ҚАУЫННЫҢ ӨСУІ ЖӘНЕ ҚАУЫН СОРТТАРЫНЫҢ ТҮРЛЕРІ




Презентация қосу
ПРЕЗЕНТАЦИЯ
«ҚАУЫННЫҢ ӨСУІ ЖӘНЕ 
ҚАУЫН СОРТТАРЫНЫҢ 
ТҮРЛЕРІ»

Орындаған: Абдуллаева Т.
Тобы: АП­12­1к3
Қабылдаған: Жумабаева Р.
ӨСІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Қауын  жәндіктер  арқылы 
тозаңданады да, гүл жатыны 
түйнекке  айналып  жеміс 
салады.  Қауын  25  –  300С 
температурада  жақсы  өседі, 
температура  150С­қа 
төмендесе  өсуі  баяулайды  да, 
3  –  50С­та  үсікке  шалдығады. 
Құрғақшылыққа  төзімді, 
саздақ,  құмайт,  құмды 
жерлерде  жақсы  өседі.  Пісу 
кезінде  суарса  немесе  жаңбыр 
жауып  топырақта  ылғал 
шамадан  тыс  көп  болса  дәмі 
кемиді, кейде шіріп те кетеді.
МОРФОЛОГИЯЛЫҚ СИПАТТАМАСЫ

Қауын  (Cucumіs  melo)  – 
асқабақ  тұқымдасына 
жататын  бір  жылдық 
шөптесін  өсімдік.  Қауын 
жабайы  түрде  Оңтүстік­
Батыс  Азия  мен  Африкада 
өседі. Бұдан 2 мың жыл бұрын 
Қауынды  Кіші  және  Орта 
Азия  жерінде  мәдени  дақыл 
ретінде  өсіре  бастаған. 
Жапырағы  ірі,  кезектесіп 
орналасқан,  жіңішке  сабағы 
буындарға  тарамданып  жер 
бетіне  төселіп  өседі.  Гүлі 
сары,  дара  жынысты,  қос 
жынысты түрі де кездеседі.
СОРТТАРЫ
Қауын сорттары мен түрлеріне қарай 
әңгелек, әміре, зәрмәтін, қаласиан, 
қара күләб топтарға бөлінеді.
ҚАУЫННЫҢ КӨП ТАРАҒАН  
ТҮРІ ­ ӘҢГЕЛЕК
Әңгелек  —  өте  ерте  заманнан  келе 
жатқан  қауынның  бір  атауы.  Түсі 
негізінен  сары,  қабығы  жұқа  болады. 
Ерте піседі, әрі тәтті, бірақ онша ірі 
емес.  Әңгелек  құмайтт  топырақта 
жақсы өседі. Ылғалды көп тілемейді, 
суыққа  төзімсіз,  оны  көбінесе 
Қызылорда,  Оңтүстік  Қазақстан 
облыстарында  өсіреді.  Қосымша 
атауы қауын.

Ұқсас жұмыстар
Қауын дақылының маңызы, ерекшелігі
Қауынның егістіктегі алатын орны
Қауынды егістікте күту және тыңайтқышты қолдану
Қауын шыбыны: зияндылығы, биологиясы, морфологиясы, анықтау әдістемесі және күресу шаралары
Шәмшаттар тұқымдасы
Қауынның Қазақстанда таралған сорттары
Асқабақ және орамжапырақ тұқымдастар
Асқабақтың аталық гүлі Асқабақтың аналық гүлі
Бақша дақылы асқабақ
АРАЛ ӨҢІРІ АРҚЫЛЫ ЭКОЛОГИЯ ЖӘНЕ АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ ҒЫЛЫМИ ЗЕРТТЕУ ИНСТИТУТЫ
Пәндер