SC Food ЖШС-нде бұзаулардың диспепсиясын емдеуге пробиотикалық препаратты қолдану
Презентация қосу
С.Сейфуллин атындағы Қазақ
агротехникалық университеті
Ветеринария және мал шаруашылығы
технологиясы факультеті
Ветеринарлық медицина мамандығы
Дипломдық жұмыс жетекшісі:
в.ғ.к., доцент А.А Терлікбаев
Орындаған: “Вет мед-501”
С.А Қожабаева
«SC Food» ЖШС-нде
бұзаулардың диспепсиясын
емдеуге пробиотикалық
препаратты қолдану
Жұмыстың мақсаты:
Зерттеудің басты мақсаты, ол «SC Food»
ЖШС-нде жаңа туған бұзау диспепсиясын
пробиотикалық препараттарды қолдана отырып,
емдеудің тиімді әдістерін ұсыну.
Зерттеу жұмыстарының міндеттері:
1. «SC Food» ЖШС -дағы бұзаулардың диспепсияға
шалдығу пайызын анықтау.
2. Бұзаулардың диспепсиясында қанындағы
биохимиялық және гематологиялық
көрсеткіштерінің динамикасын зерттеу.
3. Бұзаулардың диспепсиясында пробиотикалық
препараттардың терапевтикалық тиімділігін
анықтау.
4. Бұзаулардың диспепсиясын емдеу барысындағы
экономикалық тиімділігін анықтау.
Кесте 1 - «SC Food» ЖШС-нің
ауылшаруашылық малдар саны
(2016ж.)
Мал басының саны 2014ж. (бас) 2015 ж. (бас) 2016 ж. (бас)
Ірі қара мал 4500 5000 5400
Бұқа 490 475 540
Жылқылар 18 16 14
Сурет 1. Оқшаулап алған тәжірибелік топ
бұзаулары. Тұқымы: Абердин-Ангус
Сурет 2 -
• Сурет 3 – Гематологиялық • Сурет 4 – Гематологиялық
автоматтан- автоматтандырылған
дырылған анализатор
Mindray BC-5800 анализатор дисплейі
Сурет 5 – Биохимиялық анализатор AE-600
Сурет 6 - Диспепсиямен ауырған бұзау
Сурет 7 - Диспепсиямен ауырған бұзаудың нәжісі
(бастапқыда)
Кесте 2 - Тәжірибелік және бақылау тобы
бұзауларының дене қызуының, жүрек соғуын
және тыныс алуының көрсеткіштері (емдегенге
дейін)
Көрсеткіштер Бақылау тобы Тәжірибелік топ Қалыпты
М±m(n=5) M±m(n=5) көрсеткіш
Дене қызуы 39,2±-0,5 39,3±-0,45 38,5-40,0
С
Жүрек соғуы 107,3±-25,7 110,0±-13,8 120-160
1 мин.
Тыныс алуы 47,2±-1,22 45,6±-1,6 15-30
1 мин.
Кесте 3 - Бұзаулар қанын зерттеу нәтижесі. Бұзаулардың клиникалық гемотологиялық көрсеткіштері
(емдегенге дейін).
Көрсеткіштер Бақылау тобы Тәжірибелік топ Қалыпты
көрсеткіш
Эритроциттер млн/мкл 12,9 ±0,20 13,0±0,05 7,0-12,0
Лейкоциттер мың/мкл 5,75±0,05 5,56±0,10 6,0-14,6
Гемоглобин г/л 85,2±1,7 87,8±0,5 90,0-133,0
Базофилдер % 0,16±0,1 0,2±0,4 0,0-2,0
Эозинофилдер% 2,2±0,4 2,3±0,3 3-8
Жас 18,5±0,3 18,7±0,2 15-17
Нейтрофилдер %
Таяқшаядролы % 1,7±0,1 1,9±0,2 2-5
Сегментядролы 19,4±0,5 18,8±0,4 20-35
%
Лимфоциттер % 39,2±0,7 37,8±0,8 40-50
Моноциттер % 1,8±0,2 1,9±0,3 2-5
Кесте 4 - Тәжірибелік топтардағы бұзаулардың қан сары
суындағы кейбір биохимиялық көрсеткіштер /n=5/(емдегенге
дейін)
Көрсеткіштер Бақылау Диспепсияға Қалыпты
тобы шалдыққан көрсеткіш
бұзаулар
M±m, M±m,
Жалпы ақзат г/л 74,9±3,4 79,1±2,9 72-86
Альбуминдер % 25,0±0,5 24,3±0,6 38-50
α-глобулиндер % 23,7±0,8 22,6±0,9 12-20
β-глобулиндер% 17,2±0,7 19,3±1,2 10-16
γ-глобулиндер% 29,3±0,8 30,7±0,6 25-40
Кесте 5 - Тәжірибелік және бақылау тобы бұзауларының дене
қызуының, жүрек соғуын және тыныс алуының көрсеткіштері
(емдеуден кейін)
Бақылау Тәжірибелік Қалыпты
Көрсеткіштер тобы топ көрсеткіш
М±m(n=5) M±m(n=5)
Дене қызуы 39,5±-0,2 39,8±-0,7 38,5-40,0
С
Жүрек соғуы 117,8±-25,5 110,0±-20,0 120-160
1 мин.
Тыныс алуы 42,8±-9,2 48,4±-8,8 15-30
1 мин.
Кесте 6 - Бұзаулар қанын зерттеу нәтижесі. Бұзаулардың клиникалық
гемотологиялық көрсеткіштері (емдеуден кейін).
Көрсеткіштер Бақылау тобы Тәжіребиелік топ Қалыпты
көрсеткіш
Эритроциттер млн/мкл 10,2±0,40 11,5 ±0,32 7,0-12,0
Лейкоциттер мың/мкл 9,8±0,28 12,5±0,51 6,0-14,6
Гемоглобин г/л 100,3±0,5 115,4±1,2 90,0-133,0
Базофилдер % 0,9±0,1 0,95±0,2 0,0-2,0
Эозинофилдер% 3,5±0,3 4,2±0,5 3-8
Жас 16±0,3 17±0,5 15-17
Нейтрофилдер %
Таяқшаядролы % 2,80,2 3,2±0,4 2-5
Сегментядролы 25,5±0,4 27,4±0,5 20-35
%
Лимфоциттер % 47±0,3 48,5±0,2 40-50
Моноциттер % 3,2±0,3 3,5±0,1 2-5
Кесте 7 - Тәжірибелік топтардағы бұзаулардың қан сары суындағы
кейбір биохимиялық көрсеткіштер /n=5/(емдеуден кейін)
Көрсеткіштер Бақылау тобы Диспепсияға Қалыпты
шалдыққан көрсеткіш
бұзаулар
M±m, M±m,
Жалпы ақзат г/л 72,9±3,4 80,1±2,6 72-86
Альбуминдер % 25,0±0,5 24,3±0,6 38-50
α-глобулиндер % 23,7±0,8 22,6±0,9 12-20
β-глобулиндер% 17,2±0,7 19,3±1,2 10-16
γ-глобулиндер% 29,3±0,8 30,7±0,6 25-40
Қорытынды.
Қ орытынды:
1. Бұзаулардың диспепсиясымен шалдығу дәрежесі “SC
Food”ЖШС-нде округында 13% құрайды.
2.Ауру бұзауларда қанының құрамының гематологиялық,
лейкоцитарлық (базофил, нейтрофил, эозинофил, лимфоцит,
монофил,) өзгеру қасиеті 13-14% шамасында ауытқиды.
3. Шаруашылықта диспепсиямен ауыратын бұзауларды емдеу
экономикалық тиімділік тәжірибелік топта тиімді болып
шықты, себебі 1 тг шаққандағы пайда 3,2 теңге, ал бақылауда
2,9 теңге.
4. Ұсынылып отырған ем шарасы лактобактерин препараты
қолдануға ыңғайлы және экономикалық жағынан тиімді.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz