Іш сүзегі, А және В паратифтері, сальмонеллез профилактасы және күресу жолдары




Презентация қосу
Дисциплина: Эпидемиология және жұқпалы аурулардағы мейірбике ісі
Кафедра: Эпидемиология
Тақырыбы: Іш сүзегі, А және В паратифтері, сальмонеллез: профилактасы ж әне
күресу жолдары; ошақтағы шаралар.
Орындау түрі: презентация

Орындаған: Есенғазиева А.
Тексерген: Аманшиева А.А.

Ақтөбе 2018
Жоспар
I.Кіріспе
II.Негізгі бөлім
1. Іш сүзегі және А және В паратифтерінің пайда
болуы
2. Іш сүзегінің алдын алу шаралары жән емі
3. Сальмоноллез, алдын алу шаралары
I.Қорытынды
II.Пайдаланылған әдебиттер
Іш сүзегі
• Salmonella typhi және salmonella paratephi А және
В қоздырғышымен шақырылатын, фекальді-
оральді жолмен берілетін, ішектің лимфа
аппаратының зақымдалуымен, бактериемиямен,
айқын интоксикациямен бауыр мен көк
бауырдың ұлғаюымен және розеолезді бөртпемен
сипатталтын антропанозды жедел инфекция. Іш
сүзегін алғаш сипаттап
жазған француз дәрігерлері Ф.Бретанно (1813)
және Ш.Луи (1829).
Инфекция Берілу жолы Берілу факторы Қауіп-қатер тобы
көзі
Айқын тү- Су арқылы. Вируспен иммундық тапшылығы
рімен Тағам ар-қылы. зарарланған су, бар қарттар.
ауыр-ған Тұрмыс-тық- тағам. Тағам объектілерінде
адам. жанасу арқылы. Вируспен ластан- істейтін вирус
Вирус та- Алиментарлы ған ойыншық, тасымалдаушы адам.
сымалдауш аспаптар, Бұрқетпелер жиі болып
ы Жанасқан зат тұратын мекен-жай мен
транзиторл өңірлерде тұратын
ы бактерия адамдар.
тасымалдау Санитарлық-гигиеналық
шылар (1-3 жағдайдың нашарлауы.
апта бойы)
реконвалес
центті
тасымалдау
шы
А паратиф қоздырғышы В паратиф қоздырғышы
- Salmonella paratyphi А. Паратифтің А түрінде жасыры ң
кезеңі іш сүзегіне қарағанда қысқа болады, оны ң мерзімі 8- - Salmonella paratyphi В. В паратифі кезінде
10 күн шамасында. Ауру көбінесе жедел т үрде басталады, жасырын кезеңі 5-10 күннен тұрады, кейде
кейде бастапқы кезеңінде тұмаумен араласып, ж өтел де
бұдан ұзақ болуы мүмкін. Ауру көбінесе жедел
қосылады. Науқастарды тексергенде беті қызарып, к өзді ң
айналасы да қызарып, ерінге герпестік б өртпелер шы ғады. басталып, адам тоңып дірілдейді, бұлшық еттері
Температуралық қисықтары типті мінездеме бермей, кейде ауырсынады және тер бөліне бастайды. Дерттің
ремиттерлеуші болады. Қалтырап қозуды ң со ңы то ңуға бастапқы кезеңінде улану жағдайымен бірге
ауысады, сосын бірқалыпты болады. А паратифі кезінде қосарланып жедел гастроэнтерит өршиді.
теріге бөртпелер шығып, олар полиморфты (да қты, да қты- Мұндайда дене қызуы ұзақ болмайды да,
папулезді) болады, денеде бір мезгілде пайда болады.
Бөртпелер қызарыңқырап, қызылшаға ұқсап, болмаса
көбінесе ауытқып қайталанып тұрады.
қанталап тұрады. Улану заңды түрде баяу ж үріп, іш Бөртпелер дерттің бастапқы кезіңде көрінеді де,
сүзегіндей статуста өтпейді. Қан анализінде нормацитоз, өзінің полиморфтылығымен сипатталады.
кейде лейкоцитоз, лимфомоноцитозбен кездесетіні белгілі Кейбір жағдайларда В паратиф дерті ауыр
болады. Ауырған адамдардың көпшілігінде б ұл дерт орта жағдайда өтеді. Ол іріңді менингитке,
ауыр жағдайда, кей жағдайда ауыр түрінде өтеді. Ішектен
менингоэнцефалитке, септикопиемияға
қан кетуіне, өкпенің қабынуына т.б. асқынуларына
ауыспайды. А паратифінде жиі ауруды ң қайталануы айналады. Қан анализінде нейтрофилді
болады. лейкоцитоз байқалады. Дерттің қайталануы
(рецидивтері) мүмкін.
Іш сүзегі оқиғасының пайда болғандығы
туралы жедел хабар алғаннан кейінгі
шаралар:
Ошақ шекарасын анықтау
Ауруханаға жатқызу
Ошақта жанасуда болғандарға арналған
шаралар жүргізу
Қоздырғыштың берілу факторларына
байланысты шаралар жүргізу
Жедел алдын алу
Ауырып тұрғандарды диспансерлік бақылау
әртүрлі аумақтардағы қауіп-қатер топтарында Іш сүзегінің
таралуын қадағалап отыру, сонымен қатар қажет
Мақсаты шараларды тиімді қолдану үшін эпидемиологиялық
маңызды объектілерге зертханалық және санитарлық
мониторинг жасау.
Инкубациялық кезеңі 3-28 күнге дейін, орташа алғанда 9-
14 күн. Типті түрінде инфекция біртендеп басталады.
Негізгі клиникалық көріністері:
Қызба 39-40С-ке дейін көтеріледі, көбінесе тұрақты түрде
(кейде дұрыс емес немесе ремиттирленген), ұзақтығы 2-3
аптаға дейін
Кезеңдер Қызбаның 3 түрі байқалады:
і Вундирлик қызба сызығы (трапеция тәрізді, тұрақты
түрі)
Боткин қызба сызығы (толқын тәрізді)
Кюльдишевский қызба сызығы (баспағыш тәрізді)
Интоксикация: басының нақты ауруы, ұйқысының бұзылуы,
адинамия, апатия, сананың тұмандануы, енжарлық.
Орталық нерв жүйесі жағынан әртүрлі дәрежедегі
тифозды статус белгілері (тежелу, көңілсіздік,
мимикасының азаюы, кейде сандырақтау, елестету,
Іш сүзегі су, тағам, тұрмыстық-жанасу
жолдарымен таралуын алдын-ала сақтандыру
және тамақ кәсіп- орындарында, халықты сумен
қамтамасыз ететін барлық объектілерде, ашық су
мақсаты қоймаларын қоса және лас қалдықтарды,
тұрмыстық қоқыр-соқырды сапалы
зарарсыздандыруда санитарлық-гигиеналық
ережелер мен нұсқауларды орындау.
Іш сүзегін алдын алу
шараларының алгоритмі
Емдеу әдістері

Этитропты емдеу
левомецитин (0,5 тәулігіне
4 рет ауыз арқылы) немесе
левомецитин сукуинат (1,0 Дезинтоксикациялық ем
х 3 рет б/е немесе тамыр гемодез, реополиглюкин т.б.
ішіне) сұйықтықтар 30-50 мл/кг
ампициллин )2 млн бірлік салмаққа
тәулігіне 1-6 рет) Витаминді препараттар
бисептол 480 )2д х 3 рет)
Иммунды коррекция
ципрофлоксацин (500-750
Клиникалық көрсеткіштеріне
мг х 2 рет, ауыр түрлерінде
тамыр ішіне 200-100 мг байланысты ем
тәулігіне 2 рет)
афлаксации (400.800 мг х 2
рет)
Сальмонеллез-нәжіс-ауызмеханизмімен берілетін
Enterbacteriaceae тегіне Salmonellaтобына жататын
қоздырғыштардың ішке түсуінен пайда болатын, клиникалық
белгілері бактерия тасымалдаушылықтан бастап ауруды ң
асқынған түрі сепсис пайда болуымен сипатталатын, тез
өрбитін полиэтиологиялы, зооантропонозды, бактериалды
жіті ішек инфекциялық ауру.
Сальмонеллез көбіне тез өрбитін гастроэнтерит т үрінде
өтеді.
Алдын алу шаралары.«Сальмонеллез» ауруларын ескерту жөніндегі
санитарлық-індетке қарсы іс-шараларды ұйымдастыру ж әне ж үргізу»
санитарлық-эпидемиологиялық ережелеріне сәйкес жүргізіледі.
Санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау қоздырғыштың инфекция көзін,
берілу жолдарын анықтап залалсыздау әдістерін, ластанудан қор ғау
шараларын ұйымдастырудан құралады:
1. Тағам өндіру, көпшілік тамақтандыру, сауда мекемелерінде та ғам
өнімдерінің талаптарға сәйкес дайындалу, сақталу, тасымалдау,
жағдайларын қадағалау.
2. «Декреттелген» қызметкерлердің уақытылы медициналы қ тексеруден
өтуін қадағалау.
3. Ет өндіру, ет сату, сүт жинау, өңдеу мекемелерінде санитарлы қ-
ветеринарлық шаралардың орындалуын қадағалау.
4. Көпшілік тамақтандыру мекемелерінде, қоймаларда, базарларда,
мұздатқыш камераларында дезинфекциялық-дератизациялық ж ұмыстарды
жүргізу.
5. Сальмонеллездің ауруханаішілік инфекция ретінде таралуын алдын алу,
балалар ауруханасында, босану үйлерінде індетке қарсы т әртіпті ң
орындалуын қадағалау, госпиталдық эпидемиолог қызметін күшейту.
Пайдаланылған әдебиеттер
• С. Әміреев “Жұқпалы аурулар оқиғаларының
стандартты анықтамалары және іс шаралар
алгоритімдері” Алматы 2014 ж
• https://kk.wikipedia.org/wiki/ішсүзегі
• http://www.novsu.ru/file/32993
• http://infectologia.ru/bryushnoy-typh

Ұқсас жұмыстар
Стафилококктардың патогенді ферменттері
Аурудың қоздырғышы - сальмонелла туысына жататын таяқшалы бактериялар
Инфекциялық аурулардың классификациясы
Кеңес беруші
Энтеробактериалар-ішкі инфекциялардың қоздырғыштары (эшерихиялар, сальмонеллалар, шигеллалар)
Инфекциялық үрдістің патофизиологиясы
Жұқпалы аурулардың таралу жолдары
Вирусты инфекциялардың ерекшеліктері
Жұқпалы аурулардың кезеңдері
Жедел дизентерияның гастроэнтероколиттік варианты
Пәндер