Крахмал гидролизінің өнімдері




Презентация қосу
Крахмал гидролизінің
өнімдері
Дайындаған:Жиенбекова Эльмира
Жоспар:
Кіріспе
Крахмал гидролизінің өнімдері
Глюкоза
Декстриндер
Мальтоза
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер.
Крахмал – крахмал дәндерінен тұратын ақ
ұнтақ. Крахмал картоптан, дәнді-дақылдан
және басқа шикізаттан өндірілетін
полисахарид болып табылады.
Крахмалды кисель қайнату үшін немесе
ұннан дайындалатын кондитер өнімдерін
өндіру үшін қолданады.
Крахмал гидролизі –су мен түрлі
заттар арасындағы иондық алмасу
реакциясы.
Крахмал гидролизінің аралық өнімдері
декстрин мен мальтоза.
Крахмал гидролизінің соңғы өнімі: а-
глюкоза.
Глюкоза- крахмалдың толық гиролизінің
өнімі. Бұл өнім тәтті дәмі мен және
сіңімділігімен ерекшеленеді. Глюкозаны С
витаминін , медициналық препараттар алу
үшін, конвсерві және кондитер
өндірістерінде қолданады. Глюкозаны 75%-
ке дейін ылғалдылықта сақтайды.
Глюкоза өндіру - крахмалды өндірісте күкірт қышқылының ерітіндісінде қайнатып

алу. Мұндай процесті қышқылды гидролиз дейді. Қайнағаннан соң қышқылды
бормен бейтараптандырады, ал глюкоза ерітіндісі ерімейтін кальций сульфатынан
сүзіліп, вакуумда шулықтырады. Пайда болған қою шырынды сірне деп атайды.
Кристалды глюкоза алу үшін крахмалды толық гидролиздейді, қоюланған қою
шырынды формаларға салып қатырады.
Сусыз глюкоза 146° С-та балқиды және суда жақсы ериді. Тәттілігі сахарозадан екі

еседей кем болады. Глюкозада күшті қышқылдандырғыштардың әсерінен (мысалы,
Н1Ч03) екі негізді оксиқышқыл (қант қышқылы) пайда болады. Қайта
қалыптасқанда қант қышқылы алты атомды спирт-сорбитке
Глюкоза — денеге тез және жеңіл сіңетін қанттың қарапайым
түрі. Ол жемісжидектерде және балда болады, денедегі суды
қалпына келтіруге пайдалануға арналған ақ ұнтақ түрінде
сатылады. Глюкоза — моносахарид тобындағы көмірсутек. Тама қ
өнеркәсібінде, медицинада және аналитикалық химияда реактив
ретінде қолданылады. Өсімдік жемістерінде ж әне жануар
организмдерінде болатын жүзім қанты. Сахароза, лактоза
құрамына кіреді және крахмал, гликоген, целлюлоза
түзеді. Глюкозамаңызды зат алмасу азығы болып есептеледі, тірі
тіндерді энергиямен қамтамасыз етеді. Адам организмде қанда ғы
глюкозаның керекті мөлшері (100 мг % шамасында) гликогенні ң
синтезі мен ыдырауы арқылы тұрақтандырылады.
Өндірісте Глюкоза крахмалдыгидролиздеу арқылы алынады
Қолданылуы
Декстриндер
Декстриндер - сызықтық полисахаридгердің
гидролизі кезінде түзілетін ерігіш полисахаридтер;
құрамына оннан артық моносахаридтер қалдығы
кіретін молекулалар. Түссіз, қатты
өнімдер; крахмалды термиялық өңдеу не
ішінара гидролиздеу арқылы алынады.
Желімдейтін зат тек ретінде қолданылады
Мальтоза
Мальтоза — екі глюкоза қалдығынан құралған
табиғи дисахарид; С12Н22О11. Ол крахмалды ң
құрылымдық фрагменті. Бос күйінде көптеген
өсімдіктерде, әсіресе өнген арпа құрамында кездеседі.
Мальтоза жартылай ацетальгидроксилінің кеңістікте
орналасуына байланысты. Суда жа қсы, пиридинде шектеулі
түрде ериді, ал спиртте, эфирде ерімейді. Д әмі т әтті.
Мальтозаны синтетикалық жолмен D-глюкозадан ж әне
крахмалға амилазамен әсер ету ар қылы алады.
Мальтоза микробиологияда құнарлы орта компоненті
болып табылады
Қорытынды
Крахмал – крахмал дәндерінен тұратын ақ
ұнтақ. Крахмал гидролизі –су мен түрлі заттар
арасындағы иондық алмасу реакциясы.
Крахмал гидролизінің аралық өнімдері декстрин
мен мальтоза.
Крахмал гидролизінің соңғы өнімі: а-глюкоза.

Ұқсас жұмыстар
Картоп крахмалы Жүгері крахмалы
Крахмал және спиртке картопты құрамалы өңдеу жайлы
Зат алмасуға жалпы түсінік
Крахмал және крахмалды өсімдіктер
Сілекей мен асқазандағы заттардың ферментативті бөлінуі
Физиологиялық белсенді полимерлер
Жүгері крахмалы
Тамақ өндірісіндегі биотехнология
КРАХМАЛ АЛУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Балық өндірісі
Пәндер