Құрғақ сүт өнімдерін өндіру технологиясы және технологиялық сұлбасы



Құрғақ сүт өнімдерін өндіру тнхнологиясы жә
не технологиялық сұлбасы

Тобы:Жт:14-2к2
Орындаған:Төрегелдиев
Н
Құрғақ сүт алу технологиясы
• Қабылдау-табиғи мал сүт
іне қойылатын стандартқ
а сай болуы қажет, яғни с
ау малдың сүті болуы кер
ек.
• Салқындату-фильтрден ө
ткізілген және сауғаннан
кейін 2 сағаттан кем еме
с 6°С-дейін салқындатыл
уы қажет.
• Тазалау – сүт құрамында
ғы механикалық ластану
мен микроорганизмдерд
і жою үшін қолданылады
.
Құрғақ сүтті өндіру кезінде:
• Нормализациялау-майлы және құрғақ зат
ын нормаға келтіреміз.
• Пастеризациялау-нормаға келтірілген сүт
ті 90°С-тан төмен емес температурадапас
терлейміз
Нормадағы сүтті қо
• Құламалы қабықша н
юландыру үшін: емесе циркуляционд
ы құрылғы принципі
бойынша жұмыс жас
айтын көп корпусты
вакуумды-булағын а
ппараты қолданылад
ы.
Қоюландырылған сүтті бір саты
лы гомогенизациялаймыз.
• Бір сатылы гомогенизация үшін 50-60⁰С температурада ж ә
не 10-15 МПа қысымда, ал екі сатылы гомогенизация үш ін
11,5-12,5 МПа қысымда 1-сатысында ж әне 2,5-3 МПа 2-саты
сында жүзеге асырылады.Гомогенизациядан кей ін қояланд
ырылған сүт аралық сыйымдылыққа, кейін кепт іруге т үсед і.
Құрғақ сүтте майдың массалық үлесі 20-25%, ылғалдылы ғы
4-7% аспау керек.
Құрғақ сүттің құрамын қорыт
ындыласақ:
Ол мүлдем құрғақ емес, оның
құрылымында бөлінбейтін ыл
ғалдылық бар деген тоқтамға
келеміз. Кептіру кезінде өнімн
ің ылғалдылығы ұштасу күшін
е және су қозғалысына қарсы
ласуы жоғары болғандықтан к
өп сақталады. Сондықтан өні
мді құрғату агентінің темпера
турасы мен оның ылғалдылы
ғының талапқа сай келуі арқы
лы бірқалыпты ылғалдылыққа
дейін құрғатуға болады.
Құрғақ сүттің технологиялық сұлбасы

• 1 — шикі сүттің сыйымдылығы; 2 — с үтке арнал ған насос; 3 — с үтт і тензометриялы қ құр
ылғымен араластыруға арналған сыйымдылы қ; 4— шик і с үтт і са қтайтын сыйымдылы қ; 5
— пластинкалы қыздырғыш; 6 — ортадан тепк іш с үттазарт қыш-сепаратор; 7 — к ілегей а
йырғыш-сепаратор; 8— майсыз сүттің сыйымдылы ғы; 9— майсыз с үтке арнал ған насос;
10 — пластиналы салқындатқыш; 11 — майсыз с үтт і есептег іш; 12—с үт са қтау сыйымды
лығы; 13 — сүтті алдын-ала жылыту ға арнал ған құбырлы жылыт қыш; 14— с үтт і а қыр ғы р
ет қыздырушы құбырлы жылытқыш; 15 —қабықшалы вакуум-була ғыш қондыр ғы ( үшсат
ылы); 16— конденсатор; 17 — азы қты қ насос; 18— конденсатты насос; 19— аралы қ бак;
20— гомогенизатор; 21 — б ұлғауыш аралы қ бак; 22— қоюлатыл ған с үтке арнал ған насо
с; 23 — кептіру камерасы; 24— тоза ңдат қыш диск; 25 — калорифер; 26— нег ізг і циклон;
27— жүк түсіретін циклон; 28— құрғақ сүтті кептіруге арнал ған қондыр ғы.

Ұқсас жұмыстар
Құрғақ сүт өнімдерін өндіру тнхнология сы және технологиялық сұлбасы
МАЙ ӨНДІРІСІ
Сүт және сүт өнімдері
Қаймақ - сүзбе технологиясы
Табиғи және құрғақ сүт
Ұнды кондитер өнімдерінің технологиясы
Тағам биотехнологиясы
Екінші ыстық тағамдарды дайындау
МЕСТ стандарт бойынша сүтке қойылатын талаптар
Сүттің құрамы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz