Эфир майларын өндіру технологиясы: әдістері мен аппараттары


Slide 1

Эфир майын өндіру технологиясы

Slide 2

Жоспар

1. Эфир майы туралы түсінік

2. Қолданылуы

3. Эфир майын өндіруге

арналған аппарат

3. 1Су буымен

айдау әдісі

3. 2Төмен температурада

қайнату әдісі

3. 3Қысу әдісі

4. Эфир майын өндіру

технологиясының

әдістері

5. Қорытынды

6. Қолданылған әдебиеттер тізімі

Slide 3

Эфир майлары- ұшқыш органикалық қосылыстардың құраушысы көп қоспасы; тамақ өнімдерінің хош иісін құрайды. Оның құрамында көмірсутектер, әсіресе терпендер, спирттер, фенолдар, альдегидтер, қышқылдар, күрделі эфирлер, сондай-ақ кейбір гетероциклді қосылыстар болады. Эфир майлары көптеген өсімдіктерде кездеседі және олардың бәрінде де эфир майларына тән ерекше иісі болады. Эфир майлары спирт, эфир, бензолда ериді, суда нашар, көбі іс жүзінде ерімейді. Эфир майлары өсімдіктердің 150 - 200-ге жуық түрлерінен алынады. 1500-ден астам эфир майлары зерттелген.

Эфир майы туралы түсінік

Slide 4

Эфир майлары негізінен парфюмерия, косметика және тамақ өнеркәсібінде, медицинада қолданылады. Кейбір эфир майлары химия өнеркәсібінде органикалық синтезде, мысалы,

пинен-камфора синтездеуде, скипидар-сыр,

бояу өндірістерінде, т. б. еріткіш ретінде қолданылады. Көптеген тамақ өнімдері үшін олардың мөлшері пайыз бөлігімен анықталады. Тамақ өнімдерінің хош иісі маңызды сапа көрсеткіші болып табылады. Жағымды хош иіс тәбетті ашады және

тағамның сіңімділігін жоғарылатады. Хош иісті заттардың жеңіл булануын кейбір тамақ өнімдерін аспаздық өндегенде және сақтағанда ескеру қажет (татымдықтар, шай, кофе) .

Тамақ бұзылғанда жағымсыз иістер пайда болады, ол күкіртсутек, аммиак, индол, скатол және т. б. заттардың

түзілуіне негізделген.

Қолданылуы

Slide 5

Бұл әдіс булануға негізделген, кейін булану сұйықтыққа айналады. Айдау үшін арнайы аппарат пайдаланылады. Ол перегонды шаршы деп аталады. Бұл әдіс ҮІІІ ғасырда араб елі ойлап тапқан, дегенмен ІІІ ғасырда греция да және египетте белгілі болған.

Құрылғы үш бөлімнен тұрады:қақпағы бар перегонды куб, мұздатқыштан және қабылдағыштан тұрады.

Эфир майын өндіруге

арналған аппарат

Slide 6

3. Эфир майын өндіру

технологиясының

әдістері

1. Су буымен

айдау әдісі

Slide 7

2. Төмен температурада қайнату әдісі

Slide 8

3. Қысу әдісі

Slide 9

Қорыта айтатын болсам эфир майлары өсімдіктердің жапырағы, сабағы, гүлі, тамыры, т. б. органдарында бос күйінде немесе гликозидтер түрінде болатын ерекше май түрі. Олар өсімдіктерден су буымен айдау, төмен температурада қайнайтын еріткіштермен шаймалау және қысу, т. б. әдістер арқылы алынады. Эфир майлары қалыпты температурада мөлдір, оңай қозғалатын немесе тұтқыр, түссіз немесе сары, жасыл, қоңыр сұйықтық. Ауада жарық әсерінен тез тотығады, шайырланады және өзінің иісін өзгертеді. Өндірісте өте көп қолданылады, келешекте эфир майын өндіру өте жоғары деңгейде орындалатынына сенемін.

Қорытынды

Slide 10

Қолданылған әдебиеттер тізімі

http://stud. kz/prezentatsiya/id/16319

http://stud. kz/prezentatsiya/id/12818

http://rector. kz/umkd/id/40946

4. http://webcache. googleusercontent. com/search?q=cache


Ұқсас жұмыстар
Эфир майларын өндіру және қолдану: өсімдіктерден алу технологиялары
Ациклді, моноциклді және бициклді монотерпендер мен сесквитерпендер: эфир майларын алу, зерттеу және стандарттау
Витаминдер мен органикалық қышқылдарды биотехнологиялық өндіру әдістері мен технологиясы
Қымыз өндіру технологиясы және дәстүрлі дайындау әдістері
Киіз өндіру технологиясы: тарихы, әдістері және өндірістік процестері
Азот қышқылын өндіру технологиясы мен қолданылуы
Корпустық тетіктердің материалдары мен өңдеу технологиясы және цилиндрлік тісті доңғалақтарды өндіру әдістері
Сыра өндіру технологиясы: шикізаттар мен өңдеу процестері
Шай өндіру технологиясы, құрам және өңдеу процестері
Макарон өнімдерін өндіру технологиясы мен сапа талаптары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz