Ас қорыту жүйесінің аурулары, олардың алдын алу




Презентация қосу
Сабақтың тақырыбы:

Ас қорыту мүшелерінің
құрылысы.
Ас қорыту жүйесінің аурулары,
олардың алдын алу.
Ас қорыту жолы Ас қорыту бездері

Ауыз қуысы
Жұтқыншақ Бауыр
Өңеш
Асқазан Ұйқы без
Ас ішек
Тоқ ішек
АДАМНЫҢ АС ҚОРЫТУ

ЖҮЙЕСІ
Ас қорыту бездері
Ауыз қуысының
құрылысы: алдыңғы
жағында ерін мен ұрт ,
жоғары жағы-қатты және
жұмсақ таңдай,төменгі
жағы –тіл мен ауыз түбінен,
артқы жағы жұтқыншаққа Жұтқыншақ- ұзындығы
өтеді. 11-13см бұлшықетті
мүше, онда ас қорыту
және тыныс алу
жолдары қиылысады.
Жұтқыншақтың төменгі
Өңеш- ұзындығы, жағы тарылып өңешке
шамаен 25см бұлшық өтеді
етті түтік. Өңеш көкет
арқылы өтіп, ХІ кеуде
омыртқасы деңгейінде
асқазанға ашылады.
Асқазан- асқорыту
жолының көлемді ұлғаюы.
Ол құрсақ қуысында көкет
астында орналасқан. Пішіні
сыйымдылығы 2-3 л
алмұрт немесе ұзын
қапшық тәрізді.Тамақ
асқазаннан аш ішекке Аш (ащы) ішек-ас
түседі. қорыту жолының едәуір
ұзын бөлігі, оның
ұзындығы 5-7 м және 3
бөлікке : ұлтабар, аш
Тоқ ішектің ұзындығы ішек және мықын ішекке
1,5 -2 м және соқыр бөлінеді. Астың
ішек , жиек ішек және тік қорытылмаған
ішекке бөінеді. Соқыр қалдығы тоқ ішекке
ішектің құрт тәрізді өтеді
өсіндісі-ұзындығы 8-15
см аппендиксі болады.
Тоқ ішек тік ішекпен
аяқталады
Бауыр- ең ірі без.
Ұйқы без асқазанның
Массасы, шамамен 1500 г.
астыңғы жағында Ол қызыл қоңыр түсті,
екінші бел оның көп бөлігі
омыртқасының оң жақ қабырға
деңгейінде орналасқан. астында орналасады.
Бауыр-күрделі
түтікшелі без.
Оның секреті -өт
-Дұрыс тамақтану;

-Санитарлық-гигиеналық ережелерді
сақтау;

-Дұрыс қозғалыс режимін сақтау;

-Зиянды әдеттерден аулақ болу қажет.

Ұқсас жұмыстар
Тоқ ішек
Асқорыту жүйесінің қызметі
Ас қорыту мүшелерінің құрылысы. Ас қорыту жүйесінің аурулары, олардың алдын алу
ТАМАҚТАНУ ГИГИЕНАСЫ. ТАМАҚТАНУ РЕЖИМІ
Асқорытыу жүйесінің аурулары
Кеңес беруші
Тасымалдау кезіндегі жануарлардың жұқпалы емес аурулары
Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлорасы. Олардың маңыздылығы. Дисбактериоз туралы
Инвазиялық аурулар жөніндегі ілім. Инвазиялық аурулардың номенкулатурасы
Бөлшектенген тамақтану диетасы
Пәндер