Мал азығын дайынду технологиясы




Презентация қосу
Презентация
«Мал азығын
дайынду
технологиясы»

• Орындаған:
• Тобы:
• Қабылдаған:
Мал азығы
• Мал азығы, жемшөп - мал азығына, яғни жемшөп қорына, мал
жайылуына пайдаланылатын табиғи және екпе жайылымдар
мен мал азықтандыруға жұмсалатын, яғни жемшөп қорын
толықтыратын, табиғи және екпе шөп шабыстар, сонымен
қоса мал азығын дайындауға пайдаланылатын азықтық
дақылдар мен олардан дайыңдалатын азықтар мен түрлі
азықтық қалдықтар мен қосыңдылар жатады. Жайылым оты
(шөбі) оларға малды жайғаңда немесе орып, алдарына
салынып көк азық түріңде пайдаланылса, шөпшабыс көгі
шабылып, пішенге кептіріліп, жиналып, сақталып, қысқы ірі,
яғни қатайып іріленген азық ретінде пайдаланылады. Ірі мал
азығына орылып, дәні алынған сабан, топан да жатады. Көк
жүгері, күнбағыстың шырынын, яғни сөлін сақтау үшін
оларды сүрлемге, ал қиын сүрлемделетін бұршақ
тұқымдастар (жоңышқа, беде, т.б.) көгін пішеңдемеге
салады. Осылай дайындалған шырынды азыққа азықтық
тамыр-түйнек жемістілер (қызылша, сәбіз, картоп) мен
бақшалық дақылдар (асқабақ, әңгелек, т.б.) жатады.
ЖЕМ ДАЙЫНДАУ ЖӘНЕ ЕГІН ЖИНАУ
КЕЗІНДЕГІ ӨРТ ҚАУІПСІЗДІГІ ШАРАЛАРЫ
• Жем дайындау және егін жинау кезінде ауыл шаруашылық өндірісі объектілерінде өртті
болдырмау үшін келесі өртке қарсы шараларды орындау қажет:
• І. Дала жұмыстарына дайындалу кезінде
• 1. Жем дайындау және егін жинаудың алдында
• а) жинау машиналарды және агрегаттарды өртке қарсы дайындау, механизаторларға өртке
қарсы нұсқау беруді ұйымдастыру және жем дайындау және егін жинау кезінде өрт
қауіпсіздігі ережелерін сақтау үшін ауыл шаруашылығы кәсіпорынның басшысы жауапты
адамдарды тағайындау керек;
• б) жем дайындау және егін жинауға қатысатын трактористтер, комбайнерлер, олардың
көмекшілері және басқа механизаторлар арнайы бағдарлама бойынша өртке қарсы нұсқауды
өту керек;
• в) егін жинау жұмыстарына бөлінген адамдар да өрт қаупсіздігінің негізгі шаралары бойынша
нұсқау алу керек;
Жемді дайындау,
тасымалдау және сақтау
кезінде
• 1. Пішен сарайларды өзендердің, тоғандардың жанында, ғимараттардан,
автожолдардан 100 метрден кем емес және электр өткізгіш жолдарынан 30
метрден кем емес ара қашықтықта, шөптен және жемнің қалдықтарынан
тазартылған стационарлық алаңдарда орналастыру қажет.
• 2. Пішен сарайларды маялардан 15 метрден кем емес ара қашықтықта 6 метр
қорғау жолын жырту керек. Бөлек маяларда маялардың негізінен ара
қашықтығы 10 метр қорғау жолдары болу керек. Пішен сарайларды қоршаумен
(шарбақпен немесе терең ормен), периметр бойынша электр жарығымен және
сенімді тәулік бойы күзетпен қамтамасыз ету керек.
• 3. Әр маяға 250 тонна пішен (сабан) салады және оларды бір-бірінен 50 метрден
кем емес орналастыру керек.
• 4. Пішен сарайындағы әр маяны, 30-50 шелек суы бар сыйымдылықтағы екі өрт
сөндіргішпен, екі шелекпен және айырмен, күрекпен қамтамасыз ету керек.
Барлық өрт сөндіру құралдарды пішен сарайының аймағында 2-3 жерде
орналастыру керек.
• 5. Қозғалтқыш қолдануымен жемді дайындау және маялау кезінде:
• а) пішеннің (сабаннның) қозғалтқыштың түтін шығаратын коллекторына түсу
мүмкіндігін болдырмау, ол үшін қалқандарды және т.б. орналастыру;
• б) шкивтердің және тез айналатын біліктердің жағдайын жүйелі байқау керек,
қайыс берілістердің батып қалуын және сабан, пішеннің оралуын болдырмау;
• в) пішен маялағыштардың қозғалтқыштарын күнде жиналатын майдан және
пішеннен тазарту.
Жем қоймаларда және
жем кептіргіштерде
• 1. Жылда егінді жинау алдында жем қоймалардың жем кептіргіштердің өртке қарсы жағдайын арнайы
коммисиямен тексеру керек. Комиссиямен анықталған ақауларды жемді қабылдау және кептіру
алдында жою керек.
• 2. Жем қоймаларды бөлек тұрған ғимараттарда орналастыру. Жем қоймалардың қақпалары сыртқа
ашылатындай болу керек. Шығатын жерлерді үйіп тастауға тыйым салу.
• 3. Ғимараттың өртке қарсы қабырғалардағы ойықтарды өртке қарсы есіктермен қорғап, ал бір
тасымалдағыштан екінші тасымалдағышка жем лақтыру орындарында қорғаныс құралдарын орнату
(мысалы, өртке қарсы клапандар).
• 4. Жем қоймаларындағы электр сымдар болат құбырларда немесе ашық айырғыш заттардағы ПР-500
сымынан орындалуы керек, ал электр шырақтар шаң өткізбейтіндей орнатылу керек. Жылжымалы
машина және механизмдерді қосуға арналған іске қосқыш және сақтандырғыш қондырғыларын,
штепсель розеткаларын жем қоймасының сыртқы жанбайтын қабырғасына немесе бөлек тұрған тірекке
орналастыру керек.
• 5. Стационарлық жем кептіргіштерді жем қоймаларынан жанбайтын бітеу қабырғамен бөлу. Бұл
қабырғада технологиялық ойықтарды құрған кезде оларды өртке қарсы қорғау қондырғылармен
жабдықтау керек. Жем қоймалардың және жылжымалы кептіру агрегаттардың ара қашықтығы 10
метрден кем болмау керек.
Мал азығын
дайындау
• «Арық атқа қамшы ауыр» демекші, алты айға
дерлік созылған қатты қыстан шыққан малдың
аузы енді көкке тиді-ау дегенде, аптап ыстық
өсімдік, шөп атаулыны қуратып, екінші бір
бүйірден қыса жөнелгенін қарашы. Мұны біз
емес, шаруасын күйіттеген көп шаруаның өзі
айтады. Бірақ ауызды қу шөппен сүртіп, кең
дүниені тарылтып, қамсыз отыра беру оларға
тағы тиімсіз.
• Сондықтан да бүгінде шаруа қожалықтары мен
құрылымдар қолдағы мүмкіндіктерін,
техникаларын түгендеп, шалғысын сайлап,
алыс шабындықтарға, көлтабандарына шыға
бастады. Бұрынғы үзілмесе де алыстап бара
жатқан қарым-қатынастарды қайта
жалғастырмақ болып, алыс-жақынға телефон
шалып, пішеннің мән-жайын білу жұмыстары да
көріне бастады. Осы жұмыстардың бар есеп-
қисабын бір орталыққа түгендеп, жоғына
жоқшы болатын бірден-бір құрылым аудандық
ауылшаруашылығы және ветеринария бөліміне
хабарласқанымызда, олар алдағы қысқа
қажетті мал азығын әр округ бойынша
шығарып, тиісінше шаралар алынып жатқанын
Бидай қоймаларында
және бидай
кептірушілер
• Бидай қоймаларында және бидай кептірушілерде қажет:
жыл сайын егін жинамас бұрын бидай қоймаларын және
бидай кептіргіштерді арнайы комиссияның тексеруі.
Комиссиямен анықталған кемшіліктер болса бидай кептіруге
дейін жою керек. Бидай қоймаларын жеке тұрған
ғимараттарда орналастыру. Шыға беріс жолдарына артык
нәрсе қоюға тыйым салу. Бидай қоймаларының есіктерін
сыртқа ашылатындай етіп орналастыру. Бидай қоймаларын
пай далану кезінде тыйм салу: бидай қорларымен бірге өрт
материалдарын, сонымен қатар қандайда бір құрылғыларды
бірге сақтауға; жұмыс істемейтін механизмдерде жұмыс
істемеу, жұмыс істеп тұрған механизмді бақылаусыз
қалдырмау; бидайды жолақтан жоғары себуге. Бидай
қоймаларын желдеткен кезде желдеткіштерді 2,5 метрден
кем емес алшақтықта орналастыру. Ауа өткізгішті
өртенбейтін материалдан жасату.

Ұқсас жұмыстар
Мал азығының микробиологиясы
Сүрлем дайындау технологиясы
Екінші ыстық тағамдарды дайындау
Ірі қара мал кешенін жоспарлау
Көкшетау ауыл шаруашылық ғылыми зерттеу институты
Минералды азықтар
Көпжылдық шөптер
Азық және азық қоспаларына қойылатын талаптар
МАЛ ФЕРМАЛАРЫНДАҒЫ ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ НЫСАНДАР ЖӘНЕ САНИТАРИЯЛЫҚ НОРМАЛАР
Еркекшөп Қылтықсыз арпабас
Пәндер