Крахмалдың құрылымы, қасиеттері, алынуы және қолданылуы


Slide 1

Сабақ тақырыбы:

Крахмал

Slide 2

Сабақ барысы:

І кезең: «Ой шақыру», ой қозғау «Кім көп біледі»

ІІ кезең: Мағынаны тану, тиянақтау /жаңа сабақ, тәжірибе, түсініктемелер/

ІІІ кезең: Түйсіну, қорытындылау

/ химиялық диктант/

Slide 3 Slide 4

1. Крахмал, табиғатта кездесуі, алынуы

2. Крахмалдың қасиеттері

3. Қолданылуы

Жаңа сабақтың жоспары

Slide 5

Крахмал-полисахарид, табиғи полимер

Формуласы: (C6H10O5) n

Slide 6

картоп түйінінде 20%

бидай дәнінде 70%

күріш дәнінде 80 %

Крахмал-целлюлозадан кейінгі табиғатта ең көп таралған көмірсу.

Крахмал-жасыл өсімдіктердің жапырағында хлорофилл дәндерінде күн сәулесі қатысында су мен көміртек / IV/ түзеді.

6CO2+6H2OC6H12O6+6O2

Крахмал өсімдік текті полисахарид болса, адамдар мен жануарлар бауырында жануар крахмалы гликоген түрінде кездеседі.

Табиғатта кездесуі

Крахмал

Slide 7 Slide 8

Өндірісте: крахмалды, картоптан, жүгеріден, күріштен алады. Ол үшін шикі затты ұсақтап, сумен шаяды. Тұнбаға түскен крахмалды бөліп алып, жылы ағынға кептіреді.

Алынуы

Slide 9

Крахмал -дәмі жоқ, суда ерімейтін, ақ түсті ұнтақ.

Ыстық суда ісініп, коллойд ерітінді крахмал клейстерін түзеді

Физикалық қасиеті

Slide 10

Крахмалдың қасиеттері

Маңызды қасиеті қышқыл әсерінен гидролизденуі. Ол бірнеше сатыда жүреді. Гидролизденудің соңғы өнімі ά-глюкоза.

(C6H10O5) →(C6H10O5) x→(C12H22O11) →C6H11O6

Крахмал декстриндер мальтоза L-глюкоза

Крахмал құрамындағы альдегид тобы гликольдік байланысқа түскендіктен, аммактағы күміс /І/ оксиді ерітіндісімен әрекеттеспейді. Крахмалды анықтау үшін иод ерітіндісі қолданылады. Ол крахмалды көк түске бояйды.

Slide 11

Қолданылуы:

Жеңіл өнеркәсіпте: мата тоқу, қағаз,

кеңсе

тауарларын өндіруде

және желім ретінде

Медицинада: дәрі-дәрмектер алу үшін,

қоспа түрінде таблеткалар,

мен жағатын майлар алу үшін

Тұрмыста: киім-кешек, заттарды крахмалдауға қолданады

, Ол ыстық үтікпен үтіктегенде декстриндерге,

одан сірнелерге айналып

, жұқа жылтыр қабықша түздеі.

Ол матаны кірлеуден сақтайды

Slide 12

Крахмалдың биологиялық

ролі

Slide 13

Сәйкестендіру тестісі

р/с

Атауы

формуласы

1.

Крахмал

C6H12O6

өсімдік текті полисахарид

2.

Глюкоза

Тәтті дәмі бар, суда ериді

3.

Сахароза

/C6H10O5/п

Иодпен аралық реакция береді

Күміс айна реакциясына қатысады

Күміс айна реакциясына қатысады

Күміс-мыс реакциясына қатысады

өсімдік жапырағанда фотосинтез процесі нәтижесінде түзіледі

күріш дәнінде 80% болады

Slide 14

Психологиялық тренинг

Slide 15

Үйге көмірсулар туралы реферат немесе сканворд құрып келеміз. Қосымша материалдарлы интернеттен жинап келеміз


Ұқсас жұмыстар
Крахмалдың құрылымы, алынуы, физико-химиялық қасиеттері, жіктелуі және қолданылуы
Спирттер және фенолдар: құрылымы, қасиеттері, алынуы және қолданылуы
Бензол: құрылымы, физика-химиялық қасиеттері, алынуы, қолданылуы және токсикологиясы
Фенолдар: анықтамасы, алынуы, қасиеттері және қолданылуы
Аминдер: құрылымы, жіктелуі, негізгі химиялық қасиеттері, алынуы және қолданылуы
Фосфор элементінің таралуы, физика-химиялық қасиеттері, алынуы және қолданылуы
Титан: қасиеттері, табиғи қорлары, алынуы және қолданылуы
Қаныққан көмірсутектер (алкандар және циклоалкандар): алынуы, қасиеттері және қолданылуы
Алкиндер: құрылымы, алынуы және химиялық қасиеттері
Спирттер: бір атомды қаныққан спирттердің құрылысы, қасиеттері, алынуы және қолданылуы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz