SC Food ЖШС-нде бұзаулардың диспепсиясын емдеуге пробиотикалық препаратты қолдану


Slide 1

С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті Ветеринария және мал шаруашылығы технологиясы факультеті

Ветеринарлық медицина мамандығы

Slide 2

Дипломдық жұмыс жетекшісі: в. ғ. к., доцент А. А Терлікбаев

Орындаған: “Вет мед-501”

С. А Қожабаева

Slide 3

«SC Food» ЖШС-нде бұзаулардың диспепсиясын емдеуге пробиотикалық препаратты қолдану

Slide 4

Жұмыстың мақсаты:

Зерттеудің басты мақсаты, ол «SC Food» ЖШС-нде жаңа туған бұзау диспепсиясын пробиотикалық препараттарды қолдана отырып, емдеудің тиімді әдістерін ұсыну.

Slide 5

Зерттеу жұмыстарының міндеттері:

«SC Food» ЖШС -дағы бұзаулардың диспепсияға шалдығу пайызын анықтау.

Бұзаулардың диспепсиясында қанындағы биохимиялық және гематологиялық көрсеткіштерінің динамикасын зерттеу.

Бұзаулардың диспепсиясында пробиотикалық препараттардың терапевтикалық тиімділігін анықтау.

Бұзаулардың диспепсиясын емдеу барысындағы экономикалық тиімділігін анықтау.

Slide 6

Кесте 1 - «SC Food» ЖШС-нің ауылшаруашылық малдар саны (2016ж. )

Мал басының саны

2014ж. (бас)

2015 ж. (бас)

2016 ж. (бас)

Ірі қара мал

4500

5000

5400

Бұқа

490

475

540

Жылқылар

18

16

14

Slide 7

Сурет 1. Оқшаулап алған тәжірибелік топ бұзаулары. Тұқымы: Абердин-Ангус

Slide 8

Сурет 2 -

Slide 9

Сурет 3 - Гематологиялық автоматтан- дырылған анализатор Mindray BC-5800

Сурет 4 - Гематологиялық автоматтандырылған анализатор дисплейі

Slide 10

Сурет 5 - Биохимиялық анализатор AE-600

Slide 11

Сурет 6 - Диспепсиямен ауырған бұзау

Slide 12

Сурет 7 - Диспепсиямен ауырған бұзаудың нәжісі (бастапқыда)

Slide 13

Кесте 2 - Тәжірибелік және бақылау тобы бұзауларының дене қызуының, жүрек соғуын және тыныс алуының көрсеткіштері (емдегенге дейін)

Көрсеткіштер

Бақылау тобы

М±m(n=5)

Тәжірибелік топ

M±m(n=5)

Қалыпты көрсеткіш

Дене қызуы

С

39, 2±-0, 5

39, 3±-0, 45

38, 5-40, 0

Жүрек соғуы

1 мин.

107, 3±-25, 7

110, 0±-13, 8

120-160

Тыныс алуы

1 мин.

47, 2±-1, 22

45, 6±-1, 6

15-30

Slide 14

Кесте 3 - Бұзаулар қанын зерттеу нәтижесі. Бұзаулардың клиникалық гемотологиялық көрсеткіштері (емдегенге дейін) .

Көрсеткіштер

Бақылау тобы

Тәжірибелік топ

Қалыпты

көрсеткіш

Эритроциттер млн/мкл

12, 9 ±0, 20

13, 0±0, 05

7, 0-12, 0

Лейкоциттер мың/мкл

5, 75±0, 05

5, 56±0, 10

6, 0-14, 6

Гемоглобин г/л

85, 2±1, 7

87, 8±0, 5

90, 0-133, 0

Базофилдер %

0, 16±0, 1

0, 2±0, 4

0, 0-2, 0

Эозинофилдер%

2, 2±0, 4

2, 3±0, 3

3-8

Жас

Нейтрофилдер %

18, 5±0, 3

18, 7±0, 2

15-17

Таяқшаядролы %

1, 7±0, 1

1, 9±0, 2

2-5

Сегментядролы

%

19, 4±0, 5

18, 8±0, 4

20-35

Лимфоциттер %

39, 2±0, 7

37, 8±0, 8

40-50

Моноциттер %

1, 8±0, 2

1, 9±0, 3

2-5

Slide 15

Кесте 4 - Тәжірибелік топтардағы бұзаулардың қан сары суындағы кейбір биохимиялық көрсеткіштер /n=5/(емдегенге дейін)

