Жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы, денсаулыққа зиян тағамдар және арттық салмақтың зияндылығы туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту




Презентация қосу
Мақсаты:
1. Жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы,
денсаулыққа зиян тағамдар және арттық
салмақтың зияндылығы туралы білімдерін
жүйелеу, кеңейту.
2. Дүниетанымын, ой-өрісін ,
қызығушылығын арттыру.
3. Дұрыс тамақтануға және денсаулығын
сақтай білуге тәрбиелеу.
Дүниежүзілік денсаулық сақтау
ұйымының ұсынбасы
Дұрыс тамақтану – бұл ең алдымен
тұрақты тамақтану. Тұрақты тамақтану
дегеніміз күніне 3-4 реттен кем емес, дәл
белгіленген уақытта тамақтану, ал кешкі асты
19.00-ден кеш қалдырмаған жөн.
14-17 жастағы жасөспірімдердің тамақтану
рационыңда 93г ақуыздар болуы керек, соның ішіңде
май өнімдері ақуызы 56г, майлар 93г, малдың майы 20
г, көмір суттегі 267г.
Көптеген жасөспірімдер құнарсыз
тамақтанады, ас мәзірінде мүлдем жеміс –жидектер,
ет өнімдері, балық ,сүт өнімдері жоқ. Бұл
жасөспірімдердің өңі жүдеу, тез шаршайды,
жұқпалы инфекция ауруларымен жылына 3-4рет
аурады.
Асты уақтылы ішіп, күнделікті ас мәзіріне
жеміс-жидектерді, жұмыртқа, сүзбе, піскен ет,
балық, сүт өнімдерін молынан пайдаланып, таза ауада
көбірек серуендеп, дене шынықтырумен айналысулары
қажет.
Дүрыс тамақтанбауға байланысты
жастар арасында кездесетін аурулар

1.Йодтың жеткіліксіздігінен болатын
аурулар - 16%
2. Семіздіктің байқалуы- 20-30%
3. Жүрек-тамыр аурулары
4. Рактың кейбір түрлері
5. Диабеттің пайда болуы.
Минерал Маңызды көздері Қызметі

Темір Бауыр, ет, құс, жұмыртқаның Эритроциттағы пигменттің
сарысы, скумбрия, бүтін дәнді компоненті бұлшық ет
өнімдер, нан, бұршақтар. компоненті.
Кальций Сүт, ірмішік, балық, майшабақ, Сүйек пен тістердің өсуі
жасыл жапырақты көкөністер Бұлшық еттің жиырылуы
Жүйке серпінін тарату.
Цинк Ет, балық, жұмыртқа, дәнді Тұлғалық даму
өнімдер, бұршақтар Қайта жаңғыру
Жарақаттың жазылуы
Йод Йодталған тұз, теңіз өнімдері, тамақтың құрамында
топырағында йодтың көлемі йодтың жетіспеушілігінен
жеткілікті аудандарда өсірілген
зоб ауруы пайда болады
жануар мен өсімдік текті өнімдер.
Қыша, сірке
Ысытылған, суы қосылған ет,
Шала қуырылған
тұздалған ет Балық тағамдары
ет

себептері
бала организмі нашар сіңіреді және оған уланып
қалуы не ішек құртын жұқтыруы мүмкін.
Тамаққ
Тама танып
танып
отырғғ
отыр анда
анда
теледидарққ
теледидар арау
арау
немесе
немесекітап
кітап
ооққ
у узиянды
зиянды Тағғамды
Та амды
Таңңерте
Та ертеңңгігі ммөө
лшерден
лшерден
ас
асміндетті
міндетті
тыс
тысжеуден
жеуден
ттүүрде ыстыққ
рдеысты
болуы
болуыкерек.
керек. аулаққболу
аула болу
ДДұұрыс керек
керек
рыс
тамаққтану
тама тану
ережелері
ережелері

ҰҰййққ ыдан
ыдан Дене шыныққ
Денешыны тыру
тыру
1-1,5
1-1,5
сасағғат белсенділігін
атбұ рын
бұ рын белсенділігін
майлылы
майлылытама тамаққтар
тар арттырып,
арттырып,ішімдік
ішімдікпен
пен
ішуге
ішуге
болады.
болады. шылым
шылымшегуді тоққ
шегудіто тату
тату

Ұқсас жұмыстар
Дұрыс тамақтануға және денсаулығын сақтай білуге тәрбиелеу
Тамақтанудың заманауи мәселелері
Қазіргі жасөспірімдердің тамақтануы
Тамақ құрамы туралы ойланыңдар
ТАМАҚТАНУ ГИГИЕНАСЫНЫҢ ЕРЕЖЕЛЕРІ
БАЛАЛАРДЫ ТАМАҚТАНДЫРУ
Дүрыс тамақтанбауға байланысты жастар арасында кездесетін аурулар
Денсаулықты нығайту
Балалар анемиясының топтастырылуы
Балаларға арналған ақуызды сүт өнімдері
Пәндер