Тағам өндірісінің құнарлылығын арттырудағы биотехнологиялық әдістер


Slide 1

Биотехнологиядағы тағам өндірісінің құнарлылығын арттыру.

Slide 2

Биотехнология дегеніміз - биологиялық организмдердің қатысуымен жүретін процестерді, адамның мақсатына сай өзгерту арқылы өндірісте пайдалану. "Биотехнология" деген терминді алғаш рет 1919 жылы венгр ғалымы К. Эреки енгізді. Қазіргі биотехнологияның басты мақсаты - өсімдіктердің жаңа сорттарын, жануарлардың асыл тұкымын, микроорганизмдердің штаммаларын шығару. Оны адам өміріне қажетті заттар өндіру үшін биологиялық нысандар мен процестерге негізделген жаңа ғылымның және өндірістің сапасы деп қарауға болады. Ата-әжелеріміз ежелден микроорганизмдерді қымыз бен шұбат, айран ашытуға, құрт пен ірімшік жасауға, нан пісіруге, тері илеуге, т. б. қажетті заттарды дайындауға пайдаланған. Қазіргі биотехнологияның мынадай негізгі бағыттары бар: микробиологиялық өндіріс, жасушалық инженерия жөне гендік инженерия

Slide 3 Slide 4

Алғаш рет «биотехнология» термині 1917 жылы Карл Эреки шошқаларды қант қызылшасымен қоректендіру кезінде олардың өнімдерінің жоғарылауы жасалған жұмыстарының нәтижесінде берілген.

Slide 5

Биотехнология

Медициналық

Өнеркәсіптік

Ауыл-

шаруашылық

Slide 6

Ауыл шаруашылық биотехнология

Ауыл шаруашылық және тұрмыстағы қалдықтар, автомобильдерден шығатын улы заттар, өндірістен және ірі қалалардан бөлінетін лас суларды тазартуда микробиологиялық биотехниканың маңызы зор. Арам шөптерге, түрлі зиянды жәндіктерге қарсы күресуде қолданылатын пестицидтердің адам үшін зиянды екені белгілі. Сондықтан пестицидтердің орнына экологиялық жағынан тиімді препараттар (энтобактерин, дендробациллин, битотоксибациллин, гомелиндер, т. б. ) Биотехнология тәсілімен алынады. