлап шайқайды.
Қаймақ қосылған кофе. Қара кофені қант қосып қайнатып, стақанға құяды.
Балмұздақ қосқан кофе. Қайнатқан қара кофені тұндырып, оған құмшекер қосып суытады.
Шығыс кофесі (рецептердің біреуі) «Түрке» деп аталатын кофе қайнататын арнайы кастрюльге су құйып, құмшекер қосып қайнатады. Қайнаған суға майдаланып ұнтақталған кофені салады; кофе қайнап, көтеріле бастағанда «түркені» оттан алады да, көбігі басылған соң тағы бір рет қайнатады. «Түркені» ішіндегі кофесімен (сүзгіден өткізбей-ақ) дастарқанға қояды.
Қуырылған, ұнтақталған өсімдік дәндерінен (мысалы, арпа, емен жаңғағы, каштан жемісі) дайындалатын жасанды кофелер де бар. Дайындау жолдарына қарай жасанды кофелер табиғи кофе қосылған және табиғи кофе қосылмаған болып үлкен 2 топқа бөлінеді.

Технологиялық сипаты бойынша кофенің түрлері
Табиғатта Кофе ағашының 70-тен астам түрі өседі. Олардың бойы 10 метрге дейін жетеді
Негізінен Кофе ағашының негізгі екі түрлі жемістері көп қолданылып отыр, олар: арабика және робуста. которую иногда называют конголезским кофе. Сорттардың бұл екі түрі жалпы өнімнің 98 пайызын құрап отыр. 70 % - арабика, 28 % - робуста. Ал қалған түрдегілер әлемдік өндірістің 2 %-зын құрап отыр.
View Робуста. Арабика қарағанда зиянкестерге төзімді, және ең алдымен, теңіз деңгейінен шамамен 0-ден 600 м дейін өседі - Африка, Үндістан және Индонезияның тропикалық аудандарында тараған. Робуста әдетте дәмі тұрғысынан аз тазартылған кофе саналады.

Кофенің өндірілу технологиясы
Өнімді бірнеше негізгі технологиялық процестерге бөлуге болады:
I. Бүтін дәндерді ылғалды өндіру,
II. Бүтін дәндерді құрғақ өндіру,
III. Дәндерді ұнтақтап қуыру арқылы өндіру (перемалывания) .
IV. Осы үш әдістен тікелей онімді; өлшеу, орау, маркілеу.
І. Ылғалды өңдеу. Бұл процес үшін дайындалатын шикізат күн көзіне кептірілмейді және сақтауға жіберілген дәндер жоғары ылғалдылықта сақталады.
Дәндерді жинау
Дәндерді бөгде қоспалардан тазалау
Дәндерді қабығынан ажырату

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz