Қауынның егістіктегі алатын орны




Презентация қосу
Презентация
«Қауынның егістіктегі алатын орны»

Орындаған: Әлі Н.
Тобы: АП-12-1к3
Қабылдаған: Жумабаева Р.
Қауынның егістікте
алатын орны
• Қауынды қарбыз егілетін ауыспалы егісте орналастырады. Қауын танабының гектарына 20-30 т көң және
қажетінше минералды тыңайтқыш енгізілуі ке-рек. Фосфор тыңайтқышы аналық гүлдердің қалыптасыуын
және жемісінің пісуін жеделдетеді.
• Топырақты өңдеу қарбыздікіне ұқсас. Қайта соққан үскірікке төзбейтіндіктен қауынды, қарбыздан 5-6
тәулік кешірек себеді.
• Қауынды бір үяға бір өсімдік өсірілсе 1,4x0,7 м және 1,4x0,5 м, егер екі-үш өсімдік келсе 1,4x1,4 м
сұлбасымен себеді. Бір гектарға 2-2,5 кг түқым себеді. Күтім жүмыстары қарбыздікіне үқсас. Жемісін таңдап
жинайды. Піскен қауынды түсінен, өзіне тән хош иісінен және жеміс сағағының жеңіл үзілетінінен айыра-ды.
Жалпы жинауды бозқырау түсер алдында бастайды. Сақ-тауға сәл пісіңкіремегенін таңдап алады. Сағағынан
үзілген жемісті танапта 10-12 күн үстайды да, кейін сөрелерге орналастырады немесе торға салып жеке-жеке
іледі. Жеміс қоймасындағы температура 2-4°С жылылықта, ауа ылғалдылығы 70-80 % болуы керек.
• Қауынның түкымын топырақтың 10 см тереңдігі 12-15°С жылынған кезде себеді.
Себілу тереңдігі топырақ типіне, оның ылғалдылығына жэне себу мерзіміне байланысты
4-6 см жүргізіледі.Қауын тұқымын себуге эзірлеу қрбыз тұкьшына үксас.
• Әрбір шұңқырға 5-7 данадан тұқым себеді де уақытында сиретеді.
• Ерте пісетн кауынды 1,4x0,7 м, орташа мерзімді- 1,4x1,4 м, ал кеш пісетінді 2,1x0,7-1,4
схемамен себеді, әр шұңкырда бір өсімдіктен калдырады.
• Егер қауынды екі жағынан суару арықшаларын қалдырып сепсе, онда катараралық ені
2,8-3,5 м болады да қатардағы өсім-діктер арасы 0,7-1,2 м болып әрбір арықша жағында
шахмат тәртібімен орналастырылады.
Агротехникасы
• Қауынның өсіру технологиясы қарбызға ұқсас.
Қауынды өсіруге жақсы жылынатын, жа-рық жэне
ылғалмен камтамасыз етілген танап таңдалады. Ыза
суларының орналасу деңгейі 1,5-2,0 м төмен болуы
керек.
•Жоғары және сапалы өнім алу үшін барлык
агротехникал ык ша-ралар колайлы мерзімінде
жүргізілуі және егісті арамшөптерден таза күйінде ұстау
қажет.
•Қауын қоңыр және суармалы сұр топырақтарда
жақсы өседі. Тығыз, әлсіз аэрацияланатын топырақтар
өсімдіктің физиологиялық солуына экеліп соғады.
Қауын тұзға қарбызға қарағанда төзімді дақыл (хлорлы
тұздардың шектік концентрациясы 0,015%, ал күкірт
қышқылы түздарына 0,02%), тұздардың одан жоғары
мазмұны өсімдік өсуіне, дамуына жэне жемісінің
химиялық құрамына кері эсерін тигізеді. Күшті
тұзданған топырақтар алдымен шаюды қажет етеді.
•Егер қауынды бір орында бірнеше жыл қайталап
өсірсе, онда ол үшінші жылдан бастап, аурулардың
көптеп таралуынан өнімділігін күрт төмендетеді.
Өсіру технологиясы
• Қауын егілгеннен бастап пісіп-жетілгенге дейін төмендегі
кезеңдерден өтеді:
1. тұқымының өніп шығуы,
2. өскін алу,
3. шатрик,
4. пәлек жаю,
5. аталық гүлдерінің ашылуы,
6. аналық гүлдерінің ашылуы,
7. түйіндеу,
8. жемісің өсуі,
9. жемісінің пісіп-жетілуі.
•. Түрлі кезеңдерде өсімдіктің өсуі мен дамуына әсер етуші
негізгі факторларға: температура, ылғалдылық, тамырының
қоректенуі, жарық тәртібі, агротехникалық, селекциялық және
басқа іс-шаралар жатады.
•. Құрғақ тұқымдар ылғалдылықтың, жылудың - 1 8 - 25°С,
желдетілудің оңтайлы жағдайларында егістен 3-4 күннен
кейін өніп шығады, өскіндер егілгеннен 7-8 күн өткенде жер
бетінде көрінеді. Қауынның әрі қарай өсіп-дамуы төмендегіше
жүреді: өскіндер пайда болғаннан 20-25 күн өткенде шатрик
кезеңі басталады, 20-40 күннен кейін өзек сабағының өсуі,
содан соң жанама сабақтарының өсуі, 30-60 күннен кейін -
гүлдеу басталады. Жемістері сорттың тезпісерлігіне қарай
түйіндері ұрықтанғаннан кейін 20-70 күнде немесе өскіндер
көрінгеннен 55-120 күннен кейін пісіп жетіледі.

Ұқсас жұмыстар
Қауын дақылының маңызы, ерекшелігі
ҚАУЫННЫҢ ӨСУІ ЖӘНЕ ҚАУЫН СОРТТАРЫНЫҢ ТҮРЛЕРІ
Қауынның Қазақстанда таралған сорттары
Қауынды егістікте күту және тыңайтқышты қолдану
Қауын шыбыны: зияндылығы, биологиясы, морфологиясы, анықтау әдістемесі және күресу шаралары
Сайыстың жоспары
Асқабақтың аталық гүлі Асқабақтың аналық гүлі
АС БҰРШАҚ ЖАЙЛЫ
Топырақ тұздылығы
Көкөніс дақылдары
Пәндер