Жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы, денсаулыққа зиян тағамдар және арттық салмақтың зияндылығы туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту




Мақсаты:
1. Жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы, денсаулыққа зиян тағамдар және арттық салмақтың зияндылығы туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту.
2. Дүниетанымын, ой-өрісін, қызығушылығын арттыру.
3. Дұрыс тамақтануға және денсаулығын сақтай білуге тәрбиелеу.

Дұрыс тамақтану - бұл ең алдымен тұрақты тамақтану. Тұрақты тамақтану дегеніміз күніне 3-4 реттен кем емес, дәл белгіленген уақытта тамақтану, ал кешкі асты 19. 00-ден кеш қалдырмаған жөн.
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының ұсынбасы

14-17 жастағы жасөспірімдердің тамақтану рационыңда 93г ақуыздар болуы керек, соның ішіңде май өнімдері ақуызы 56г, майлар 93г, малдың майы 20 г, көмір суттегі 267г.
Көптеген жасөспірімдер құнарсыз тамақтанады, ас мәзірінде мүлдем жеміс -жидектер, ет өнімдері, балық, сүт өнімдері жоқ. Бұл жасөспірімдердің өңі жүдеу, тез шаршайды, жұқпалы инфекция ауруларымен жылына 3-4рет аурады.
Асты уақтылы ішіп, күнделікті ас мәзіріне жеміс-жидектерді, жұмыртқа, сүзбе, піскен ет, балық, сүт өнімдерін молынан пайдаланып, таза ауада көбірек серуендеп, дене шынықтырумен айналысулары қажет.

Дұрыс тамақтанбау
қауіпті

Йодтың жеткіліксіздігінен болатын аурулар - 16%
2. Семіздіктің байқалуы- 20-30%
3. Жүрек-тамыр аурулары
4. Рактың кейбір түрлері
5. Диабеттің пайда болуы.
Дүрыс тамақтанбауға байланысты жастар арасында кездесетін аурулар

Минералдардың негізгі көзі және қызметі.
Минерал
Маңызды көздері
Қызметі
Темір
Бауыр, ет, құс, жұмыртқаның сарысы, скумбрия, бүтін дәнді өнімдер, нан, бұршақтар.
Эритроциттағы пигменттің компоненті бұлшық ет компоненті.
Кальций
Сүт, ірмішік, балық, майшабақ, жасыл жапырақты көкөністер
Сүйек пен тістердің өсуі
Бұлшық еттің жиырылуы
Жүйке серпінін тарату.
Цинк
Ет, балық, жұмыртқа, дәнді өнімдер, бұршақтар
Тұлғалық даму
Қайта жаңғыру
Жарақаттың жазылуы
Йод
Йодталған тұз, теңіз өнімдері, топырағында йодтың көлемі жеткілікті аудандарда өсірілген жануар мен өсімдік текті өнімдер.
тамақтың құрамында йодтың жетіспеушілігінен зоб ауруы пайда болады

бала организмі нашар сіңіреді және оған уланып қалуы не ішек құртын жұқтыруы мүмкін.
Ысытылған,
тұздалған ет
Қыша, сірке
суы қосылған ет,
Балық тағамдары
Шала қуырылған
ет

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz