Витаминдер және олардың маңызы




Презентация қосу
8 ”а”

Витаминдер және олардың маңызы

сынып

Сабақтың кезеңдері:
Сабақтың мақсаты:
Витаминдер және олардың маңызы,
ағзадағы биологиялық рөлі және
витаминдер жетіспеуінен болатын аурулар,
олардың алдын-алу. Витаминдердің өсімдік
пен мал өнімдерінен алынатынын, азық түліктерде болатынына тоқтала отырып
білім беру.

І.Ұйымдастыру кезеңі. Психологиялық
дайындық. Смайликтер арқылы
оқушылардың көңіл-күйін анықтау
ІІ. « Көпір» тапсырмалары : Үй тапсырмасы
Сұрақтар қою арқылы жауап алынды
III. “Білім” жүйесі. Жаңа сабақ; сыни тұрғыдан ойлауға
арналған сұрақтар берілді
IV. “Түсіну” жүйесі . Жұптық тапсырмалар

Сабақтың түрі: ізгілендіру сабағы

V. “Талдау” жүйесі. Интерактивті тақта

Сабақтың типі : Жаңа материалды меңгерту.

VI. “Қолдану” жүйесі. Тәжірибе жұмысы.

Сабақтың әдістері: Әңгіме- сұхбат ;өзіндік ;
жұптық; интерактивті тақта; дәптермен; кітаппен; тест
жұмысы

VII. “Жинақтау” жүйесі. Диалогтық оқыту
“Менен - сұрақ, сізден жылдам жауап”

Оқыту технологиясы: блум жүйесі.

VIIІ. Бағалау

Мотивация: Жаңа тақырыпты ашу.

ІХ. Үйге тапсырма.

Сабақтың көрнекілігі: Биология 8 сынып, “Жеміс-жидек
көрмесі; витаминдер жайлы кітапшалар.

“Көпір” тапсырмалары:

«Білім» жүйесі

Сыни тұрғыдан ойлау
(Үй тапсырмасын сұрау)
1. Жасушада қандай процестер жүреді.
2. Зат алмасу дегеніміз не?
3. Тіршілік процестеріне қандай факторлар әсер етеді?
4. Сыртқы ортадан организм не алады?
5. Тіршілікке тән қандай белгілерді білесіңдер?
6. Пластикалық алмасу дегеніміз не ?
7. Қоректік заттар дегеніміз не?
8.Күнделікті пайдаланатын тағамда қандай күрделі
органикалық з аттар бар?
9. Тағамдық заттардың құрылыстық қызметі дегеніміз не?
10. Тағамдық заттардың энергетикалық қызметін түсіндіріңіз
11. Қоректік заттар, ұлпалар мен жасушалар қалай өтеді?
12. Тағамдық заттардың құрамында қандай қосылыстар
болады?

Оқытуды басқару және көшбасшылық

(Кім? не? қашан? қайда? не істеді?)
Жаңа сабақ жоспары:
1. Витаминдердің маңызы.
2.Витаминдердің топтары мен түрлері.
3. Азықтық тағам құрамындағы
витаминдерді сақтау.
4. Қорытынды.

Оқытуды басқару және көшбасшылық
Талантты және дарынды
оқушымен жұмыс
Витаминдер дегеніміз не?
Витаминді ашқан кім?
Организм үшін витаминдердің қандай маңызы бар?
Витаминдер қандай топтарға және түрлерге бөлінеді?
Суда еритін витаминді атаңыз ?

Шығармашылық жұмыс
Витаминдер
тарихы

Авитаминоз деген не?
Гиповитаминоз деген не?
Гипервитаминоз деген не?
С витаминін қандай ғалымдар ашты?
С витамині жетіспегенде қандай ауруға ұшырайды?
В тобы витаминдерінің маңызы қандай?
Витаминдер тарихы жөнінде не білесіңдер?
Тағамдағы витаминді қалай сақтауға болады?

Витаминдер
сақтау қоймасы

Терминдер кабинеті

Витаминдерді 1880 жылы
орыс
дәрігері Н.И. Лунин ашты

Витаминдер – организмнің
Витаминдер – организмнің
тіршілік әрекетінетіршілік
қажет әрекетіне қажет
органикалықорганикалық
заттардың жекезаттардың
тобы.
жеке тобы.
Витамин –тіршілік
(лат.
тілі)
Витамин –тіршілік(лат. тілі)

Витамин топтары , түрлері.
суда
судаеритіндер
еритіндер
С,РР ,В
В1,В2,В6,В12

майда
майдаеритіндер
еритіндер
А,Д,К,Е

Гипервитаминоз –
витаминдерді артық
мөлшерде пайдалану
Авитаминоз –
витаминдердің адам ағзасына
жетіспеуінен болатын ауру

Гиповитаминоз –
қандайда бір витамин
жетіспегенде
организмнің әлсіреуіне себепші

Жұптық тапсырмалар:
1. Семантикалық кесте
р
/
с

Ауру түрлері

Құрқұлақ
ауруы(цинга)

А

“Бери- бери”

Ақшам соқыр

Мешел (Рахит)

Асқорыту
қызметінің
бұзылуы

Д

Е

Н

К

Р
Р

С

витамині

Тиамин

А

витамині

Кальцийферол

В

витамині

Токоферол

В

витамині

Никотин қышқылы

В

витамині

Пиридоксин

В

витамині

Аскорбинқышқылы

В

витамині

Ретинол

В

витамині

Биотин

В

Пантотен

Д

витамині

Филлохинон

Е

витамині

Цианкобаламин

Қанның ұюына
әсер етеді

К

витамині

рибофлавин

Қан
аздық( анемия)

Н

витамині

Фолий қышқылы

Тері ауруына
ұшырауы

Қаңқа қызметі
бұзылады

С

РР витамині

В

2. Сәйкестендіру тестісі

3.Тест жұмысы
1.«С» витманині қай тағамда көп
мөлшерде.
А) Лимонда В) Айранда С) Балықта
2.Қай витамин құрқұлақ ауруын емдейд
А) А витамині В) С витамині С) Д
витамині
3.Ақуыздың 1 тәуліктегі қажетті мөлшері
А) 10-20г В) 80-120г С) 100-150г
4. Асқазанда негізінен ыдырайтындар
А) Ақуыздар В) МайларС) Көмірсулар
5. Адамға 1 тәулікте көмірсудың
қажетті мөлшері
А) 200г В) 600 С) 500г
6. Ақызды қай фермент ыдыратады?
А) Амилаза В) ПепсинС) Липаза
7.Ақшам соқыр қай витамин жетіспегеннен
пайда
болады?
А) А витамині В) С витамині С) Д
витамині
8. «Бери-бери»ауруы қай витамин
жетіспегеннен пайда болады
А) А витамині В) С витамині С) Д
витамині

« Талдау” жүйесі.
Оқыту мен оқудағы ақпараттық комуникациялық технологияны
пайдалану АКТ
(Салыстыр. Айырмашылығы неде?)
Интерактивті тақтамен жұмыс.
•Адам организміндегі энергия көзі;
•Жоғарғы энергетикалық құнарлы органикалық зат;
•Ас қорытуда ыдыраусыз сіңіріледі;
•Биологиялық белсенді заттар;
•Адам тамағы құрамында міндетті түрде болатын зат;
•Зат алмасуда ферменттердің түзілуіне қатысады;
•Қайнатылғанда бұзылады;
•Бұл зат болмаса құрқұлақ ауруы туындайды;
• бұл заттың болмауы жүйке жүйесінің салына және бери-бери
ауруына себепші болады;
•Бұл зат болмаса пилагра ауруы пайда болады.

Сергіту сәті : Би “Қара жорға”
“Қолдану” жүйе
(Тәжірибе жұмысы)
№1. Стаканға таза су құйып, 3-4 тамшы йод тамызу.
№2. Стаканға компот құйып 3-4 тамшы йод тамызу.
№3. Алманы ортасынан бөліп, бірнеше тамшы йод тамызу.
“Жинақтау” жүйесі
Диалогты оқыту
“Менен - сұрақ, сізден жауап”

А витамині, В витамині, С витамині, Д витамині, нәруыздар, майлар,
көмірсулар, минералды тұздар, су, РР витамині
Бағалау

парағы

Оқыту үшін бағалау және оқуды бағалау
Р
/
с

Оқушының
аты-жөні

Сұрақ
жауап

Мәтінмен
жұмыс

Жеке
тапсырма

АКТ мен
жұмыс

Шығарма
шылық
тапсырма

Тәжіри
бе

Тест
жұмы
сы

Үй тапсырмасы:
& 51


Ұқсас жұмыстар
Витаминдердің маңызы
Дәрумендер тағамдық заттардың құрамында болатын ерекше ағзалық қосылыстар
Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Суда еритіндер Майда еритіндер
ВИТАМИНДЕР ОРГАНИЗМГЕ ТАҒАМДАР
Д’’ ДӘРУМЕНІ
Витаминдер. Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Витаминдер және оларға ұқсас заттар
Витаминдер туралы жалпы түсінік
ДӘРУМЕНІ НАН
Пәндер