Балық өнімдері
Презентация қосу
Презентация
«Балық
өнімдері»
Орындаған: Сабден Ұ.
Тобы: АП-10-7к1
Қабылдаған: Асылбеков Б.
Балық еті
Балық еті –дәмділігі мен жұғымдылығы жағынан еттен кем емес, ал
сіңімділігі жағынан одан асып түсетін ас.
Балықтар класқа, подкласқа ,отрядқа ,тұқымдастарға ,түрлерге бөлінеді.
Балықтардың осетр тұқымастар, лосось тұқымдастар ,сельд тұқымдастар,
карп тұқымдастар, окунь, треска ,камбала ,скумбирия тұқымдастары т.б деп
бөлінеді.Сонымен қатар балыққа жатпайтын теңіз өнімдері де бар.Бұл
өнімдерден өңделген тауарлар шығарады.
Балық түрлері
Балық етінің сапасын бұзбай сақтаудың бірнеше
әдістері бар, мысалға балықты ыстау, қақтау, мұздату,
салқындату, тұздау, кептіру.Соның ішінде балық етін
ұзақ 1 жылдан көп сақтауға мүмкіндік беретін әдіс
бұл балықты консервілеу әдісі.
Балық сауда орындарына тірі, суытылған,
мұздатылған, тұздалған, кептірілген, ысталған,
қақталған, сонымен қатар консерві түрінде түседі.
Әрбір өнделген балықтың өзіндік сапа
көрсеткіштері, дәмдік ерекшелігі және сақтау
мерзімі болады.
Балық консервілері-тамаққа қолдануға дайын
жағары құнды өнімдер. Балық консервілерінің
белоктары 85-90%,ал май 84-96% сіңеді. Балық
консервілері жоғары құнды өнімдер. Оларды
өндіргенде жеуге жарамайтын бөліктерді алып
тастайды, сондықтан калориялығыда
жоғарылайды.Консервілерді тасымалдауға ыңғайлы
және ұзақ сақталады.
Балықты бөлшектеу сызбасы
Көптеген балықтардың
кәсіптік ұзындығы түзу сызық
бойымен –көзінің ортасынан
аналь қанатшасының соңына
дейін өлшенеді.
Тағамдық құндылығы
жағынан өскін екінші орын
алады, бірақ етінің сапасы
бойынша балық денесінің
сапасы бойынша балық
денесінің етінен төмендеу, екі
есе арзанырақ бағаланады.
Стерилденген
консервілер
Стерилденген консервілер өндірісі келесідей кезеңдерден тұрады:порцияға бөлу, эксгаустирлеу,
ыдыстарды жабу, стерилдеу, сапасын бағалау, зат белгі жабыстыру, орау.
Алдын ала дайындалған шикі түрінде немесе жылулық өңдегеннен кейін ыдыстарға
салады.Консервілерді жабу алдында ауа толық бөлініп шығу үшін қыздырады (газдар жылы өнімде
нашар ериді).Бұл процесс эксгаустирлеу деп аталады.Ол арнайы аппаратта жүргізіледі. Ыдыстардан
ауа бөлігін жою маңызды орын алады:металл коррозиясы, өнімнің тотығуы тежеледі, витаминдер
сақталады, белоктардың ыдырау өнімдері (күкіртсутек,аммиак)жойылады.Кейде эксгаустирлеу
орнына консерві ішіндегі ауа вакуум-аппараттарда жойылады.Консерілерден ауаны жойған соң
ыдыстарды герметикалы түрде жабады.Банкалардың герметикалы тығындалуын тексеру үшін
оларды 80-900 С температуралы суға 1-2 минутқа батырады.Егер ауа көпіршіктері байқалса, ол
банканың герметикалы жабылмағанын банкаларды алып тастап,құрамын банкаға салады.
Табиғи балық консервілері
Табиғи балық консервілерінің
тағамдық құндылығы жоғары,
дәмді және құнды емдәмдік
өнім.Сапасы жағынан оларды
сортқа бөлмейді.
Тісбасарлық консервілер
тісбасар ретінде және қою
тағам жасауда
қолданылады.Олар томат
тұздығындағы, май қосылған,
паштеттер, паста, турамалар
және балық-өсімдікті
консервілер болып бөлінеді.
Балықты
қақтау.
Қақтауды далада наурыз айынан
мамыр айының аяғына дейін және
қыркүйекте жүргізеді, арнайы
кептіргіш камера-ларында жүргізуге
болады. Ең сапалы өнім ауада
қақтағанда болады. Күн сәулесі мен
ферменттер әсерінен май мен
белоктар күрделі өзгерістерге
ұшырайды, өнім кулинарлы өңдеусіз
тағамды болады. Дұрыс қақталған
балық мөлдір түсті, майы сіңген
және айырықша, қақталған балыққа
тән, хош иісті, келеді.
Балық консервілері
Томат тұздығындағы балық консервілері суық тағам, сонымен қатар екінші тағам
ретінде қолданылад.Бұл консерві өндірісінде алдын ала дайындалған балықты
ұнға аунатып, сұйық майда қуырады, суытқаннан кейін банкілерге салып,
үстінен ыстық томат тұздығын (соус) құйып, герметикалы жауып стерилдейді.
Май қосылған балық консервілері балық консервілері ысталған, шарпылған,
кептірілген немесе қуырылған балықтан жасалған жоғары құнды өнім.Ысталған
балықтан шпрот типті, май қосылған ысталған балық типті консервілер
дайындалады.
Балық консервілеріне
қойылатын талаптар
Балық консервілеріне қойылатын талаптар, маркілеу,
буып-түю және оларды сақтау.Балық салынатын банкалар
таза, тоттанбаған, қампаймаған, майыспаған, тұмшаланып
жабылған және зат белгілері бүлінбеген болуіы керек.
Қорытынды
Майқосылған балық консервілері балық консервілері
ысталған, шарпылған, кептірілген немесе қуырылған
балықтан жасалған жоғары құнды өнім.Ысталған
балықтан шпрот типті, май қосылған ысталған
балық типті консервілер дайындалады.Шарпылған
және кептірілген балықтан екі типін
дайындайды:сардина және май қосылған шарпылған
балық.Шпрот және сардинаны дайындағаннан кейін
қоймада жетілуі үшін 2-3 ай бабына келтіреді.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz