Ас қорыту мүшелерінің құрылысы мен ауруларының алдын алу


Slide 1

Сабақтың тақырыбы:

Ас қорыту мүшелерінің құрылысы.

Ас қорыту жүйесінің аурулары,

олардың алдын алу.

Slide 2

Ас қорыту мүшелерінің құрылысы

Ас қорыту жолы

Ас қорыту бездері

Ауыз қуысы

Жұтқыншақ

Өңеш

Асқазан

Ас ішек

Тоқ ішек

Бауыр

Ұйқы без

Slide 3 Slide 4

АДАМНЫҢ АС ҚОРЫТУ

ЖҮЙЕСІ

Slide 5

Ас қорыту бездері

Slide 6

Ауыз қуысының құрылысы: алдыңғы жағында ерін мен ұрт, жоғары жағы-қатты және жұмсақ таңдай, төменгі жағы -тіл мен ауыз түбінен, артқы жағы жұтқыншаққа өтеді.

Жұтқыншақ- ұзындығы 11-13см бұлшықетті мүше, онда ас қорыту және тыныс алу жолдары қиылысады. Жұтқыншақтың төменгі жағы тарылып өңешке өтеді

Өңеш- ұзындығы, шамаен 25см бұлшық етті түтік. Өңеш көкет арқылы өтіп, ХІ кеуде омыртқасы деңгейінде асқазанға ашылады.

Slide 7

Асқазан- асқорыту жолының көлемді ұлғаюы. Ол құрсақ қуысында көкет астында орналасқан. Пішіні сыйымдылығы 2-3 л алмұрт немесе ұзын қапшық тәрізді. Тамақ асқазаннан аш ішекке түседі.

Аш (ащы) ішек-ас қорыту жолының едәуір ұзын бөлігі, оның ұзындығы 5-7 м және 3 бөлікке : ұлтабар, аш ішек және мықын ішекке бөлінеді. Астың қорытылмаған қалдығы тоқ ішекке өтеді

Тоқ ішектің ұзындығы 1, 5 -2 м және соқыр ішек, жиек ішек және тік ішекке бөінеді. Соқыр ішектің құрт тәрізді өсіндісі-ұзындығы 8-15 см аппендиксі болады. Тоқ ішек тік ішекпен аяқталады

Slide 8

Ұйқы без асқазанның

астыңғы жағында

екінші бел

омыртқасының

деңгейінде орналасқан.

Бауыр- ең ірі без.

Массасы, шамамен 1500 г.

Ол қызыл қоңыр түсті,

оның көп бөлігі

оң жақ қабырға

астында орналасады.

Бауыр-күрделі

түтікшелі без.

Оның секреті -өт

Slide 9 Slide 10 Slide 11

Ас қорыту жолдары

ауруларының алдын алу үшін:

Дұрыс тамақтану;

Санитарлық-гигиеналық ережелерді сақтау;

Дұрыс қозғалыс режимін сақтау;

Зиянды әдеттерден аулақ болу қажет.

Slide 12
Ұқсас жұмыстар
Ас қорыту мүшелерінің құрылысы мен қызметі, аурулары және олардың алдын алу
Ас қорыту жүйесі: құрылымы, физиологиясы және тістің құрылысы
Адамның ас қорыту жүйесінің құрылысы, секреторлық функциялары және сіңіру процесі
Ас қорыту жүйесі ауруларының клиникалық синдромдарында копрограмма мен Грегерсен реакциясының зертханалық және аспаптық сипаттамалары
Тамақтану гигиенасы мен тамақтану режимінің денсаулыққа әсері: ас қорыту, тәбет және тағамнан улануды алдын алу
Құстардың ішкі құрылысы және ас қорыту жүйесінің анатомиялық-қызметтік ерекшеліктері
Асқорыту мүшелерінің жұқпалы аурулары және алдын алу шаралары
Тыныс алу мүшелерінің филогенезі мен онтогенезі және аурулардың алдын-алу
Жануарлардың ас қорыту жүйесінің құрылымы мен қызметі
Тамақтану гигиенасы және асқазан-ішек ауруларының алдын алу
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz