Крахмал гидролизінің өнімдері: декстриндер, мальтоза және глюкоза


Slide 1

Крахмал гидролизінің өнімдері

Дайындаған:Жиенбекова Эльмира

Slide 2

Жоспар:

Кіріспе

Крахмал гидролизінің өнімдері

Глюкоза

Декстриндер

Мальтоза

Қорытынды

Пайдаланылған әдебиеттер.

Slide 3

Крахмал - крахмал дәндерінен тұратын ақ ұнтақ. Крахмал картоптан, дәнді-дақылдан және басқа шикізаттан өндірілетін полисахарид болып табылады.

Крахмалды кисель қайнату үшін немесе ұннан дайындалатын кондитер өнімдерін өндіру үшін қолданады.

Slide 4

Крахмал гидролизі -су мен түрлі заттар арасындағы иондық алмасу реакциясы.

Крахмал гидролизінің аралық өнімдері декстрин мен мальтоза.

Крахмал гидролизінің соңғы өнімі: а-глюкоза.

Slide 5 Slide 6 Slide 7

Глюкоза- крахмалдың толық гиролизінің өнімі. Бұл өнім тәтті дәмі мен және сіңімділігімен ерекшеленеді. Глюкозаны С витаминін, медициналық препараттар алу үшін, конвсерві және кондитер өндірістерінде қолданады. Глюкозаны 75%-ке дейін ылғалдылықта сақтайды.

Slide 8 Slide 9

Глюкоза өндіру - крахмалды өндірісте күкірт қышқылының ерітіндісінде қайнатып алу. Мұндай процесті қышқылды гидролиз дейді. Қайнағаннан соң қышқылды бормен бейтараптандырады, ал глюкоза ерітіндісі ерімейтін кальций сульфатынан сүзіліп, вакуумда шулықтырады. Пайда болған қою шырынды сірне деп атайды. Кристалды глюкоза алу үшін крахмалды толық гидролиздейді, қоюланған қою шырынды формаларға салып қатырады.

Сусыз глюкоза 146° С-та балқиды және суда жақсы ериді. Тәттілігі сахарозадан екі еседей кем болады. Глюкозада күшті қышқылдандырғыштардың әсерінен (мысалы, Н1Ч03) екі негізді оксиқышқыл (қант қышқылы) пайда болады. Қайта қалыптасқанда қант қышқылы алты атомды спирт-сорбитке

Slide 10

Глюкоза - денеге тез және жеңіл сіңетін қанттың қарапайым түрі. Ол жемісжидектерде және балда болады, денедегі суды қалпына келтіруге пайдалануға арналған ақ ұнтақ түрінде сатылады. Глюкоза - моносахарид тобындағы көмірсутек. Тамақ өнеркәсібінде, медицинада және аналитикалық химияда реактив ретінде қолданылады. Өсімдік жемістерінде және жануарорганизмдерінде болатын жүзім қанты. Сахароза, лактоза құрамына кіреді және крахмал, гликоген, целлюлоза түзеді. Глюкозамаңызды зат алмасу азығы болып есептеледі, тірі тіндерді энергиямен қамтамасыз етеді. Адам организмде қандағы глюкозаның керекті мөлшері (100 мг % шамасында) гликогеннің синтезі мен ыдырауы арқылы тұрақтандырылады. Өндірісте Глюкоза крахмалдыгидролиздеу арқылы алынады

Slide 11

Қолданылуы

Slide 12

Декстриндер

Декстриндер - сызықтық полисахаридгердің гидролизі кезінде түзілетін ерігіш полисахаридтер; құрамына оннан артық моносахаридтер қалдығы кіретін молекулалар. Түссіз, қатты өнімдер; крахмалды термиялық өңдеу не ішінара гидролиздеу арқылы алынады. Желімдейтін зат тек ретінде қолданылады

Slide 13 Slide 14

Мальтоза

Мальтоза - екі глюкоза қалдығынан құралған табиғи дисахарид; С12Н22О11. Ол крахмалдың құрылымдық фрагменті. Бос күйінде көптеген өсімдіктерде, әсіресе өнген арпа құрамында кездеседі. Мальтоза жартылай ацетальгидроксилінің кеңістікте орналасуына байланысты. Суда жақсы, пиридинде шектеулі түрде ериді, ал спиртте, эфирде ерімейді. Дәмі тәтті. Мальтозаны синтетикалық жолмен D-глюкозадан және крахмалға амилазамен әсер ету арқылы алады. Мальтоза микробиологияда құнарлы орта компоненті болып табылады

Slide 15 Slide 16

Қорытынды

Крахмал - крахмал дәндерінен тұратын ақ ұнтақ. Крахмал гидролизі -су мен түрлі заттар арасындағы иондық алмасу реакциясы.

Крахмал гидролизінің аралық өнімдері декстрин мен мальтоза.

Крахмал гидролизінің соңғы өнімі: а-глюкоза.


Ұқсас жұмыстар
Картопты крахмал мен этил спиртіне кешенді өңдеу технологиясы
Глюкоза: құрылымы, химиялық қасиеттері және биологиялық маңызы
Қант пен крахмал: шығу тегі, түрлері және өндіру тәсілдері
Глюкоза (C6H12O6): тарихы, алынуы, физика-химиялық қасиеттері, биологиялық рөлі және медицинадағы қолданылуы
Ұн және крахмал: түрлері, құрамы, сапа талаптары және наубайханалық қасиеттері
Тамақ өндірісіндегі биотехнология: тағам құрамдары, уыт өндірісі және ет, балық, сүт пен крахмал өнімдерінің технологиясы
Глюкоза: құрылымы, алыну жолдары, физико-химиялық қасиеттері және қолданылуы
Кондитер өнімдері: жіктелуі, құрамы және технологиясы
Апифарм ЖШС-ның тарихы, өнімдері және өндірістік технологиясы
Қантты және ұннан жасалатын кондитер өнімдері: тағамдық құндылығы және Қазақстандағы өндіріс тәжірибесі (Рахат, Баян Сұлу)
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz