Залалсыздандыру әдістері туралы




Презентация қосу
Презентация

«Залалсыздандыру
әдістері»

Орындаған: Жаныс Б.
ТОбы: АП-11-1к4
Қабылдаған: Талманова А.
Құралдарды залалсыздандыру
Құралдарды қайнату, күйдіру және химиялық заттар қолданып
залалсыздандырады. Алайда ен сенімді түрі қайнату болып саналады. Ол үшін
құралдарды тазалап сұртеді, бірөбірінен ажыратып бұзылатындарын бұзады.
Осыдан кейін стерилизаторға су құйып, 0,25 % натрий гидроокисін немесе 1%
натрий карбонаттын қосады. Осы негіздер, судағы тұздарды тумбаға
отырғызады, құралдарды төт басудан сақтайды және залалсыздандыруды жақсы
өткізеді. Енді осы ерітіндіні қайнауға дейін жеткізіп, 3-5 мин. қайнатып, құралдар
салынған торды стерилизатор ішіне батырамыз. Ертінді 3-5 мин. бойы
қайнағанда, судағы еріген атомарлық өттегі бөлініп, өзі сілтімен нейтрализденеді.
Қайнату арқылы залалсыздандыру
Ол үшін материалды марлі салфеткасына орап, стерилизаторға немесе басқа
ыдысқа салады. Осыдан кейін ыдысқа су немесе этакридин лактаттың
ерітіндісін /1:1000/ құяды да, қайнатады. Сумен залалсыздандыруда 1 сағат,
ал этакридин ерітіндісінде жарты сағат қайнату керек, су қайнағаннан
бастап. Операциялық мата мен таңғыштарды залалсыздандырудың ен
қарапайым тәсілі өтектеу. Ол үшін осы материалды 2-3 қайтара өтектеп,
дұрыстап бүктеп биксаға салады немесе жамылғымен орап қояды.
Суықтық /химиялық/
залалсыздандыру
Бұл әдісті қайнатуға жағдай жоқ
кезде қолданады. Ол үшін
құралдарды 10 мин. /1:2000/
диоцид ерітіндісіне, немесе
Каретников сұйықтығына /20 г
формалин, 3 г карбол қышқылы,
15 г натрий карбонат және 1000
мл дистилденген су/ батырады.
Кей кезде фурацилиннін /1:1500/
мөлшеріндегі спирттік
ерітіндісін, 0,5% формалиннін
спирттегі және 1% бриллиант
көгінін спиртттегі ерітінділерін
қолданады.
Ультракүлгін залалсыздандыру
Ультракүлгін деп толқынның ұзындығы 10-нан 400 нм дейінгі
электромагниттік сәулелер аталады. Ең жоғарғы бактерицидтік әсерге
260±10 нм аймағында барынша жоғары пайда болумен 200-350 нм
диапазонындағы электромагниттік сәуле ие. Ультракүлгін сәуленің әсері
микроағзалардың жасушалық қабырғаларының құрылымында
бұзылыстарға, сол арқылы олардың өліміне алып келеді.
Ультракүлгін залалсыздандыру

Артықшылықтары Кемшіліктері
УК-сәулелер тек Жеткілікті түрде мөлдір емес
вегетативті ғана емес, спора суды (лайлануы, түсі) өңдеу
түзуші бактерияларды да кезінде тиімділіктің төмендеуі
жояды Лайланған және қатты суды
Өңделетін судың физико- өңдеу кезінде жүйені мезгіл-
химиялық құрамы мезгіл тазалау қажет
өзгермейді Бактерицидтік әсердің қысқа
Сәуле дозасының уақыт әсер етуі, яғни судың
жоғарғы шегі бойынша құбырлар жүйесінде қосымша
шектеулер жоқ ластануы мүмкін.
Қосалқы өнімдер жоқ
Озондау
Озондау – ауыз суды
залалсыздандырудың
болашағы бар әдістерінің
біреуі. Озондау
залалсыздандырудың
жоғары деңгейі кезінде
тазартылған суда уытты
және канцерогенді
өнімдердің жоқ болуы
кезінде оны ең жақсы
органолептикалық
көрсеткіштермен
қамтамасыз етеді.
Натрий гипохлориті
Натрий гипохлориті (НГПХ) бүгінгі
күні залалсыздандыру реагенттерінің
ең жақсысы және қауіпсізі болып
табылады. Гипохлорит-ион күшті
антибактериялық әсерге ие. Бұл құрал
микроағзаларды өте жылдам өлтіреді
және өте аз мөлшері жеткілікті, себебі
НГПХ ыдырауы бірқатар белсенді
бөлшектердің (радикалдардың), атап
айтқанда синглетті оттегінің пайда
болуымен бірге болады, ол жоғары
биоцидтік әсерге ие. НГПХ ыдырауы
кезінде пайда болатын бөлшектер
(радикалдар) микроағзаларды қоршап
тұратын биоүлдірді бұза отырып
олардың жойылуына себепші болады.

Ұқсас жұмыстар
Ассептика мен антисептика
Залалсыздандырудың әдістері
ЗАЛАЛСЫЗДАНДЫРУ ТӘСІЛДЕРІ
Залалсыздандыру әдістері
Стерилдеудің әдістәрі
Дезинфекция түрлері, әдістері
Қоректік орталарды заласыздандыру әдістері
Ақаба суларды тазарту әдістері
Медициналық құрал жабдықтарды зарарсыздандыру
Стоматологиялық құрылғы мен құралдарды күту
Пәндер