Көрсеткіштер

Бақылау тобы

Диспепсияға шалдыққан бұзаулар

Қалыпты көрсеткіш

M±m,

M±m,

Жалпы ақзат г/л

74, 9±3, 4

79, 1±2, 9

72-86

Альбуминдер %

25, 0±0, 5

24, 3±0, 6

38-50

α-глобулиндер %

23, 7±0, 8

22, 6±0, 9

12-20

β-глобулиндер%

17, 2±0, 7

19, 3±1, 2

10-16

γ-глобулиндер%

29, 3±0, 8

30, 7±0, 6

25-40

Slide 16

Кесте 5 - Тәжірибелік және бақылау тобы бұзауларының дене қызуының, жүрек соғуын және тыныс алуының көрсеткіштері (емдеуден кейін)

Көрсеткіштер

Бақылау тобы

М±m(n=5)

Тәжірибелік топ

M±m(n=5)

Қалыпты көрсеткіш

Дене қызуы

С

39, 5±-0, 2

39, 8±-0, 7

38, 5-40, 0

Жүрек соғуы

1 мин.

117, 8±-25, 5

110, 0±-20, 0

120-160

Тыныс алуы

1 мин.

42, 8±-9, 2

48, 4±-8, 8

15-30

Slide 17

Кесте 6 - Бұзаулар қанын зерттеу нәтижесі. Бұзаулардың клиникалық гемотологиялық көрсеткіштері (емдеуден кейін) .

Көрсеткіштер

Бақылау тобы

Тәжіребиелік топ

Қалыпты

көрсеткіш

Эритроциттер млн/мкл

10, 2±0, 40

11, 5 ±0, 32

7, 0-12, 0

Лейкоциттер мың/мкл

9, 8±0, 28

12, 5±0, 51

6, 0-14, 6

Гемоглобин г/л

100, 3±0, 5

115, 4±1, 2

90, 0-133, 0

Базофилдер %

0, 9±0, 1

0, 95±0, 2

0, 0-2, 0

Эозинофилдер%

3, 5±0, 3

4, 2±0, 5

3-8

Жас

Нейтрофилдер %

16±0, 3

17±0, 5

15-17

Таяқшаядролы %

2, 80, 2

3, 2±0, 4

2-5

Сегментядролы

%

25, 5±0, 4

27, 4±0, 5

20-35

Лимфоциттер %

47±0, 3

48, 5±0, 2

40-50

Моноциттер %

3, 2±0, 3

3, 5±0, 1

2-5

Slide 18

Кесте 7 - Тәжірибелік топтардағы бұзаулардың қан сары суындағы кейбір биохимиялық көрсеткіштер /n=5/(емдеуден кейін)

Көрсеткіштер

Бақылау тобы

Диспепсияға шалдыққан бұзаулар

Қалыпты көрсеткіш

M±m,

M±m,

Жалпы ақзат г/л

72, 9±3, 4

80, 1±2, 6

72-86

Альбуминдер %

25, 0±0, 5

24, 3±0, 6

38-50

α-глобулиндер %

23, 7±0, 8

22, 6±0, 9

12-20

β-глобулиндер%

17, 2±0, 7

19, 3±1, 2

10-16

γ-глобулиндер%

29, 3±0, 8

30, 7±0, 6

25-40

Slide 19 Slide 20

Қорытынды:

Қорытынды.

1. Бұзаулардың диспепсиясымен шалдығу дәрежесі “SC Food”ЖШС-нде округында 13% құрайды.

2. Ауру бұзауларда қанының құрамының гематологиялық, лейкоцитарлық (базофил, нейтрофил, эозинофил, лимфоцит, монофил, ) өзгеру қасиеті 13-14% шамасында ауытқиды.

3. Шаруашылықта диспепсиямен ауыратын бұзауларды емдеу экономикалық тиімділік тәжірибелік топта тиімді болып шықты, себебі 1 тг шаққандағы пайда 3, 2 теңге, ал бақылауда 2, 9 теңге.

4. Ұсынылып отырған ем шарасы лактобактерин препараты қолдануға ыңғайлы және экономикалық жағынан тиімді.

Slide 21

НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!


Ұқсас жұмыстар
Экстремалды микроорганизм түрлері
Пребиотиктер әсері
Сульфаниламидтік препараттар
Белсенді иммундеуге арналған биологилық препараттарға қойылатын ветеринариялық санитарлық талаптар
Бұзаулардың ротавирус инфекциясы
Пробиотиктер
Төлдердің диспепсиясы асқазан - ішек жолының секреторлық, моторлық және сорғыштық функциясының бұзылуымен сипат алатын ауру
Көзге арналған дәрілік түрлер
Субстанциялардың өндірісін сипаттау технологиялары
БАҚ ТАҒАМ ӨНЕРКӘСІБІНДЕ ҚОЛДАНУ
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz