Макарон өнімдеріне өнімдеріне қосылатын қосылатын дәмдеуіштер дәмдеуіштер




Презентация қосу
Макарон өнімдеріне
қосылатын
дәмдеуіштер

Орындаған: Саматова Ж.
Тобы: ЖТ-08-19к1
Қабылдаған: Майлыбаева Э.
Макарондық қамырдың рецептурасы ұнның
сортына және қоспаның түрлеріне
байланысты. Макарон жасау үшін әр түрлі
сортты ұнды араластыруға болмайды.
Макарондық қамыр илеуге керекті судың
мөлшері, қамырдың ылғалына, сағыздың саны
мен сапасына және ұнның шығымдылығына
байланысты алынады.
Макарон кепкен соң, суытпай қапшыққа салуға болмайды. Біріншіден, оның температурасы жоғары, екіншіден оның
әр қабатындағы ылғалдылығы әр түрлі. Сондықтан, кептірілген соң макаронды біраз уақыт тыныштық жағдайда
салқындату керек. Бұл кезде оның ішкі қабаттарындағы ылғалдылығы сыртқы қабаттарына қарай ығысып, осы екі
қабаттың арасында қарама-қарсы кернеу күштер теңеледі. Кептіру ең жауапты және ұзаққа созылатын процесс. Егер
макаронды жасап шығару процесі 50 минутқа созылатын болса, қысқа кесілген макарондарды 1 сағатқа дейін
кептіреді, ал ұзын макарондарды кептіру 2 сағатқа дейін созылады.
Макарондық ұнның мықтылығы, шымырлығы және серпімді-
созылғыштығы ұнның сағызы мен крахмалының арасындағы
қатынасқа байланысты. Егер қамырдың құрамында сағыз көп
болса, онда қамыр соншама серпімді-созылғыш болып, үзілуге
қарсы тұру қабілеті төмендейді.
Макарон жасауда оған
негізгі қоспа ретінде
көптеген дәмдеуіштер
қосылады. Олардың бірі-
жұмыртқа.
• Гидравликалық
престерінде
макаронға тиісті
форма бергенде
оның ішіндегі
макаронға 20мПа-
дан асып кетеді.
Міне, осының
арқасында
қамырдың
ішіндегі ауаны
сығып шығарады
да, дайын
продуктылар
біртұтас мықты
болып шығады.
• Макарон өнімдері ең алғаш Азия елдерінде
ертеден белгілі болған. Орта ғасырларда
неополитон саудагерлері макарон өнімдерін
АҚШ-тан Италияға әкелген. Содан бастап Италия
макарондардың Отаны атанған. «макарон -
италяндардың дәстүрлі тағамы» деп атауға
болады.
• XVIIIғ. Италияда, Францияда макарон өнімдері
өндірісте механикалық престерімен шығарыла
бастады. Қазақстан үшін макарон өнімдерін
шығару жаңа сала.

Ұқсас жұмыстар
Макарон өнімдерін сақтау технологиясы
Шайдың жіктелуі
Ұнды кондитер өнімдерінің технологиясы
Кулинарлық соустар рецептурасы
Жемістер - ағаштардың жемістері
Макарон өнімдері
Макарон өнімдерін сенсорлық бағалау
ШҰЖЫҚ ЖАСАУ
Макаронды бүйымдардың сақтау технологиясы
Бидай ұнынан дайындалған нан
Пәндер