Эмульсияларды дайындау технологиясы




Презентация қосу
Эмульсиялард
ы дайындау
технологиясы
Эмульсия
Эмульсия (лат. emulgere – сауу және франц. emulsіon – сүт),
медицинада – сұйық түріндегі дәрілік қалыптар. Эмульсияда
суда ерімейтін сұйықтар (май, бальзам) болады, оны адамға
ішу үшін, терісіне жағу үшін береді. Эмульсиялар біркелкі
қоймалжың, сыртқы түрі сүт сияқты сұйықтық түрінде
болады. Эмульсияларды дайындау үшін шабдалы, зәйтүн,
күнбағыс, үпілмәлік, т.б. өсімдіктерді, вазелин және эфир
майларын, сонымен қатар балық майын, бальзамдарды және
сумен араласпайтын басқа сұйықтарды қолданады. Дайын
эмульсиялық дәрілік заттардың жағымсыз дәмі болады
немесе ішкен кезде адамның ауыз қуысының шырышты
қабатын тітіркендіреді. Эмульсияның құрамындағы ерімейтін
ингредиенттер, оның жағымсыз дәмін шығармайды.
Эмульсиялар ұзақ сақтауға келмейтін дәрілік зат
Ұрықтық және майлық
эмульсиялар
Ұрықтық шын эмульсия төмендегібар.
жолмен
дайындалады. Керекті мөлшерде ұрықты ступкада
үнтап, аз ғана су қосып араластырады. Қалған суды
біртіндеп қосып, ступкадағы затты ұдайы пестикпен
үйкеп, араластырып біркелкі сүт тәрізді сұйық
жасайды. Сонсоң кенеп немесе екі қабат марля
арқылы сүзеді. Сонымен, ұрықтық эмульсиялар
жасағанда ұрықтардан май, шырыш т.б. белок, ағаш
шырышы, желім сыяқты эмульсияғыш заттар
алынады. Егер эмульсия нағыз қабығы бар
ұрықтардан (миндаль ұрығы) жасалатын болса, онда
алдын ала оларға ыстық су қосып, олардың қабығын
жоқ қылады, тек содан кейін ғана жоғарыда
Майлық (жалған эмульсия еmulsum
oleosum) негізгі 3 компоненттен:
майдан, коллоидтан (шырыштан) және
судан тұрады. Майды сумен біркелкі
араластыру үшін эмульгатур ретінде
гуммиарбик (аравия ағаш шайыры),
желатоза немесе жұмыртқа сарысын
пайдаланады. Алынған
материалдардың қарым-қатынасы
мынадай болуға тиіс: эмульгатор 1
белок, май 2 бөлек және су 17 бөлек,
Кәзіргі уақытта практикада ультраэмульсия деп
аталатын, немесе дыбыстанған, яғни, секундіне 8
000 және одан да көп жылдамдықпен
ультрадыбыстық тербеліс беретін установкада
арнаулы тәсілмен жасалатын эмульсиялар
қолданылады; олардың ішінде май өте ұсақ
бөлшектерге ажыраған; мұндай эмульсияларды
венаға жіберуге болады. Мысалы, камфора
майының судағы ультраэмульсиясының – Emulsum
Camphorae oleo-aduosum жазбасы белгілі; оған 2
процент камфора кіреді; оны 2 мл сыйымдылығы
бар ампулаларға құйып венаға және тері астына
жіберу үшін жасап шығарады.
Ультраэмульсияларды қараңғы жерде бөлме
температурасындай жылылықта сақтайды.
Эмульсиялардың бұзылуы мен
айналуы
Эмульгатор көмегімен тұрақтандырылмаған сұйық
эмульсияларды бұзу үшін, оларға шамалы ғана
электролит қосса жеткілікті, осы кезде эмульсияның
электрокинетикалық потенциалы төмендеп, ол оңай
бұзылады. Мысалы, бу машинасында пайда болатын
конденсатты эмульсияны бұзу үшін, оған алюминий
сульфатын А12(SО4)з қосады. Мұндағы май
тамшысының зарядын анықтайтын кері ион ролін
алюминий немесе сульфат иондары атқарады. Кейде,
эмульсияларды бұзу үшіь оған беттік активті заттарды
деэмульгатор ретінде қосады. Күнбағыс майы мен суға
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР:

Кожанов К.Н. Ветеринариялық
фармакология. Алматы 2008
Айтжанов С. Фармакология Алматы, 2006
Кожанов К.Н. Фитотерапия. Алматы, 2008
Шәріпбаев Н. Ш. Пайдалы өсімдіктерді
мал дәрігерлігінде қолдану. – Алматы,
Қайнар: 1988. – 243 б.
Назарларыңызға рахмет!!!

Орындаған:Қилашев Е.Ж
Тобы:ВМ-305
Тексерген:Тойкина Г.Н.

Ұқсас жұмыстар
Эмульсияларды дайындау технологиясы және жалпы сипаттама туралы
Эмульсияларды дайындау технологиясы және жалпы сипаттама
Эмульсия. Эмульсияларды тұрақтандыру үшін қолданылатын ЖМҚ және БАЗ
Сүзу центрифугалар
ЕРІТІНДІНІ АРАЛАСТЫРУ ӘДІСТЕРІ
Мембраналық процестер
Араластырғыш - механикалық араластыруға арналған құрал
Полимерлер өндірісі
Тұнба және қайнатпалар түсінігі
Вольфрам кендері және олардың маңызы
Пәндер