Биотехнологияд ағы тағам өндірісінің құнарлылығын арттыру




Презентация қосу
Биотехнологияд
ағы тағам
өндірісінің
құнарлылығын
арттыру.
Биотехнология дегеніміз — биологиялық
организмдердің қатысуымен жүретін процестерді,
адамның мақсатына сай өзгерту арқылы өндірісте
пайдалану. "Биотехнология" деген терминді алғаш рет
1919 жылы венгр ғалымы К.Эреки енгізді. Қазіргі
биотехнологияның басты мақсаты — өсімдіктердің жаңа
сорттарын, жануарлардың асыл тұкымын,
микроорганизмдердің штаммаларын шығару. Оны адам
өміріне қажетті заттар өндіру үшін биологиялық
нысандар мен процестерге негізделген жаңа ғылымның
және өндірістің сапасы деп қарауға болады. Ата-
әжелеріміз ежелден микроорганизмдерді қымыз бен
шұбат, айран ашытуға, құрт пен ірімшік жасауға, нан
пісіруге, тері илеуге, т.б. қажетті заттарды дайындауға
пайдаланған. Қазіргі биотехнологияның мынадай негізгі
бағыттары бар: микробиологиялық өндіріс, жасушалық
инженерия жөне гендік инженерия
Алғаш рет «биотехнология»
термині 1917 жылы Карл Эреки
шошқаларды қант қызылшасымен
қоректендіру кезінде олардың
өнімдерінің жоғарылауы жасалған
жұмыстарының нәтижесінде
берілген.
Биотехнология

Ауыл- Өнеркәсіпті
Медицинал
шаруашылы к
ық
қ
Ауыл шаруашылық
Ауыл шаруашылық биотехнология
және тұрмыстағы қалдықтар,
автомобильдерден шығатын улы заттар, өндірістен және ірі
қалалардан бөлінетін лас суларды тазартуда микробиологиялық
биотехниканың маңызы зор. Арам шөптерге, түрлі зиянды
жәндіктерге қарсы күресуде қолданылатын пестицидтердің адам
үшін зиянды екені белгілі. Сондықтан пестицидтердің орнына
экологиялық жағынан тиімді препараттар (энтобактерин,
дендробациллин, битотоксибациллин, гомелиндер, т.б.)
Биотехнология тәсілімен алынады. Топырақтың құнарлылығын
арттыруда да биотехнологияның маңызы зор. Мысалы, ауа азотын
пайдаланып, онымен қоректенетін микроорганизмдердің
(азотобактер, т.б.) көмегімен бактериялы тыңайтқыштар
(нитрагин, т.б.) дайындалады. Мал шаруашылығында, азықтық
жемшөпке құнарлығын арттыру үшін ферменттер (аминосубтилин
Биотехнологияның даму тарихының негізгі кезеңдерінің бірі – бұл
антибиотиктердің ашылуы, олардың зертханалық жағдайда алу
және өндірістік масштабта өндірілу кезеңі болады. Қазіргі уақытта
денсаулық сақтаудың алғашқы мақсаты болып, жаңа
антибиотиктердің, әсіресе табиғи қасиеті бар антибиотиктерді,
сонымен қатар, тағам өнеркәсібінде және ветеринарияда өндіріп
қолдану. Мәнісінде, антибиотиктер фармпрепараттарды тұтынуда
және биотехнологиялық өндірілу көлемінде ең үлкен класс болып
табылады.
 Қазіргі медицинада гомональды препараттар (инсулин,
соматотропин және т.б.), биологиялық активті заттар
(интерлейкиндер, интерферондар, қан плазмилогенінің
белсендіргіші, антигемофильді фактор және т.б.), генді
инженериялық вакциналар (суббірліктің, пептидтік, «векторлық»),
моноклоналды антиденелер негізінде диагностикумдар, нуклеин
қышқылдарын анықтау үшін тест-жүйелер және т.б.
Фитопрепараттар (алкалоидтар, гликозидтер, стероидтар,
Өнеркәсіп биотехнология технологиясы ферментті препараттар Өндіріс
беті өсіру өндірушілердің ферменттер кезде беті әдісі мәдениет қатты
ылғалданған бетіндегі өсуде орта. Мицелиалды толық конверттерді әбден
мықтап ұстап бастап қоректік заттар қатты субстрат. Бастап жасушалар
оттегі тыныс алу үшін пайдаланылды, орта сусымалы болуы және қабаты
тиіс мәдениет өндіретін шағын.
өсіру өндірістік мәдениет асептикалық жағдайларда әдетте, бірақ сәрсенбі
және жасуша стерильденген керек. Әрбір жаңа жүктеу алдында, сондай-
ақ зарарсыздандыру жабдықтар талап етеді.
Алғашқы биотехнология
Биотехнологиялық жолмен тағам
өнімдерінің құнарлығын арттыру
БҰҰ-
ның  тағам  жəне  ауылшаруашылығы  бойынша  статистикалық  
деректері
бойынша  дүние  жүзіндегі  халық  санының  артуынан, оларды  қ
ажетті  тағаммен
қамтамасыз ету мəселесі туындауда. Аталған ұйымның
мəліметі бойынша жер шары
халқының жартысынан астамы толық құнды азықпен қамтамасы
з етілмесе, 500 млн.
аштық жағдайында,
2 млрд. адам жеткіліксіз мөлшерде жəне дұрыс тамақтанбайды
екен.
Күнделікті  тұтынатын  тағам  əртүрлі  жəне  құрамында  ақуызд
ар, майлар,
көміртекті  заттар  мен  дəрумендерге  бай  болып  келуі  қажет. 
Энергия  көзі  болып
Соңғы  кездері  микробиологиялық  синтез  арқылы  азықтық  ақу
ыз  өндіру
мүмкіндіктері  үлкен  қызығушылық  тудыруда. Өйткені  микроор
ганизмдер  құрамы
бойынша  ақуызға  өте  бай  келеді, яғни  олардың  салмағының 7
0-80% осындай
заттардан  тұрады. Бұлардағы  синтездік  үдерістер  өте  қарқынд
ы  жүреді.
Микроорганизмдерде, жануарлармен  салыстырғанда, ақуыз  син
тезі 10-100 мың  есе
қарқынды жүреді. Мысалы, салмағы 400 кг сиыр тəулігіне 400 гр
ақуыз синтездейтін
болса, 400 кг  бактериялары –
40 мың  тонна  шығара  алады. Сондықтан
микробиологиялық  синтез  арқылы  өндірілетін 1 кг  ақуызға, ма
лдардан  өндірілетін
осындай  ақуыз  мөлшеріне  қарағанда  өте  аз  шығын  жұмсалад
Қорытынды
Биотехнология  өндірісі қарқынды  дамып  келе  жа
тыр.
Орындағандар:Төлеужанова Ә
Ыдрыс М
Тексерген:Сапарбаева Н.А

Ұқсас жұмыстар
АГРОХИМИЯ ТАРИХЫ АГРОХИМИЯНЫҢ ПАЙДА БОЛУЫ
БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ЖОЛМЕН ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚҰНАРЛЫЛЫҒЫН АРТТЫРУ
Тағам өндірісінің үрдістері мен аппараттары
Егістік жерлер өнімділігін көтеру және орналастыру жұмыстық жобасы
Топырақ өңдеудің ғылыми негізі мен маңызы
ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ НАН ӨНІМІНІҢ ДАМУЫ
Сапа менеджмент жүйесінің халықаралық стандарты
Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
ТҮРКІСТАН ОБЛЫСЫ МАҚТАРАЛ АУДАНЫНЫҢ АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ
Биотехнология өндірісі
Пәндер