Асқорыту мүшелері Асқорыту мүшелері мен асқорыту бездері




Презентация қосу
Асқорыту мүшелері Асқорыту
мүшелері мен асқорыту бездері
қосылып асқорыту жуйесін. құрайды.
Асқорыту жүйесінде тағам әр түрлі
механикалық және химиялық
өзгерістерге ұшырайды. Тағам
құрамындағы нәруыздар, майлар,
көмірсулар суда ерімейді. Сондықтан
олар қан мен лимфаға өте алмайды.
Асқорыту мүшелерінде тағамның
шайналып ұсақталуы механикалық
өңдеу делінеді. Асқорыту бездерінен
бөлінген сөлдің әсерінен ыдырауы
химиялық өзгерістерге жатады.
Ас қорыту жолы Ас қорыту бездері

Ауыз қуысы
Жұтқыншақ Бауыр
Өңеш
Асқазан Ұйқы без
Ас ішек
Тоқ ішек
Ауыз қуысы.(Cavum oris)
Астың өңделуі ауыз қуысынан басталады. Ол екі
бөлімнен құралады. Олар: ауыз кіреберісі және
нағызауыз қуысы деп аталады. Үстіңгі және
астыңғы жақсүйектерді ашпай, тістеніп
тұрғанда, ауыз кіреберісі айқын көрінеді.
Ауыздың сәл ашылуы ауыз саңылауы болып
есептеледі. Ауыз кіреберісі сырт жағынан -
еріндер және уртпен, ішкі жағынан тістер және
қызылиекпен шектеледі. Ұрттың сыртқы жағын
бұлшықеттер қаптайды және ұрт еріндермен
ұласады.
Жұтқыншақ
Жұтқыншақ - тү
тік пішінді қуыс
көлденеңжолақты , бұлшықетті мүш
бұлшықет ұлпас е,
Жұтқыншақ мой ынан тұрады.
ын омырт-қалард
жағында орналас ың алдыңғы
қан. Ересек адам
шамамен 11—13 да оның ұзынды
см. Жұткыншақт ғ ы,
өрі өңешпен, әрі ың төменгі бөліг
көмекеймен байл і
Жұтылған тамақ анысады.
жұтқыншақ арқы
Тыныс алғанда а лы өңешке түсед
уа жұтқыншақ ар і.
өтеді. Жұтқынша қылы көмекейге
қ аркылы тамақ
Сондықтан ол әр та, ауа да өтеді.
і асқорыту, өрі ты
жүйесіне жатады нысалу мүшелер
.
Жұтқыншақ-
ұзындығы 11-13см
бұлшықетті мүше,
онда ас қорыту
және тыныс алу
жолдары
қиылысады.
Жұтқыншақтың
төменгі жағы
тарылып өңешке
өтеді
Өңеш — ұзындығы 25 сантиметрдей іші қуыс
бұлшықетті мүше. Оның жоғарғы бөлімі
жұтқыншақпен, төменгі бөлімі қарынмен жалғасады.
Өңешті астарлап жатқан сілемейлі қабықшасы көп
қабатты эпителиймен қапталған. Эпителийлердің ұзын
қатпарлары тамақ өткен кезде өңешті кеңейтеді. Өңештің
ортаңғы бұлшықетті қабық -шасының көп бөлігі
бірыңғайсалалы бұлшықет ұлпасынан тұрады. Осы
бұлшықеттердің толқын төрізді оқтын-оқтын жиырылуы
нөтижесінде тағам қарынға түседі. Өңеш көкеттің
ортасындағы тесіктен өтіп, құрсақ қуысындағы
қарынмен жалғасады.
Өңеш- ұзындығы,
шамаен 25см
бұлшық етті түтік.
Өңеш көкет арқылы
өтіп, ХІ кеуде
омыртқасы
деңгейінде
асқазанға ашылады.
ғ а р ы б ө л ім ін ің сол
қ қ у ы сының жо
Қарын — қ ұ р с а
о р н а л а с қ а н асқорыту
т т ің астында
ж а ғы н д а , к ө к е
е с і. ( А б а й а тамыздың:
о л ы н ы ң к е ңейген мүш ж е м е й » деген ой
ж л ы а с
ш қ ар ы н ж ұ бана ма май ы н - іш і қуыс
«А Қ а р
р ы м ы е ст е р іңде болар.) ы жағынан
тұжы О л ж о ғ а р ғ
лы ң б ұ л ш ы қ етті мүше. е к т і ң басталар
қа а ш іш
п е н , т ө м е н гі жағынан н ың ішкі
өңеш а д ы . Қ а р ы н
ен жалғас
жері ұлтабарм қ а н қ а т п а р л ы сілемейлі
ап жат кейтеді.
жағын астарл ң к ө л е м ін ү л
ы ш т ы ) қ а б ы қшасы оны йсалалы
(шыр а ғ ы б ір ы ң ғ а
а ры н н ы ң қ абырғасынд бағытта
Қ р ы ү ш т ү р л і
шықта ртаңғысы -
бұлшықет тал ы - қ и ғ а ш , о
кі кабат
орналасқан. іш ы р т қ ы с ы - ұ зыннан
і, ал с
сақина төрізд
орналасқан.

Ұқсас жұмыстар
Асқорытудың маңызы. Тістің құрылысы
Асқорытуды реттеу
Асқорыту мүшелері
Асқорыту бездерінің гормондары
АСҚОРЫТУ БЕЗДЕРІ
Жануарлардың Ас қорыту жүйесі
Асқорыту жолы
Ұрық жапырақшаларының туындылары
Асқорыту жүйесінің қызметі
Жануарларда Өзге жүйе мүшелері
Пәндер