Құрғақ сүт өнімдерін өндіру технологиясы және технологиялық сұлбасы




Презентация қосу
Құрғақ сүт өнімдерін өндіру тнхнологиясы жә
не технологиялық сұлбасы

Тобы:Жт:14-2к2
Орындаған:Төрегелдиев
Н
Құрғақ сүт алу технологиясы
• Қабылдау-табиғи мал сүт
іне қойылатын стандартқ
а сай болуы қажет, яғни с
ау малдың сүті болуы кер
ек.
• Салқындату-фильтрден ө
ткізілген және сауғаннан
кейін 2 сағаттан кем еме
с 6°С-дейін салқындатыл
уы қажет.
• Тазалау – сүт құрамында
ғы механикалық ластану
мен микроорганизмдерд
і жою үшін қолданылады
.
Құрғақ сүтті өндіру кезінде:
• Нормализациялау-майлы және құрғақ зат
ын нормаға келтіреміз.
• Пастеризациялау-нормаға келтірілген сүт
ті 90°С-тан төмен емес температурадапас
терлейміз
Нормадағы сүтті қо
• Құламалы қабықша н
юландыру үшін: емесе циркуляционд
ы құрылғы принципі
бойынша жұмыс жас
айтын көп корпусты
вакуумды-булағын а
ппараты қолданылад
ы.
Қоюландырылған сүтті бір саты
лы гомогенизациялаймыз.
• Бір сатылы гомогенизация үшін 50-60⁰С температурада ж ә
не 10-15 МПа қысымда, ал екі сатылы гомогенизация үш ін
11,5-12,5 МПа қысымда 1-сатысында ж әне 2,5-3 МПа 2-саты
сында жүзеге асырылады.Гомогенизациядан кей ін қояланд
ырылған сүт аралық сыйымдылыққа, кейін кепт іруге т үсед і.
Құрғақ сүтте майдың массалық үлесі 20-25%, ылғалдылы ғы
4-7% аспау керек.
Құрғақ сүттің құрамын қорыт
ындыласақ:
Ол мүлдем құрғақ емес, оның
құрылымында бөлінбейтін ыл
ғалдылық бар деген тоқтамға
келеміз. Кептіру кезінде өнімн
ің ылғалдылығы ұштасу күшін
е және су қозғалысына қарсы
ласуы жоғары болғандықтан к
өп сақталады. Сондықтан өні
мді құрғату агентінің темпера
турасы мен оның ылғалдылы
ғының талапқа сай келуі арқы
лы бірқалыпты ылғалдылыққа
дейін құрғатуға болады.
Құрғақ сүттің технологиялық сұлбасы

• 1 — шикі сүттің сыйымдылығы; 2 — с үтке арнал ған насос; 3 — с үтт і тензометриялы қ құр
ылғымен араластыруға арналған сыйымдылы қ; 4— шик і с үтт і са қтайтын сыйымдылы қ; 5
— пластинкалы қыздырғыш; 6 — ортадан тепк іш с үттазарт қыш-сепаратор; 7 — к ілегей а
йырғыш-сепаратор; 8— майсыз сүттің сыйымдылы ғы; 9— майсыз с үтке арнал ған насос;
10 — пластиналы салқындатқыш; 11 — майсыз с үтт і есептег іш; 12—с үт са қтау сыйымды
лығы; 13 — сүтті алдын-ала жылыту ға арнал ған құбырлы жылыт қыш; 14— с үтт і а қыр ғы р
ет қыздырушы құбырлы жылытқыш; 15 —қабықшалы вакуум-була ғыш қондыр ғы ( үшсат
ылы); 16— конденсатор; 17 — азы қты қ насос; 18— конденсатты насос; 19— аралы қ бак;
20— гомогенизатор; 21 — б ұлғауыш аралы қ бак; 22— қоюлатыл ған с үтке арнал ған насо
с; 23 — кептіру камерасы; 24— тоза ңдат қыш диск; 25 — калорифер; 26— нег ізг і циклон;
27— жүк түсіретін циклон; 28— құрғақ сүтті кептіруге арнал ған қондыр ғы.

Ұқсас жұмыстар
Құрғақ сүт өнімдерін өндіру тнхнология сы және технологиялық сұлбасы
МАЙ ӨНДІРІСІ
Қаймақ - сүзбе технологиясы
Табиғи және құрғақ сүт
Ұнды кондитер өнімдерінің технологиясы
Тағам биотехнологиясы
Екінші ыстық тағамдарды дайындау
МЕСТ стандарт бойынша сүтке қойылатын талаптар
Сүттің құрамы
Тағамдық биотехнология
Пәндер