ОҚО томаттың селекциялық зерттеуі
Презентация қосу
Презентация
«ОҚО томаттың селекциялық
зерттеуі»
• Орындаған:
• Тобы:
• Ғылыми жетекші:
Қызанақ туралы жалпы түсінік
• Қызанақ (Lycopersіcon)[1], томат, помидор — алқа тұқымдасына жататын бір және көп жылдық шөптесін
өсімдіктер (кейде жартылай бұта). Оңтүстік Америкадан таралған. Оның 3 түрі бар (кейбір деректерде 7).
Қазақстанда 1 түрі: кәдімгі (ас) Қызанақ (T. esculentum) барлық жерде өсіріледі. Сабағының биіктігі 30 — 40
см-ден жоғары. Жапырағы қауырсын тәрізді. Гүлінің түсі сары, жемісі — екі не көп ұялы жидек, пішіні әр
түрлі. Салм. 25 — 500 г, кейде 800 — 900 г-ға дейін жетеді. Қызыл, сарғыш жемісінің құрамында 4,5 — 8,1%
құрғақ зат, 3,5 — 8,5% органикалық қышқыл, минералдық тұздар, С витамині, В, РР тобының витаминдері,
каротин бар. Жемісін тамаққа пайдаланады, тұздайды, шырын алады. Қызанақ жылу сүйгіш және
құрғақшылыққа төзімді. Өсуіне қолайлы температура 20 — 25С, температура 15С-қа дейін төмендегенде
гүлдеуін, ал 10С-та өсуін тоқтатады. 1 — 2С-та үсікке шалдығады. Жартылай түйіршікті, қарашірігі мол
топырақта жақсы өседі. Әр га-нан ашық жерде өсіргенде 150 — 200 ц, ал жылыжайларда 1 м2-нен 12 — 15 кг
өнім алуға болады. Қазақстанның әр аймақтарында Қызанақтың әр мезгілде пісетін бірнеше сорттары бар.
Ерте пісетін сорттары: Белый налив 241, Ранний 80, Ақтөбелік 85, Глория, т.б. сорттары Батыс Қазақстан,
Қостанай,Шығыс Қазақстан, Қарағанды, Павлодар, т.б. облыстарда аудандастырылған. Негізгі зиянкестері:
картоп қоңыр көбелегі, ызылдауық қоңыз, колорадо қоңызы, т.б. Ең көп тараған аурулары: бактериялық
теңбілділік, фитофториоз, макроскориоз, т.б. Қызанақ жөнінде ғылыми-зерттеу жұмыстарымен Қазақ
картоп және көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты шұғылданады.
Бактериялы қара дақ
• Кең таралған ауру, өсіресе жауын-шашын мол
жылдары жиі кездеседі.
• Жас және ересек өсімдіктердің барлық жерүсті бө-
ліктері вегетациялық кезеңдерде ауруға
шалдығады. Жас ұлпалар ауруға төзімсіз келеді.
Тұқым жарнақтың бетінде жүйкені бойлаған қара
дақтар түзіледі. Жапы-рақ тағы майда, майлы
дақтардың түсі алғаш қара-қоңыр, кейін қарайьш,
сарғыш жиекпен шектеледі. Сабақ пен сағақ тағы
қара дақтар, аталған мүшелерді бойлап,
созылықңы орналасады. Ылғалы мол жылда-ры
залалданған сабақ шытынап, жарылады. Жемістегі
дақтар алғаш ұсақ, жиекті, сүйел тәрізді болып,
кейін олар үлғайып (диаметрі 6-8 мм) ойық
жараларға айна-лады.
• Ауру қоздырғышы - Xanthomonas visicatoria Dow.
• бактериясы (2.40-сурет). Ол өсімдікке устьица
және жарақ ат арқылы еніп, клетка аралығымен
тарай-ды. Залалданған жапырақта қоздырғыштың
инкуба-циялық кезеңі 3-6, ал жемісте 5-6 күнге
созылады.
Бактериялы рак
• Республикада кесел сирек кезде-седі. Өсімдік кез келген
вегетациялық кезеңде ауруға шалдығады. Кеселдің диффузды
және жергілікті түр-лері болады. Диффузды түрінде көшеттер
солып, ңу-рап, ал өсіп-өркендеген өсімдіктің жапырақтары мен
өркендері солады. Өсімдік кейде бір жақты, яғни жапы-рақ тың
бір жағының жеке бөліктері солып, кейін түгел қурап,
түтіктері қоңырланады.
• Сабақ залалданғанда, осы мүшені бойлаған қоңыр жолақтар
түзіліп, кейін олар жарылады. Көлденең ке-сіндісінде сабақ
түтіктерінің қарайғаны баііқалады.
• Залалданған жемістің пішіні бұзылып, тұқымы қара-йып,
өнгіштігі жойылады. Сау көрінген ауру жемісті кескенде, оның
тұқым ұяшығына қарай таралған түсі сары бактерия массасы
керінеді.
• Өсіп-өркендеген ересек өсімдік қайта залалданғанда кесел
жергілікті болып, барлық мүшелері ауруға шал-дығады.
Жапырақтарда, сағақтарда, сабақта майда, қоңыр ойың
жаралар түзіледі.
• Жемістегі дақтар тегіс, ортасы қоңыр, шеті ашьщ түспен
жиектелген. Көк жемістердегі ортасы қара, шы-тынаған,
майда дақтардың шеті ақ тусті болады. Піскен жемістегі
қоңыр дақтар ақ түспен жиектеліп, көз пішінін алады,
сондықтан ауруды «ңүс көзі» деп атай-ды. Мұндай жемістердің
тағамдьщ сапасы жойылмай-ды, сондай-ақ инфекция тұқымына
енбейді.
Макроспориоз немесе құрғақ дақ
• Республикада кең таралған ауру. Залалданған
жапырақта құрғақ, дөң-гелек, шеңберлі айқын
дақтар түзіледі. Олардың көлемі бірнеше
миллиметрден 1,5 см-ге дейін болуы мүмкін.
Ауруға өсімдіктің басқа да мүшелері — жеміс
сағақтары, жемістері және өркендері шалдығады.
• Жеміс бетінде түсі қоңыр сел басылған дөңгелектеу
дақтар пайда болып, оның үстінде түсі қара
мақпалды өңез түзіледі. Кесел жемістің сағақ ңа
тіркелген бөлігінен басталады.
• Ауру қоздырғышы - Macrosporium solani Ell. et
Mart, саңырауқұлағы (2.41-сурет). Оның
жіпшумағы эндофитті, ұлпа бетіне конидия
тасушылар мен ко-нидиялар шығады.
Конидияларының құрылысы әр түрлі болады. Жас
конидиялары бір клеткалы, түссіз жетілгендері -
бір-екі перделі, ал толық жетілгендерінің пішіні
шоқпар тәрізді, бірнеше көлденең және бойлаған
перделері бар. Құрғақ , ыстық ауа райы мен жақ
быр немесе мол шық алмасқан жағдайда, ауру
қарқынды дами-ды. Инфекция қоры өсімдік
ңалдьщтарында жіпше мен конидия түрінде және
ауру жемістің қалдықтарында, тұқым арасында
сақталады.
Төбе шірігі
• Төбе шірігі ңызанақ егілетін жылыжай-ларда және егістіктерде кездеседі. Бұл ауруға көк және пісіп
жетіле бастаған жемістер шалдығады.
• Кесел жас жемістерде, алғашқы бірінші немесе екін-ші жеміс шоңтарында кездеседі. Жеміс төбесінде
алғаш майда, сулы дақ пайда болып, кейін өсе келе қоңыр-ланьш, сәл басылады. Залалданған жеміс
қатайып ңу-райды. Ылғал мол жағдайда құрғақ шірік сулыға айна-лады.
• Өсімдікке су мөлшерінің жетіспеуі, әсіресе алғанщы жеміс байлану кезеңіндегі ылғал тапшылығы,
сондай-ақ ыстық, ңүррақ ауа райы, азот тыңайтқышының топырақтағы артық мөлшері және
кальцийдің жетіспеуі сияқты факторлар тебе шірігінің тууына себебін тигізеді. Фосфор, калий
тыңайтқыштарын топыраққа мезгілінде енгізсе, онда өсімдіктің ауруға төзімділігі артады.
Мозаика
• Кең таралған ауру. Залалданған өсімдік-тердің
жапырақтары мозаикаланып, қоңыр-жасыл, ашық
жасыл және сары бөліктер кезектесіп орналаса-
ды. Өсімдіктің жас жапырақтары ауруға көбірек
шал-дығады. Кесел қарқынды дамығанда жас
жапырақтар деформацияланады. Жапырақ
алаканы аса тілімденіп (папоротник жапырағы
сияқты) немесе жіңішке жіп-шелерге бөлініп
(жапырақтың жіпшеленуі), пішінін мүлдем
езгертеді. Бұл жағдайлар өсімдікке жарық же-
тіспей, ауа ылғалдылығы аса мол болғанда
байқалады.
• Ауру қоздырғышы ™ Nicotiana virus I Smith,
виру-сы. Ол жылыжайларда және егістіктерде
алңа, бұршақ тұқымдас және басқа да көптеген
өсімдіктерді залал-дайды. Вирус өсімдіктен
өсімдікке жұмыс қолдарымен, қолданылған
құралдармен, бунақденелермен (біте) та-ралады.
Аурудың қоры тұқым мен шірімеген өсімдік
қалдықтарында сақталады.
Стрик
• Кең таралған, жиі кездесетін ауру. Өсімдіктің
залалданған мүшелерінде түсі қызыл-қоңыр
немесе ңо-ңыр дақтар пайда болады.
• Жапырақтарда ұсақ, бұрышты, ал сабақ пен
са-ғақтарда сызықша немесе жолақты дақтар
түзіледі. За-лалданған жапырақтар морт
сынып қурайды.
• Көк жемістердің бетінде қоңыр, жалтыр,
сопақша дақтар пайда болады. Ауру
қарқынды дамығанда жемістер пііпінін
өзгертіп, шытынайды. Шскен жемістердегі
дақтар басылған, түсі әр түрлі болып келеді.
Залалдан-ған жапырақтар курап, сабақ оңай
сынып, кейде өсім-діктің ұшы жансызданады.
• Ауру қоздырғышы - Nicotiana virus I Smith,
вирусы аталықтары семіп, аналығы қысқарып,
кеиіп-сізденеді. Күлте жапырақшалары
ұсақталып, түсі көбінесе жасыл болады.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz