Кока коланың кереметі




Презентация қосу
Нұржанова Айдана
Айшуаққызы
М.Сиранов орта мектебінің
биология пәні мұғалімі
Атырау облысы,
Индер ауданы, Елтай ауылы

Кока-Коланың
кереметі
• Қанша зиян десе де, Кока-Коланы ішуді
қоймайтын шығармыз. Ал бұл сусын
қалай пайда болды? Химиялық ғылыми
тәжірибенің арқасында десек, сенер ме
едіңіз? Дәл солай. Джон Стит Пембортон
деген фармацевт адамға қуат беретін
шәрбат ойлап тауып, оның дәмін
таттыру үшін өзімен бірге істейтін Фрэнк
Робинсон деген есепшісін шақырады.
Сол Фрэнк мырза Пембортон ашқан
жаңалықты жоғары бағалайды.





Все начиналось в 1886 году. В
Атланте (штат Джорджия)
фармацевт Джон Смит
Пембертон изобретает формулу
напитка «Кока-кола». В то время
он был офицером американской
армии, давно бывшим в
отставке. А Фрэнк Робинсон,
работавший бухгалтером у
Пембертона, придумал название
для напитка. Он также отлично
владел каллиграфией, и чуть
позже написал слова Coca-Cola
красивыми фигурными буквами,
которые мы до сих пор видим в
качестве логотипа на бутылках
компании.Джон Смит
Пембертон.
Название не случайно
было выбрано таким, все пошло
от ингредиентов: листьев коки
(из них же получали наркотик
кокаин) и орехов тропического
дерева колы. Однако вначале
напиток был запатентован, как
лекарственное средство «от
любых нервных расстройств» – а
массовости в то время
Пембертон не думал.

Кока-кола
• 1886 жылы Кока-Кола газдалып сатыла бастады.
Пембортонның жаңа кәсібі бірден алға баспады. Ақша
аз түсе бастаған соң, ғалым шәрбат формуласын Аза
Кендлер деген кісіге 2000 долларға сатып жібереді.
Ол кез үшін бұл - ірі ақша. Америка Құрама
Штаттарына келген кезінде қалтасында небәрі 1
доллар 75 центі ғана болған Аза Кендлер идеяны
жандандырып, «Coca-Cola Company» компаниясының
негізін қалайды. 1903 жылы кока жапырағына
байланысты қоғамның пікірі өзгеріп, ол құрамнан
алынып тасталады. Соңғы статистикаға жүгінсек,
Американың ұлттық сусынына айналған Кока-Коланы
әлем бойынша бір минуттың ішінде 8000 адам
тұтынады. Оның әзірлеу құпиясы жазылған қағаз жеті
қат жердің астында сақтаулы.



1919 жылы Аза Кендлер компанияны Ернест Вудраффқа 25 миллион
АҚШ долларына сатып жіберді. Ал, 1923 жылы Ернесттің ұлы Роберт
компанияны басқаруды өз қолына алды. Роберт «Кока-коланы» әлемге
тарату мақсатында «Кока-Кола Экспорт Корпарейшон» корпорациясын
құрады. Сол жылдан бастап «Кока-Коланың» алты бөтелкесін бір
қаптамаға біріктірді. 1927 жылы өз өнімдерін алғаш рет радиода
жарнамалай бастады. 1928 жылдың жазында Амстердамда өткен
Олимпиадалық ойындарға америка өз командасымен бірге «КокаКоланың» 1000 қаптамасын алып келді. Сол кезден бастап «Кока-Кола»
мен спортпен тығыз байланыста бола бастады. Ол, содан бастап хоккей.
футбол, теннис т.б. спорт ойындарының демеушісі болып отырды.
Екінші дүниежүзілік соғысқа дейін «Кока-Кола» әлемнің 44 елінде,
дүкендер сөресінен табылатын және АҚШ әскерлері сусында кез-келген
жерде 5 центке сатып ала алатын еді. АҚШ әскерлерінен ғарышкерлер
қалсын ба, 1985 жылда «Кока-Коланы» ғарышкерлер өздерімен бірге
ғарышқа алып ұшты. 1979 жылдан бастап компанияны Роберто Гозуэто
басқарды. 1991 жылы «Кока-Кола» Мәскеуге келіп жетті. «КокаКоладан» 20 жыл бұрын СССР аумағында сатылған «PepsiCo-дан»1998
жылы «Кока-Кола» сатылым жағынан үш есеге басып озды. Өзінің
ғасырдан аса тарихы бар «Кока-Кола» әр жылдары жаңалықтарға толы
болды. Кедергілер де аз емес еді. Бүгін де әлем бойынша алар орыны
орасан зор. Алайда компанияның инвестициясына едәуір салмақ
түсіретін, бір жағынан Ислам әлемін дүр сілкіндерген жаңалық пайда
болды. Қазірдің өзінде «бес жасар» бала жазбай танитын «КокаКоланың» тауар белгісін (логотип) керісінше аударып оқығанда
«Мұхаммед жоқ – Мекке жоқ» деген сұмдық, дене түршіктірер сөз
болып шықты. Тауар белгісін, «Кока-Коланың» негізгі есімін ойлап
тапқан Джон Пембертонның есепшісі Фрэнк Робинсон болатын.







Осыдан 123 жыл бұрын яғни 1886 жылғы 8
мамырда «Кока-кола» өмірге келген. Адамзат
ғұмырында онымен тең келетін өнеркәсіптік
деңгейде шығарылған бірде-бір сусын жоқ екен.
Американың Атланта қаласында, фармацевт Джон
Пембертон мыс легенде шәрбат (сироп) қайнатады.
Жаңа тәсілмен қайнатқан шәрбәттің дәмі тіл
үйіретіндей, сәтті шыққаны сондай, ол досы әрі
есепші Фрэнк Робинсонды шақырып алып, өзінің
жаңалығымен бөліседі. Фрэнкке де шәрбат дәмі
қатты ұнайды. Есепші «С» әрпі тартымды көрінеді
деп сонан, сусын сыртына «Coca-Cola» деп жазып
қалдырады. Арада біраз уақыт өткенде Атлантада
Аза Кэндлер деген эмигрант Пембертонның
жесірінен «Кока-кола» рецептісін 2300 американ
долларына сатып алады. Ол кезде бұл көп ақша
болатын. Сөйтіп, доктор Пембертон бұл сусынның
атасы болса, Аза Кендлер – 1892 жылы тіркелген
«The Coca-Cola Company» компаниясының негізін
қалаушы. Компанияның табысты да тарихи жолы
осылай қалыптасты.
Алайда компанияның даму жолында
кедергілер де болды. Кoкa-кoлa сусынын қолдан
жасаушылар табылды. Жалған сусын
өндірушілерді анықтау және онымен күресу үшін
атақты «Пиккертон» тыңшылық агенттігінің
тыңшылары жалданды.
Қазақстанға Кoкa-Кoлa 1994 жылы келді.
«Кока-Кола Алматы Ботлерс» Қазақстан-Түрік
бірлескен кәсіпорны құрылды. Қазір Қазақстанда,
(Алматыда) екі зауыт американдық технология мен
алькоголсіз сусындардың Кока-Коладан өзге
бірнеше түрін, Piko табиғи шырынын, Nestea
салқын шәйін, Cappy шырындары мен балшырындарын шығарып жатыр.

Кімге сенеміз?




Қазір бұл әлемде кім не айтпайды. Біреу біліп айтады, біреу біреуден
естігенін айтады. Ал біреулер әдейі елді шошыту үшін де айтып қарап,
қызығына қарап отырады. Бірқатар бұқаралық ақпарат құралдары да
кейде байыбына бармай қалатын жайлар да жоқ емес. Осы сәуір айы
басында ресейлік бірінші арнада «Сақ болыңыз, тағам!»
телехабарында көрсетілген фильмде сөйлеген кейбір сарапшылар
пікіріне ден қойсақ, алкогольсыз сусындар құрамындағы лимон
қышқылы адам организміне зиянды екен, өйткені біздің
организміміздің өзі «қышқылданған», сөйтіп, ол адам сүйегін
жұмсартуға әсер етеді деп айтып қалған. Сонымен бірге газды суды көп
тұтынатындардың иммунитеті төмендейді, клеткалық деңгейдегі зат
алмасу процесі бұзылады деген пікірлер де келтірілген.
Индияда шаруагерлер осындай газданған сусындармен егіс
алқаптарын зиянкестерден қорғайды екен, егер тауық бауырын газды
су құйылған ыдысқа салып 12 сағат қойса, еріп кетеді. Кола құрамында
қант көп, тісті бүлдіреді екен, деген алып-қашпа пікірлер де айтылып
жүргенін естуге болады. Кока-Кола дайындау құрамы өте құпия
сақталады, халыққа жария етілмейді деуші басылымдар да бар екенін
семинарға қатысушылар айтып, оларға қандай нақты дәлелдер бар
екені сұралды. Әрине, мұндай пікірлер халықты адастыратыны өз
алдына, адамдар әлгіндей сөздерді естіген соң өз-өзінен ауру болады,дейді журналистермен бас қосуға арнайы келген Атланта қаласындағы
«Кока кола» компаниясы штаб-пәтерінің ғылыми-зерттеу департаменті
жетекшісі, диетолог, ғылым докторы Тея Чембуридзе. – Сонымен бірге
бизнесте бәсекелестер арасында мұндай жағдайлар болып тұратыны,
бір-бірінің имиджін түсіруге жұмыстанатыны шындық.

Ғалымдар айтады…
• Медицина ғылымдарының докторы, профессор, Ресей ғылым
академиясының тағам ғылыми-зерттеу институты жетекшісі
К.И.Эллердің айтуы бойынша көптеген ақпарат құралдары
бүйректен сирақ шығарып, бір жаңалық ашқандай болады.
«Азық-түлік қоспалары, сақ болыңыз Е индексі!» деген
тақырыптарды баспасөз беттерінен кейде көріп қаламыз.
Мұнда айтқысы келгені Е-300 азық-түлік қоспасының
канцерогені зиянды дегісі келетіні. Ал бұл – аскорбинді
қышқыл, яғни «С» витамині. Сондай-ақ, Е-330 қоспасы, бұл
лимон қышқылы. «Е» индексімен тағам құрамына енгізілетін
қоспалар – бұлар халықаралық GRAS тізіміне енген, қауіпсіз
деп танылған, ФАО/ВОЗ халықаралық эксперттері зерттеп,
рұқсат берген нәрселер.

Ғалымның пікірінше, Кока-кола сусыны құрамында
жеңіл игерілетін көмірсутегі (қант), қышқылды реттегіш
(лимон немесе фосфор қышқылы), тәтті табиғи ароматтар
қоспасы (жаңғақ экстракты), табиғи бояушы (қант колері)
және кофеин бар екен. Бұл қоспалардың барлығы
халықаралық стандартқа және санитарлық заңдылықтарға
сәйкес рұқсат етілген.

Нұржанова Айдана
Айшуаққызы
М.Сиранов орта мектебінің
биология пәні мұғалімі
Атырау облысы,
Индер ауданы, Елтай ауылы






Астанадағы семинарға келген диетолог Тея Чембуридзе айтады: –
«Е» индексі тағамның, сусынның сапасын көтеру, бұзылмауы үшін
қосылатын тағамдық химиялық қоспа. Егер алманы, не басқа
жемісті сығып, тұнбасын 2-3 күн қойса, ол ашып кетер еді.
Адамдар техникалық химия мен азық-түлік химиясын
шатастырмауы керек. Ол екеуі екі басқа нәрселер. Оның химия
деген атынан қорқудың қажеті жоқ.
Енді Кока-кола түсі, бояуы туралы айтсақ, оған қант қызылшасы
пайдаланылады. Бұл бірден-бір табиғи бояу. Кока-кола
құрамындағы қант – 10 %.
Ал, газдандырылған бұл сусындар құрамындағы қышқыл
деңгейі туралы айтсақ, лимонды қышқылы көптеген табиғи тағам
құрамына қосылатын компонент. Сусындарды шығарғанда
бензойный және сорбиновая қышқылдары концерванттары
қосылады. Бұл екеуі де табиғи қоспалар. Мәселен бензойный
қышқылы – мүкжидек (клюква) (8% пайызға дейін) және
итбүлдірген (брусинкі) құрамынан алынды. Бұл қоспалар өнімнің
сақталу мерзімін ұзарту үшін қосылады. Ол болмаса біз
микробилогиялық улануға ұшыраған болар едік,-дейді тағам
маманы.Газдандырылған сусындар құрамындағы бояулар
қаншалықты зияндығы бар деген мәселеге Москвада өткен
балалар дәрігерлерінің конгресінде де тиянақты тұжырым
жасалған. Тамақ ғылыми-зерттеу институты ғалымдары мен
мамандарының зерттеуі бойынша балалардың бойындағы
гиперактивтілік, жұртшылықтың айтқанындай, жасанды
бояуларға байланысты емес екен. Бала қай жаста болмаса да өз
уақытының 20%-ын қозғалыста өткізуі, ойнауы, жүгіруі керек. Ал
егер ол көп қозғалмай, теле-компьютер алдында отыратын болса,
ол кері әсер етеді. Сондықтан бояулы газды су балаға зиян деген
шындыққа жанаспайды,-дейді ғалым Тея Чембуридзе.

"Кока-кола" жәндіктен
жасала ма?




«Коланы» ойлап тапқан дәрігер Д.Пембертон:
«Мұның құпиясын еш жерде және ешкімге де
ашпаймын», – деген болатын. Ол құпия 120 жыл
бойы сақталды. Дегенмен 2006 жылы «коланың»
жасалу құпиясы әшкере болды. Оған қолданатын
ең басты шикізат «солодовый корень» өсімдігі.
Ол өсімдіктер арасында тышқан өріп жүреді.
«Кока-кола» компаниясы өсімдікті жаппай
қалақпен жинайды. Сонда тышқанымен қоса
алып кетеді. Содан дайындалатын сусынға
тышқанның қаны, өті, нәжісі бірге қосылып кете
барады. Тек сүйегі, терісі сүзіліп алынады».
Мұнан кейінгі мәтінде «Кока-коланың» негізгі
экстракты «кошинель» деген жәндік екені
жазылған. Олар Канар аралдары мен Мексикада
тіршілік етеді екен. Кейіннен жәндіктер езіліп,
қып-қызыл қан сияқты сұйықтықтың цехтағы
ыдыстарға құйылып жатқаны көрсетілген.Ал
мексикалықтар аталмыш жәндікті «Кокаколадан» өзге тек қызыл бояу шығаруға ғана
пайдаланатынға ұқсайды. Осындай деректерді
назарға ұсынған роликтің соңында «Қалай,
«кола» ұнады ма?» деген жазу шығады. Ал осы
мәліметтердің қаншалықты рас-өтірігін
ажыратып беретіндер бар ма екен?

Кошинель жәндігі
үшін арнайы
егілген кактус
плантациясы,
олардың қалың
жапырақтарында
тұтаса жабысып
тұрған
жәндіктердің
суреттері
беріліпті. Келесі
кезекте
мексикалықтарды
ң кактустарды
қалақпен жинап
жүрген сәттері
назарға
ұсынылған.

• «Кока-Кола» призналась, что
делает свой напиток из
червяков





Точный механизм действия кока-колы на кости
неизвестен, но ученые считают, что таких
механизмов несколько. Первая причина заключается
в том, что содовые напитки заменяют употребление
молока и кальцийсодержащих соков, в результате
чего в организм не поступает достаточное
количество кальция и витамина Д. Также в кока-коле
содержится кофеин, который способствует развитию
остеопороза. Третьим возможным объяснением
может быть наличие в кока-коле фосфорной
кислоты. Организм пытается нейтрализовать эту
кислоту кальцием, который извлекается из костей,
если его поступление с продуктами недостаточно,
это может приводить к остеопорозу. Низкое
содержание кальция в организме ведет к развитию
остеопороза, заболеванию, которое характеризуется
истощением костной ткани и увеличивает риск
развития патологических переломов.
Более половины американцев страдают от
этого заболевания (в основном, это женщины в
постменопаузальном возрасте). В исследовании
приняло участие более чем 2500 людей, средний
возраст которых составил 60 лет. Результаты
исследования показали, что употребление кока-колы
женщинами связано с уменьшением плотности
костной ткани бедренной кости независимо от
возраста, менопаузы, потребления кальция и
витамина Д. Для мужчин аналогичной связи не
выявлено. Ученые считают, что настоящим
любителям содовых напитков не обязательно
полностью исключать их из питания, но следует
ограничить их потребление до 1-2 стаканов в день.
Также, чтобы защитить костную систему,
необходимо употреблять достаточное количество
кальция и витамина Д, а также заниматься
физическими упражнениями как минимум по
полчаса каждый день.

«Кока-кола»
бейнесі

ның шынайы

«Кока-кола»

ның әсері

«Кока-кола»
• .

қаптамаларының түрлері

• Алғаш кока кола
сусындары
өлшемдік формада
сатыла бастады

• В 1915 году на
рынок поступает
Кока-кола в
новой бутылке.
Дизайнером
Терри Отом из
штата Индиана
была придумана
новая бутылка
на 6,5 унций.
Впоследствии
было продано
более 6 млрд.
бутылок
напитка.

• Через четыре года у руля
компании встал сын
Эрнеста Вудрофа по имени
Роберт. Роберт Вудроф
стал легендарной
личностью в истории
развития компании. А ведь
у руля компании он был
целые 60 лет!
Феноменально… однако, по
приходу в компанию,
Роберту уже было 33 года.
Приход нового
«управленца» привносит
изменения в самой
компании: появляются
единые стандарты для
создания, розлива, и даже
расстановки напитков на
полках магазинов. Помимо
этого появилась и
картонная упаковка,
вмещавшая в себя сразу 6
бутылок.

• В 1927 году на
радио прозвучала
первая реклама
напитка Coca-Cola.
Годом ранее Кокакола была
спонсором
американской
сборной на
Олимпийских играх
в Голландии. После
олимпиады были
хоккей, футбол,
теннис и другие
виды спорта.

Через 4 года в рекламе Coca-Cola появляется легендарный персонаж –
Санта Клаус, который и в наши дни присутствует в рекламе этого напитка.
Спустя небольшое время дает о себе знать компания Pepsi, нанесшая
первый серьезный удар по Coca-Cola. В Pepsi пошли простым путем – дать
клиенту больше, но за ту же цену, что и у Coca-Cola. Так появляется
напиток в бутылках большей емкости.

• Первая диетическая
Кока-кола - Diet Coke
появилась в 1982
году. Анализируя, в
компании пришли к
выводу, что в
краткосрочной
перспективе этот
продукт обладал
огромным успехом, а
вот в долгосрочной
такое линейное
расширение не дало
бы компании ничего
хорошего.


Ұқсас жұмыстар
Нарықты сегменттеу
ТАРИХЫ СУСЫННЫҢ ҚҰРАМЫ
Атропин сульфаты
Баффет Уоррен Эдвард (1931 жылы туған)
Санның пайызын табу
ҚАЗАҚСТАННЫҢ ЖЕТІ КЕРЕМЕТІ
ӘЛЕМНІҢ ЖАҢА ЖЕТІ КЕРЕМЕТІ
АСПАЛЫ БАҚТЫҢ СУРЕТІ АРТЕМИДА ҒИБАДАТХАНАСЫ
УОРРЕН БАФФЕТ
Баффет, Уоррен Эдвард
Пәндер