Суда еритін витаминдер




Презентация қосу
Суда еритін
витаминдер
Орындаған:Искак Г.
Қабылдаған:Ережепова М.
0 Витаминдер дегеніміз-азық- түлік
өнімдерінде ,жем-шөпте шағын
мөлшерде ғана кездесетін,ал адам
мен жануарлар организмінде
бірқалыпты тіршілік үшін өте қажет
төменгі молекулалы органикалық
зат.
0 Адамның және жануарлардың
организмінде,өсімдік тектес азықтарда
витаминдердің алғы шарты сияқты қосылыстар
болады.Олар провитаминдер деп аталады.
0 Азық-түлікте,жем-шөпте ұзақ уақыт бойы
витаминдер болмаса немесе организмнің
витаминді сіңіру қабілеті бүзылса,ауру пайда
болады,ондай ауруды авитаминоз деп атаймыз.
0 Витаминнің жетіспеуі жиі кездеседі.Мұндай
кезде сырқат белгі береді.Бұл жағдайды
гиповитаминоз дейді.
0 Кез-келген витаминді организмге қалыптан тыс
беру гипервитаминоз ауруына ұшыратады.
0 Суда еритін витаминдер өте көп.Оларға:В
витаминдер тобы,С,Р витаминдері, инозит
жатады.
В1 витамині
0 В1 дәруменi (тиамин ) ағзада дұрыс зат алмасуы үшін (әсіресе
кеміртегінің) аса қажет. дәрумен жетіспегенде шаршағандық сезіліп, ас
қорыту процесі бұзылады. ағза тиаминге зәру болған жағдайда жүйке
жүйесі үлкен ауруға шалдығуы мүмкін. Ал тағамдық азықтардың ішінде,
әсіресе жармалар (көбіне қара құмық және сұлы жармалары), құнарсыз
ұн сорттарынан пісірілген нан болғаны жөн. Дене және ой еңбегімен көп
шұғылданғанда және суықта ұзақ болғанда ағза В1 дәруменін көп қажет
етеді.Тиаминге өсімдіктер тектес өнімдер әсіресе бидай,күріш,қара бидай
дәндерінің қауызы,ашытқы бидай келеді.Жануар тектес
өнімдерден:бауырда, мида,бұлшық еттерде,жүректе,жұмыртқаның сары
уызынды кездеседі.
0 Пиримидин және тизол сақинасы В1 витамині молекуласының негізін
құрады.Ол екі сақина метилилн тобы арқылы байланысады.
0 В1 витамині молекуласында күкірттің және амин тобының болуы оны
тиамин деп атауға негіз болады.
0 В1 авитаминозы дерті кезінде
миға және қанға кетоқышқылы
жиналады,ол нерв тармақтарын
ісіндіріпауыртады, денені
ауыртады,параличке,сал
ауруына
шалдықтырады.Жүректің соғуы
жиілейді жіне жүрек
бұлшықеттері ұлғайып
гипертрофияға ұшыратады.
В1 дәруменіне әсіресе сыра
ашытқысы, келтірілген және
тығызд алған наубайханалық
шикізаттар анағұрлым бай. Ал
тағамдық азықтардың ішінде,
әсіресе жармалар (көбіне қара
құмық және сұлы жармалары),
құнарсыз ұн сорттарынан
пісірілген нан болғаны жөн.
Дене және ой еңбегімен көп
шұғылданғанда және суықта
ұзақ болғанда ағза В1
дәруменін көп қажет етеді.
В2 витамині
0 В2 витамині ( рибофлавин), басқа да витамин дер сияқты
ағзаның бірқалыпты өсуіне қажетті, ол биологиялық тотығу
процестеріне қатысады. Жарақаттардың тез жазылуына
мүмкіндік береді, көздің жақсы көру қабілетін сақтайды.
Бұл витамин жетіспеген жағдайда ерін құрғап, кезереді,
ұшық шығады, денеге түскен жарақат баяу жазылады. В2
витамині нан ашытқысында, бауырда, сондай-ақ сүт пен сүт
тағамдарында көбірек болады. Витамин ыстыққа төзімді,
бірақ жарықтық әсерінен тез бұзылады.
0 В2 витамині сырқатына
тән құбылыс көз ауруынан
басталады.Конъюктивит
ауруына
ұшыратады.Көздің қасаң
пепрдесі қабынады,көз
қарауытады.Рибофлавини
жеткіліксіз болғаенда жас
малдың өсуі тоқтайды.

В2 витаминін жануарлардың
қажет етуі жемшөптің
құрамына
байланысты.Жемшөп
рационында белок мөлшері
көбейген сайын оны
пайдалану шамасы да арта
түседі.Ол витаминді
шошқаға,тауықтарға және
итке беру қажет.
0 Пеллагра (итал. pelle agra — бұжыр тері) — витамин
жетіспеушіліктен болатын ауру. Адам организмінде РР
витамині (никотин қышқылы) жетіспесе, Пеллагра
ауруына ұшырайды. Сондай-ақ бұл аурудың пайда
болуына организмде РР витаминінің алмасуына қажетті
триптофан (амин қышқылы) мен рибофлавиннің (В2 –
витамині) аз болуы да әсер етеді.
0 Аурудың белгісі
0 дерматит (теріде, әсіресе бет және мойын терісінің
бөртуі),
0 диарея (ауыз қуысы мен ішектің шырышты
қабаттарында, асқазанда сөл бөліну мен ас қорыту
процесінің бұзылуынан іштің тоқтамауы)
0 деменция (психиканың бұзылуы, полиневрит ауруына
шалдығу) түрінде байқалады.
0 Емі: никотин қышқылы мол тағамдарды ішу; әсіресе
құрамында В витаминіне бай тағамдар (малдың
бауыры,ашытқы,жұмыртқа, бұршақ) мен триптофаны
мол сүтті тағамдарды күнделікті рационда көбірек
пайдалану.

Никотин қышқылы көп мөлшерде
жүгерінің және күріштің кебегінде,ірі
тартылған
ұнда,ашытқыда,картопта,жауарлар
бауырында,етте,балықта кездеседі.
Биотин,Н дәрумен,В7 дәрумені

0 Биотин (Н дәрумен, B7 дәрумен, R кофермент) — суда еритін B тобының
дәрумені.
0 XX ғасырдың басында түрлі жануарларға жүргізілген тәжірибелер
нәтижесінде, оларға белгілі бір фактордың жетіспейтіндігі анықталды.
Соның салдарынан адам мен жануарлардың тері ауруы
дерматит, экзема, серебрея дертіне шалдығатындығы белгілі болды.
Аурулар Н дәрумені жетіспеуінен екен. 1942 жылы Дю Виньо деген
зертеуші биотиннің құрылысын тапты.
Оның молекуласына көміртегі, сутегі оттегі, азот және олармен
қоса күкірт те енеді. Сондықтан да ол биотин деген атқа ие болды
В6 витамині
0 В6 витамині-ақуыздардың құрамдас бөлігі болып табылатын амин
қышқылдарының алмасуы на қатысады. В6 дәруменінің
жетіспеушілігі жас балалардың бойының өсуін тежеп, қан аздығы
мен сезіміне тез қозғыштығын тудырады, ал екіқабат әйелдердің
бетінде қара дақ пайда болады. В6 дәрумені мал етінде, балықта,
сүтте, ірі қара малдың бауырында, ашытқыларда және көптеген
өсімдік өнімдеріне бар; әдеттегідей дұрыс тамақтанып жүрген
жағдайда бұл дәрумен ағзада жеткілікті болады. В6 дәруменін
молырақ қажетсіну ағзаның өсуі, әйелдің екіқабат және бала
емізу кезеңдерінде жиірек байқалуы мүмкін.
0 В6 авитаминозы кезінде-
терінің сал ауруына ғана
қабынып ауруы-дерматит
кездеседі.Бұл кезде
дененің симмертриялы
учаскелелрізақымданады
,тері
қызарады,жануарлардың
терісі түседі.

Жасыл өсімдіктер мен
кқптеген
микроорганизмдер
синтездеп
шығарады.Жұмыртқаның
сары уызында,жануарлар
бауырында,сәбізде,бидайда
,ашытқыда көп.
В12 витамині
0 В12 дәрумені
(цианокобаламин ) қанны
ң пайда болу процесіне
қатысады. Бұл дәрумен
жетіспеген жағдайда
ағзада қан азаю процесі
дамиды. Бауырда,
бүйректе, балық
тағамдарында (әсіресе
балықтың бауыры мен
уылдырығында) көбірек
болады. Еттің, сүт пен
ірімшіктің, жұмыртқа
сары уызының
құрамында В12 дәрумені
анағұрлым аз.
0 В12-авитаминозы кезінде қатерлі анемия
ауруына ұшырайды,мұндай ауру
салдарынан қанда жетілмеген және
тұрақсыз көптеген эритроциттер пайда
болады,эритроциттердің жалпы саны
азаяды.Сол сияқты тез өнетін басқа да
тканьдер,мысалы асқазанның шырыш
қабаты және нерв ткандері
зақымданады.Нерв жүйесінің
азақымдануы асқына түседі.

Азық-түлік құрамында
кобальт болса,В12 витаминін
асқазан-ішек жолында
микроорганизмдер
синтездейді.Кобальт әсіресе
жануар тектес өсімдіктерде-
бауырда,,бүйректе,жүректе,
мида,сиыр
етінде,жұмыртұаның сары
уызында,сүтте көп болады.
С витамині
0 С дәрумені (аскорбин қышқылы). Ағзаның
жұқпалы ауруларға қарсы тұра алу
әрекетін арттырады. Сүйекке және тіске
беріктік қасиет береді. С
дәрумені биологиялық тотығу кезінде
зиянды заттардың түзілуін тежейді. Ол
қарсы денелерді түзетін ферменттердің
құрамына кіреді. Терідегі
қантамырлардың қабырғасының бүлінуіне
де кедергі жасайды. С дәрумені
жетіспеген жағдайда ағза тез шаршайды,
сілемейлі қабықшалар қабынады,
қызылиек қанталайды. Бұл дәрумен ұзақ
уақыт жетіспесе, адам кауіпті құрқұлақ
(цинга) ауруына шалдығады. Адам ағзасы
С дәруменін түзбейтіндіктен, тамақпен
бірге қабылдануы керек. С дәрумені
ағзаға қыс пен көктем айларында көбірек
қажет. Жаңа піскен көкөністер, жемістер
және тұздалған орамжапырақ құрамында
көбірек кездеседі. Әсіресе итмұрынның,
қарақаттың құрамында мол болады.
Ағзаға қажетті тәуліктік мөлшері 60-100
мг.
0 Құрқұлақ (лат. scorbutus) —
организмде С витаминінің
(аскорбин қышқылы) жетіспеуінен
болатын ауру.Ауру көктем мен
қыста көбірек байқалады.
Күнделікті пайдаланатын тағам
құрамында ұзақ уақыт (4 — 5 ай) С
витамині өте аз не мүлдем
болмаса адам құрқұлаққа
шалдығады. С витаминінің
жетіспеуі салдарынан қан азайып,
адам иммунитеті төмендейді.

С витамині едәуір мөлшерде
жас жемістерде, көкөністерде
кездеседі.Итмұрын,шырғанақ,
қарақат,шетен,лимон,апельси
н,алма жемістерң осы
витаминге бай.Жануар тектес
өнімдерден С витамині
бауырда,сүтте,өымызда
болады.
Р витамин
0 Р витамині /флавон, цитрин, рутин/
1936 жылы венгр оқымыстысы Сент-Дъердьи зертгеулерінің нәтижесінде
өсімдіктер өнімдерінде физиологиялық қасиеті жағынан аскорбин қышқылына
ұқсас заттар бар екенідігін анықтап, оны Р витамині деп атады. Тағамдар
құрамында бұл витамин аз болып жетіспеген жағдайда адам организміндегі ұқсас
әрі өте жіңішке қан тамырлары — капиллярлардың өткізгіштігі артып, денеге
зиянды қан құйылуы байқалады.
Егер осындай дертпен ауырған адамға құрамында Р витамині жеткілікті цитрус
өсімдіктері өкілдерінің шырынын, не қызыл бұрыштың экстрактысын бергенде
капиллярлардың өткізгіштің қабілетін қалпына келтірген. Ал таза аскорбин
қышқылын бергенде мұндай өзгеріс байқалмаған. Р дәрумені (биофлавоноидтар)
аскорбин қышқылына ұқсас. Сондықтан ол С дәрумені бар тағамдардың
құрамында жиі кездеседі. Оның физиологиялық қасиеті - ұсақ қан тамырларының
нәзіктігін және өткізгіштігін азайту. Р дәрумені шайдың құрамында көп. Сондықтан
қазақ келіншектерінің арасында бұл дәруменнің жетіспеуі өте сирек кездеседі.
Оларда қан тамыры ауруы да жиі болмайды. Өйткені ол ұсақ қан тамырларын
бекітіп, серпімділігін арттырады. Шайдың маңызын осыдан көруге болады.
Р витамин авитаминозы
0 Құрқұлақ ауруы,сірә, С витамин мен Р
витамин екеуі ұзақ уақыт бойы
жетіспеген кезде байқалатын аралас
авитаминоз болуы керек.Қан
капиллярының қатаюы,морт сынғыш
болуы және олардың қабырғасынан қан
шығуы,тері астына нүкте тәрізденіп қан
құйылуыжәне тістің қызыл етінің қанай
беруі.
Пантотен қышқылы
0 Пантотен қышқылы,В3 витамині пантотенат (дәрілік формасы — кальций
пантотенаты) - В тобының дәрумені (B5). Пантотен қышқылы химиялық
құрамы бойынша депептид болып табылады, яғни β-
аланин аминоқышқылы мен пантое қышқылының қалдықтарынан
құралады.
0 Пантотен қышқылын ашытқы мен сүт қышқылды бактериялардың өсуі
үшін қажет жаңа зат ретінде, Р.Вильямс тапқан болатын (1933ж.) Содан
6 жыл өткеннен кейін ол қышқылды кристалл түрінде алып, химиялық
құрылымын анықтайды. 1940 жылы Вильямс өзінің шəкірттерімен бірге
пантотен қышқылын синтездеп алады. Бұл витамин жануарлар мен
өсімдіктер ұлпасында жеткілікті кездеседі. Өзінің табиғатта көп
таралуына байланысты пантотен (pantoten - барлық жерде кездесетін)
деп аталған.

0 В3 авитаминозына тән құбылыс жас
жануарлардың өсуі тоқтайды,терісі
зақымданады.Шаш ағарады,нерв
жүйесінің,асқазан жұмысының
бұзылуы.Адамда және жануарларда В3
авитаминозы сирек кездеседі.

Пантотен қышқылы өсімдіктерге
қарағанда,жануарлар тканінде
және мүшелерінде көп.Ол
қышқылдың бай көздері-балық
уылдырығы,балауыз,ашытқы,бау
ыр, өсімдіктердің көгі.
Пангам қышқылы
Пангам қышқылы немесе B15 — глюконды эфир қышқылы мен
диметилглициннің қосындысынан тұрады.
1950 жылы Томияма деген оқымысты ірі қараның бауырынан
В15 витаминін бөліп алды. Бір жыл өткен соң Кребс бұл затты
жылқының бауырынан, күріштің
кебегінен, ашытқыдан және өріктің сүйегінің құрамынан
анықтады. Біраз жылдан соң пангам
қышқылы сыра ашытқысынынан, көптеген өсімдіктер
тұқымдары мен жануарлар ағзасының құрамынан да
табылады. Бұл дәрумен түрі табиғатта кеңінен
таратылғандықтан, оны пангам қышқылы деп атады
(грек. раntоthеn — барлық жерде кездеседі деген сөзінен
алынған).
U витамині
0 Метил тобының доноры,
холин, лецитин, креатин,
тимин сияқты заттар
синтезіне қатысады. Бұл
заттар қарын мен ішектің
шырыш қабатында
жүретін зат алмасу
процесінде аса маңызды
қызмет атқарады. Ол
гистаминнің улы әсерін
зиянсыздандыратын
және ауырғанды басатын
қасиеті бар.
Инозит
0 Инозит құрылымы жөніндегі гексозаларға
жақын,тұйық тізбекті алты атомды спирт.
0 Инозит суда жақсы еритін кристалды зат.Ол
оптикалық активті емес 7 күйде және
оптикалық активті емес 2 күйде болады.
0 АВИТАМИНОЗЫ
0 Азық-түлікте,жемшөпте инозит жетіспеген
кезде,малдың бауырында триглицерид
жиналадыжәне фосфолипидтер азаяды.Бауыр
майды өңдеп сіңіре алмайды.Инозиттің жетіспеуі
салдарынан жас төлдің өсуі бәсеңдейді,жүні
түсіп қалады және тышқандар мен
егеуқұйрықтарда қан азаю ауруы пайда болады.

|Табиғатта таралуы
Инозит табиғатта кең таралаған,ол
өсімдіктерде фитин түрінде кездеседі.
Инозиттің әр тәулікте адамға қажетті
мөлшері 1-1,5 г.
Қорытынды
0 Витаминдер тіршіліктің ауыстырылмайтын
факторы. Адамның, жануардың,
микроорганизмдердің қалыпты жағдайда
тіршілік етуі үшін өте аз мөлшерде
витаминдер керек. Ал егер витамин болмаса,
не жеткіліксіз болса зат алмасуы бұзылып
қатты науқас басталады. Витаминдердің
ауыстырылмайтын себебі, олардың құрылымы
мен функционалдық топтарының әсері.
0 Суда еритін витаминдер ферменттердің
активті орталығына кіріп, катализдік
реакцияларда маңызды қызмет атқарады

Ұқсас жұмыстар
Витаминдерге жалпы сипаттама
ДӘРУМЕНІ НАН
Суда еритін витамин
Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Суда еритіндер Майда еритіндер
Витаминдер. Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Витаминдер классификациясы
Тағамдық өнімдердегі витаминдерді сақтау жолдары
Витаминдер, олардың жіктелуі, құрылысы, тағамдық көздері және витаминдердің биологиялық қызметтері. Майда еритін витаминдер А, Д, Е, К туралы
Витаминдер, олардың жіктелуі, құрылысы, тағамдық көздері және витаминдердің биологиялық қызметтері. Майда еритін витаминдер А, Д, Е, К
Пәндер