Құрғақ сүт өнімдерін өндіру тнхнология сы және технологиялық сұлбасы




Презентация қосу
Құрғақ сүт өнімдерін өндіру тнхнология
сы және технологиялық сұлбасы

Тобы:Жт:14-2к2
Орындаған:Төрегелдиев
Н
Құрғақ сүт алу технологи
ясы
• Қабылдау-табиғи мал
сүтіне қойылатын ста
ндартқа сай болуы қа
жет, яғни сау малдың
сүті болуы керек.
• Салқындату-фильтрде
н өткізілген және сауғ
аннан кейін 2 сағатта
н кем емес 6°С-дейін с
алқындатылуы қажет.
• Тазалау – сүт құрамы
ндағы механикалық л
астану мен микроорга
низмдерді жою үшін қ
олданылады.
Құрғақ сүтті өндіру кезін
де:
• Нормализациялау-майлы және құрғ
ақ затын нормаға келтіреміз.
• Пастеризациялау-нормаға келтірілг
ен сүтті 90°С-тан төмен емес темпе
ратурадапастерлейміз
Нормадағы сүтті
қоюландыру үші • Құламалы қабықш
н: а немесе циркуляц
ионды құрылғы пр
инципі бойынша ж
ұмыс жасайтын кө
п корпусты вакуум
ды-булағын аппар
аты қолданылады.
Қоюландырылған сүтті бір са
тылы гомогенизациялаймыз.
• Бір сатылы гомогенизация үшін 50-60⁰С температурад
а және 10-15 МПа қысымда, ал екі сатылы гомогениза
ция үшін 11,5-12,5 МПа қысымда 1-сатысында және 2,
5-3 МПа 2-сатысында жүзеге асырылады.Гомогенизац
иядан кейін қояландырылған сүт аралық сыйымдылық
қа, кейін кептіруге түседі. Құрғақ сүтте майдың масса
лық үлесі 20-25%, ылғалдылығы 4-7% аспау керек.
Құрғақ сүттің құрамын қ
орытындыласақ:
Ол мүлдем құрғақ емес, он
ың құрылымында бөлінбейті
н ылғалдылық бар деген то
қтамға келеміз. Кептіру кезі
нде өнімнің ылғалдылығы ұ
штасу күшіне және су қозға
лысына қарсыласуы жоғары
болғандықтан көп сақталад
ы. Сондықтан өнімді құрғат
у агентінің температурасы
мен оның ылғалдылығының
талапқа сай келуі арқылы бі
рқалыпты ылғалдылыққа де
йін құрғатуға болады.
Құрғақ сүттің технологиялық сұлбасы

• 1 — шикі сүттің сыйымдылығы; 2 — сүтке арналған насос; 3 — сүтті тензометрия
лық құрылғымен араластыруға арналған сыйымдылық; 4— шикі сүтті сақтайтын
сыйымдылық; 5 — пластинкалы қыздырғыш; 6 — ортадан тепкіш сүттазартқыш-с
епаратор; 7 — кілегей айырғыш-сепаратор; 8— майсыз сүттің сыйымдылығы; 9—
майсыз сүтке арналған насос; 10 — пластиналы салқындатқыш; 11 — майсыз сүт
ті есептегіш; 12—сүт сақтау сыйымдылығы; 13 — сүтті алдын-ала жылытуға арна
лған құбырлы жылытқыш; 14— сүтті ақырғы рет қыздырушы құбырлы жылытқы
ш; 15 —қабықшалы вакуум-булағыш қондырғы (үшсатылы); 16— конденсатор; 17
— азықтық насос; 18— конденсатты насос; 19— аралық бак; 20— гомогенизатор;
21 — бұлғауыш аралық бак; 22— қоюлатылған сүтке арналған насос; 23 — кептір
у камерасы; 24— тозаңдатқыш диск; 25 — калорифер; 26— негізгі циклон; 27— ж
үк түсіретін циклон; 28— құрғақ сүтті кептіруге арналған қондырғы.

Ұқсас жұмыстар
Құрғақ сүт өнімдерін өндіру технологиясы және технологиялық сұлбасы
Сиырдың шикі сүтіне және кілегейдің органолептикалық қасиеттеріне әсер ететін зоотехникалық және ветеринарлық факторлар
МАЙ ӨНДІРІСІ
Микроорганизмдер -сүт қышқылының продуценттері
Сүт және сүт өнімдері
Табиғи және құрғақ сүт
Сүттің құрамы
МЕСТ стандарт бойынша сүтке қойылатын талаптар
Бактериалды ашытқыларды қолдану технологиясы
Екінші ыстық тағамдарды дайындау
Пәндер