Саңғырықты қайтадан өңдеп кәдеге асыру технологиясы




Презентация қосу
Саңғырықты қайтадан өңдеп кәдеге
асыру технологиясы
Құс өсіретін шаруашылықтарда жыл сайынғы саңғырық
қоры 50 миллион тоннадан асып, ылғалдылығы 70-75%-ға
жетеді. Мұның өзі оны тек қордан шығару проблемасын
ғана емес, сонымен бірге ауа бассейіні, су қоймаларын,
жарамды жерлерді, ормандарды ластанудан қорғау
проблемасын да тудырады.
Құс саңғырығы молынан шоғырландырылатын және
шапшаң әрекет ететін тыңайтқыш. Оның химиялық
құрамы төмендегідей, %: құрғақ заттар 34,5-48,3, күл 14-
40, шикі май 2,9-4,5, шикі клечатка 14-25, азотсыз
экстрактивті заттар 46-48 %.
Жұмыртқалайтын бір тауық орта есеппен тәулігіне 175-
189 г саңғырық, етті тауықтар 276-300, күрке тауықтар
450, үйректер 423, қаздар 594, 1-4 апталық мерзімдегі
жұмыртқалайтын тауық балапандары 24, 5-9 апталық
мерзімдегілер 97, 10-22 апталық мерзімдегілер 176 г
саңғырық бөліп шығарады.
Көптеген құс фабрикаларында құс қорасындағы
саңғырық көлденең транспортердің жәрдемімен құс
қорасының жанына (15-20 м) салынған ыдысқа
бағытталады, трактор тиегіші оны автомобильге,
самосвалдарға немесе трактор арбасына тиейді де көң
сақтау қоймаларына апарып төгеді немесе далаға шашып
тастайды.

Құс саңғырығын өңдейтін зауыт
Тюмень облысындағы “Боровская” құс фабрикасындағы
барлық құс қорасының саңғырықтары жер астынан
тартылған трубалар арқылы пневматикалық
механизмдердің жәрдемімен құс фабрикасынан тысқары
жерге жеткізіледі. Бұл бүкіл фабрика жеріне
зоогигиеналық жақсы жағдайлар жасайды.
Саңғырық сыйымдылығы 750-5000 тонналық жартылай
бетондалған шұңқырларда оларды бір жылдай сақталады.
Құс саңғырығын пайдалану
Құс саңғырығын жақсы тыңайтқыш ретінде бау-бақшаларда,
жеміс-жидек, көкөніс алу үшін қолданады. Оны ң құрамында азот,
фосфор, калий, кальцийден басқа көптеген элементтер бор,
магний, темір, мырыштар бар. Құс са ңғыры ғын бірден ты ңайт қыш
ретінде қолданбайды. Себебі, біріншіден, оны ң құрамында азот
көп, екіншіден – қорытылмаған арамш өп д әндері егістікке
саңғырықпен бірге түсіп өтуі мүмкін. Сондықтан құс са ңғыры ғын
басқа заттармен араластырып қоспа жасап б ұқтырып шірітеді. Ол
үшін тегіс алаңға қалыңдығы 30-40 см шымтезек (торф) жайып,
үстіне сабан, жапырақ төсеп, оған 20-30 см қалы ңды қпен
саңғырық салады. Содан кейін бәрін араластырып, өте құр ға қ
болса су құйып қоймалжың күйге жеткізеді. Осы к үйінде са қтаса
жазда 1 айдан, қыста 2 айдан кейін дайын болады. Құс қиы оларды
бағу технологиясына байланысты ағаш ұнта ғымен, сабынмен
немесе шымтезекпен аралас болуы м үмкін. М ұны са ңғыры қ
пайдаланғанда есептеген жөн.
Салыстырмалы ылғалдылығы 86%-дан астам сұйық
саңғырықтан далада шымтезекті сұйық саңғырықты
компостылар әзірленеді. Штабельдердің орта тұсында
тереңдігі 50-60 см-лік көлбеу канавка қазылып, оған
сұйық саңғырықты құяды да, штабельдің үстінен
шымтезекпен жауып тастайды. Содан соң
бульдозермен немесе экскватормен араластырады.
Пайдалануға арналған компостық дайындығы
жылдың жылы кезеңінде бір ай, салқын кезеңінде екі
ай болады.
“ЦСПБ-1” барабанды кептіргіш қондырғысы болып табылады.
Саңғырықты жылумен өңдеу 500-600 0С кезінде кері ағызатын
кептіргіш барабанда жүзеге асыралады. Саңғырықты кептірудің
технологиялық процессі мына операцияларды қамтиды: кетіргі
қондырғыға шикізат жеткізу, оны жинағыш-бункерге тиеу,
кептіргіш камерадағы үлестеу мен термиялық өңдеу, қабыршақ
түріндегі кепкен құс саңғырығы мен “ОГМ-1,5” түйіршіктер
дайындау, дайын өнімді қоймаға жөнелту. Құрғақ саңғырықты
20-25 кг салмағымен қағаз немесе плиэтилен қаптарына орап
салады. Құрғақ саңғырықтың ылғалдылығы 12-14%. Құстың
құрғақ саңғырығын, егер ол түйіршік түрінде дайындалса,
жерге төгіп сақтауға да болады. Саңғырық құрғақ қоймаларда
сақталады.
Назарларыңызға рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
ТҰРМЫСТЫҚ ҚАЛДЫҚТАРДЫ ҚАЙТА ӨҢДЕУ
Жасыл экономика және Тұрақты даму
Оқыту технологиясы ұғымы
Қазақстан Республикасының металлургия кешенінің қазіргі жағдайы
Мұнай қалдықтары
Полимерлер өндірісі
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы
Қала ортасындағы қалдықтар мәселесі
Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
Мұнай – химиялық қалдықтарын қайта өңдеу туралы
Пәндер