Буаздықты анықтаудың клиникалық және зертханалық әдістері



Презентация тақырыбы: «Буаздықты анықтаудың клиникалық және зертханалық әдістері»
Орындаған: Шәріпбек С.
Өмірбай М.
Тобы: АП-13-7к1
Қабылдаған: Абдуллаева Г.

Буаздық физиологиясы
Аналық және аталық жыныс клеткаларының бір-бірімен қосылып, үшінші жаңа клетка - зиготаның пайда болуын буаздық деп атайды.
Буаздық - ұрғашы малдың организмінде, ұрықтың өсуімен (зиготаның) байланысты өтетін күрделі физиологиялық процесс. Буаздықтың басталуы ұрықтану кезеңінен басталып, ұрпақтың жетіліп, туумен аяқталады.
Малдарда буаздық бір ұрпақты және көп ұрпақты болуы мүмкін. Буаздық қалыпты (физиологиялык) және потологиялық болып бөлінеді. Потология-лық буаздық кезінде аналық организмінде физиологиялық процесстер бұзылады. Сондай процесстер ұрықтың (зигота) организмінде де бұзылуы мүмкін.

Буаздық мерзімі деп ұрыктанған күннен бастап туғанға дейін уақытты айтады. Бұл мерзім әр малдың түлігіне байланысты әрқалай бола береді
Буаздық мерзімі, орта есеппен
Ауытқуы
Сиырда
285 күн
270 - 295 күн
Биеде
340 күн
320 - 355 күн
Саулықта
150 күн
145- 160 күн
Мегежінде
114күн
110-116 күн
Түйеде
365 күн
335 - 395 күн
Есекте
380 күн
360 - 390 күн
Алғаш буаз болған жас тұмса малдың буаздық мерзімі ұзақтау болады, созалаң - қатпа ауруы бар малдың да буаздық мерзімі ұзарады. Буаздық мерзімнің ұзақтығына тіпті малды буаз кезінде дұрыс бағып - күтудің, азықтандырудың да әсері бар.
Буаздық - деп ұрғашы малдардың организмінің ұрықтанғаннан туғанға дейінгі ерекше физиологиялық күйін айтады.
Ауыл шаруашылық малдарының буаздығының ұзақтығы әр малда әр-түрлі болады. Ол малдың түріне, породасына, жасына, азықтандырылуына, күтіп бағуына және басқа жағдайларға байланысты.

Буаздықты анықтау.
Әдетте буаз малдың жем-шөпке тәбеті жақсы, мінезі тыныш бірқалыпты, еркек малға көңіл аудармайды, тіпті одан қашып аулак жүруге тырысады. Құрсағы ұлғая бастайды. Төлдеуге жақындағанда артқы аяқтарында, желінінде сондай-ақ құрсақ қабырғасының төменгі жағынан аздаған ісіктерді байқауға болады. Буаз мал тез шаршайды, терлегіш келеді. Сауын сиырлардың буаздықтың соңғы мезгілдерінде сүті азайып, суалып кетеді. Төлдеуге 2-3 апта қалғанда малдың сарпайы ісінеді.
Буаздықтың екінші жартысында төлді құрсақ қабырғасының сыртынан қолмен басып анықтауға да болады. Ол үшін дәрігер сиырдың оң жағынан келіп, сол қолын сиырдың арқасына салады да, оң қолының алақанымен құрсақ қабырғасын аш өзектің тұсынан қабырғаның төменгі жағына ала ішке қарай бір-екі дүркін итеріп қалады. Егер сиыр буаз болса төлдің қайта келіп, алақанға соғылғаны байқалады. Биені осындай әдіспен сол жағынан тексереді.

Ұсақ және ірі малдың буаздығын анықтау
Ұсақ малды (қой, ешкі, мегежін т. б. ) тексергенде малдың құрсағының астынан кұтеріп байқайды немесе екі жағынан бірдей қысып, екі қолдың саусақтарын бір-біріне тигізуге тырысады. Егер мал буаз болса төл екі қолдың арасында қаттылау дене болып білінеді.
Ірі малдың буаздығын анықтаудың ең дәл көрсететін әдісі - қолды сиырдың немесе түйе мен биенің тік ішегіне қол салып жатырды, жыныс бездерін, жатыр қан тамырларын сипап, олардағы физиологиялық өзгерістерді білу арқылы анықтау. Бұл әдіспен тәжірибелі мамандар сиырдың 30-45 күндік буаздығын анықтап алады.
Ауыл шаруашылық малдарының буаздығын жоспарлы анықтаудың үлкен өндірістік мәні бар мәселе.

Буаздықты анықтау үшін мына төмендегідей әдістер қолданылады:

Буаздықты сырттан анықтау
Буаздықты сырттан анықтау келесілерден тұрады - малды сырттан көру, төлді сипалап табу, төлдің жүрегінің соғуын тыңдау. Малды сырттан тексергенде арт жақтан оның формасының (контурының) өзгеруін көреді. (41-сурет) .
Сиырда тексеретін орынды былай табады: оң жақтан тізе буыннан омыртқаға параллель сызық жүргізеді, қабырға астына қарай, жылқы да, тізе буынынан крупаға қарай. Осы сызықтың шамасында (40, 41-суреттер) сиырды сол алақанмен, жылқыда оң алақанды жеңіл ғана ішке қарай итереді, алақандарды алмай, қояды да сәл босатады. Буаз жатыр өз орнына қайта, келгенде, төлдің қатты денесі қолға сезіледі. Бұл әдіспен 6-7 айлық төлді анықтауға болады.
Ешкінің төлін сипалап анықтау
Шошқаның төлін сипалап анықтау

Буаздықты рефлексологиялық әдіспен анықтау.
Бұл әдіс күйттеуші еркек малды қолдануға негізделген. Ұрықтандырылған сиырларды он күн өткен соң күнде ертеңгілікте 15-20 тәулік бойы күйттеуіштер қосу арқылы байқап отырады. Егер қашырылған малдың тоқтамағаны білінсе осы мерзім ішінде олар қайтадан күйге келеді, кұйттеуші малға жақындап оның үстіне асылып немесе артын тосып тапжылмай тұрып алады. Мұндай белгі көрсеткен сиырларды қысыр деп тауып, қайтадан ұрықтандыру керек.
Буаз сиыр күйттеуші малға жоламайды, өзіне жақындатпайды. Уақ малдың, биенің буаздығын анықтағанда да рефлексологиялық әдіс кеңінен қолданылады.

Сиырдың буаздығын тік ішеккке қол салып (реактально) анықтау
Буаздық
Жатырдың, жатыр
мойынының және
ұрықгықтың орналасуы
Жатыр айдаршасының өзгеруі
Орта жатыр
артериясының
соғуының
өзгеруі
Қысыр сиырда
Жатыр мойыны, денесі, айдаршасы және ұрықтық жамбас қуысында қасаға сүйектерінде орналасқан
Жатыр айдаршалары бірдей. Олардың арасында жырық анық білінеді, сипалағанда жиырылады. Айдарша домалақтанады, қатая түседі
Сезілмейді
1 -айлық
Жатыр мойыны, денесі, айдаршалары жамбас қуысында, бірақ қасаға сүйегінің шетіне сәл асылып тұрады. Ұрықтықта (буаз) сипалағанда сары денешік білінеді
Буаз айдарша жуандаған, диаметрі 3-4 см, былқылдақ, жиырылмайды ал буаз емес айдарша сипалағанда жиырылады
Қан тамырлары жуандаған, соғуы әлі білінбейді
2-айлық
Жатыр мойыны жамбас қуысынан ішке қарай жылжыған, айдаршалар қасаға сүйегіне асылып тұрады. Ұрықтықта сары денешік білінеді
Жатырдың буаз айдар-шасы 1, 5 есе үлкейген (диаметрі 7-8 см), сипалағада флюктуация (ішінде сұйық бар екені) білінеді. Айдаршалар жиырылмайды, арасындағы жарық та білінбейді. Жатырдың жиырылмауы буаздықты танудың ең басты белгісі болып табылады
Тамырлар жуандай түскен, соғуы білінбейді
3-айлық
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz