Ферменттер мен коферменттер жайлы
Презентация қосу
Ферменттер мен
коферменттер
Дайындаған:Жиенбекова
Эльмира
Жоспар:
1. Кіріспе
2. Ферменттерге жалпы сипаттама
3. Ферменттердің қасиеттері
4. Коферменттерге жалпы сипаттама
5. Коферменттердің түрлері
6. Коферменттердің қызметі
7. Қорытынды
8. Пайдаланылған әдебиеттер.
Кіріспе
Ферменттер жасушаларда синтезделіп, биохимиялық реакцияларға
қатысатын ақуыздық табиғаттағы биокатализатор болып табылады.
Коферменттер немесе Коэнзимдер (лат. Ко - «бірге» жəне фермент)
— құрамында белок жоқ органикалық қосылыстар, олар
апорферментепен тығыз байланысқан. Ферменттің мықты
байланысқан кофакторы - простетикалық топ. Көптеген
ферменттердің активтігі үшін екі фактордың да - металл
иондарының да, простетикалық топтың да (немесе
коферменттердің) болуы қажет.
Ферменттерге жалпы
сипаттама
Тірі ағзалар үнемі қозғалыста және тепе-тендікте болады, яғни а ғза ға сырттан
қоректік заттар еніп тұрады және керексіз өнімдер сыртқа шығарылады. Б ұл
құбылысты зат алмасу деп атайды. Зат алмасудың қалыпты жүруін орталы қ жүйке
жүйесі және эндокрин (ішкі секреция) бездерінің гормондары реттейді. Эндокрин
бездері өз әсерін ферменттер арқылы іске асырады. Ағзаның барлы қ клеткасында
бір мезгілде белгілі ретпен және өзара үйлесімді де алуан т үрлі химиялы қ
реакциялар жүріп жатады. Ал ферменттер осы реакцияларды миллионда ған есе
жылдамдатады. Тіршіліктің мағынасы да осында. Егер ферменттер катыспаса,
ағзадағы химиялық реакциялар өте баяу да тәртіпсіз жүрер еді. Мұндай жағдайда
тіршіліктің өзі де болмайды. Сондықтан да ферменттер барлық тіршілік
процестерінің негізі болып табылады. Ал ферменттер әсерінің қандай болмасын
бұзылуы әртүрлі жайсыз құбылыстарға душар етеді. Ферменттер деп а ғзада
жүретін алуан түрлі биохимиялық процестерге катализатор ретінде әсер ететін
белоктік табиғаты бар қосылыстарды айтады. Фермент деген атау ғалымдар ға
көптеген жылдардан бері белгілі болса да, оның табиғи қасиеті со ңғы жылдары
ғана анықтала бастады.
Әдетте химиялық реакциялардың жүру жылдамдығын
шапшаңдататын заттарды катализаторлар деп атайтыны
белгілі. Ал ферменттер — өсімдіктер мен жануарлар және
микроорганизмдер клеткаларынан бөлінетін белок тектес,
ағзадағы биохимиялық реакцияларды сан мың есе
шапшаңдататын қабілеті бар зат
Реакция түрлеріне сай
ферменттер 6 топқа бөлінеді:
оксидоредуктазалар;
лиазалар;
трансферазалар;
изомеразалар;
гидролазалар;
лигазалар.
Коферменттер
Кофферменттер (латын сөзінен «ко»
бірге және ферменттер) ферменттің
белокты бөлігімен әлсіз байланысқан
белок емес органикалық қосылыстардан
тұратын бөлігі. Бұған дегидрогеназалар
мысал бола алады.
Простетикалық топ деп ферменттің белокты бөлігмен берік
байланысқан кофакторын айтады. Мәселен, гемоглобиндегі
темірпорфирин комплексі (гем) белокпен берік
байланысқан.Биохимиялық реакцияларда кофермент екі міндет
атқарады: олар күрделі ферменттің активтік орталығын
қалыптастыра отырып, ферментті субстрат молекуласымен
түйістіреді. Сөйтіп, соңғысының катализдік өзгеруін іске
асырады.
Коферменттер катализдік процестің барысында электрондарды,
протондары, жекелеген атомдары және олардың топтарын бір
субстраттан екіншісіне тасымалдауға қатысады.
Жалпы айтқанда, катализдік процесті фермент өзінің бүкіл
молекуласымен жүзеге асырады. Оның белоктық бөлігі
ферменттің талдаушылық (іріктеушілік) қасиетін және
реакцияның жылдамдығын аңықтайды.
Апофермент субстратты уақытша қосып
алады,ал коферменттерді, олардың
қызметтері бойынша үш топқа бөлуге болады:
• 1. Оксидоредуктаза коферменті сутегін және
электрондарды тасымалдаушылыр;
• 2. Трансфераза коферменттері атомдар
тобының тасымалдаушылары;
• 3. Изомераза, лиаза және легаза (синтетаза) .
Қорытынды:
Қорыта айтқанда,ферменттер — ағзадағы химиялық
реакциялардың жылдамдығын жүздеген және мындаған есе
өзгерте алатын белокты заттар, атап айтқанда жекелеген
қосындылардың синтезі мен ыдырауын, зат алмасу процестерін
және тағы сол сияқтыларды шапшаңдататын заттар.Сонымен
қатар, кофферменттер (латын сөзінен «ко» бірге және
ферменттер) ферменттің белокты бөлігімен әлсіз байланысқан
белок емес органикалық қосылыстардан тұратын бөлігі.
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі:
•Аубакиров Х. Ə. «Биотехнология»: Оқулық. Алматы 2011.
•2.Әлмағамбетов Қ.Х «Биотехнология негіздері»: Оқулық.
Астана 2006
•3.Әлмағамбетов Қ.Х. Микроорганизмдер биотехнологиясы.
Астана 2008
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz