“Технология” білім беру саласын нормативтік- құқықтық қамтамасыз ету
Презентация қосу
у
р
е
б
м
і
л
і
б
”
я
и
қ
г
н
ы
о
л
ы
т
о
с
қ
н
а
ы
х
л
қ
е
а
ұ
с
“Т
.
қ
у
к
т
і
е
т
з
в
ы
и
с
т
а
а
м
м
а
р
т
о
м
н
қа
Мұғалім беделі
Өзін басқалар сыйлайтын
деңгейде болу керек
Қаталдық пен сыпайлылықты
өз орнында қолдану.
Өзіне тапсырылғанды
абыроймен орындай білу.
Басқаларға өзін тыңдата
білу қажет.
Баламен балаша, үлкенмен
үлкенше қарым – қатынаста болу.
Бала жүрегінен ізгілікті жол
аша білу.
Баланың ынтасын, талантын,
дарынын аша отырып,
жетістікке қол жеткізу керек.
Қауіпсіздік техникасы ережелері
мына пункттерге бөлінеді:
Жалпы;
Жұмыс кезіндегі;
Апатты жағдайдағы;
Жұмыс аяқталғандағы:
Жалпы;
1. «Технология» кабинетіне тек қана мұғалімнің рұқсатымен
кіруге болады.
2. Арнайы киімді киіп, қолынды сабынмен жу (егер сабақ ас
дайындаумен байланысты).
3. Бекітілген орнында жұмыс істе, мұғалімнің рұқсатынсыз
орнынан тұрма.
4. Жұмысты тек қана мұғалімнің рұқсатымен баста. Жұмыс
кезінде сақ бол,
5. Қолдану ережелерін білмейтін құрал-саймандарын қолданба.
6. Құрал-саймандарды тек жұмыс пайдалану керек
7. Өз жұмыс орнын тазалықта сақта.
8.. Құралдарды және мұғалім көрсеткен ретімен орналастыр.
9. Жұмыс кезінде сөйлеме.
10. Қоңырау кезінде кабинеттен шығу керек.
11. Жұмыс аяқтағаннан соң өз жұмыс орнын жинап кет
Асханадағы жұмыс кезіндегі қауіпсіздік
талаптары:
1. Асханаға тәртіпті сақтай отырып асықпай,
сабырлықпен кіріп және шыққан жөн.
2. Асханаға сөмке немесе портфель апармаған жөн.
3. Асхананың ішкі бөлмелеріне кіруге болмайды.
4. Ыдыстар мен жиһазға ұқыптылықпен қараған
дұрыс. Оларды сындыруға болмайды.
5. Электрожарығын өздігінен қосуға және сөндіруге
тыйым салынады.
6. Терезені және терезенің желдеткішін өздігінен ашып
- жабуға тыйым салынады.
Тігін машинасының техника
қауіпсіздік ережелері
Машинада дұрыс отыру тәсілдері:
-жұмыс орнына жарық сол жақтан немесе алдыңғы
жақтан түсіп тұру қажет.
-отыратын орындық пен тігін машинасының ара
қашықтығы 10-15 см болуы керек.
-құрал – жабдықтар арнайы қорапта тұруы керек.
-тігін машинасының айналатын бөлшектеріне
жақындауға болмайды.
Асханадағы жарақат алу қауіпсіздігі:
- Электржарығын косып және сөндірген кезде (тоқ соғу қаупі бар)
- Ыстық тағам, шәй құйылған ыдысты тасу кезде (күйіп қалу қаупі бар)
- Шыны ыдыс сынған жағдайда (жарақаттану қаупі бар)
ІІ. Ас ішу алдындағы қауіпсіздік талаптары
1. Ас ішу алдында қолды сабындап жу.
2. Асханаға кірген кезде тәртіп ережесін және ас ішу уақытынның кестесін сақта.
3. Үстел басында өз орнына отыр.
ІІІ. Ас ішу кезінде қауіпсіздік талаптары
1. Үстел басында тәртіп ережелерін сақта.
2. Жолдастарының ас ішуіне бөгет жасама.
3. Ас ішкен кезде сөйлеспе, көршілеріңді итерме
4. Ыстық тағамды асықпай, мұқиятты іш.
5. Босаған ыдысты сол жағына қойып, оның құлағанына жол берме.
ІV. Қауіпті жағдайдағы қауіпсіздік талаптары
1. Қауіпті жағдай туылған жағдайда (өрт, өткір иіс шығу) сынып кураторы немесе
аспазшылардың бұйырымен асхананы босатқан жөн.
2. Жарақатталған кезде көмек алу үшін кураторға жолық.
V. Ас ішкенен кейінгі қауіпсіздік талаптары
1. Асханадан сабырлықпен, бірін-бірі итермей, тәртіп сақтап шыққан жөн.
Алғашқы медициналық көмек көрсету тәсілдері:
Адамның электр тогымен зақымданған кездегі алғашқы медициналық көмек көрсету
тәсілдері:
Токтан ажырату (таратушы тақтадағы тумблерді ажырату) керек.
Электр тогын өткізбейтін қолда бар құралдарды пайдаланып,
зақымданған адамды ток әсерінен босату керек.
Дәрігерді (мектептегі медпункттен, 103 жедел жәрдем телефоны
бойынша немесе жақын жердегі емдеу мекемесінен) шақырту керек.
Зақымданған адамды мұқият қарап шығып, зақымдану дәрежесіне
қарай оған көмек көрсету керек.
Күйген кездегі көмек көрсету:
Адам күйікке шалынған жағдайда:
Ауырғанды басатын, тыныштандыратын дәрі беру керек.
Күйген жерге дәрі (винилин) жағу керек.
Күйген жараның бетіне микроб түспейтіндей етіп, алдымен
целлофанмен орап алып, суық суда ұстау керек.
Дәрігерді (мектептегі медпункттен, 103 жедел жәрдем
телефоны бойынша немесе жақын жердегі емдеу
мекемесінен) шақырту керек.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz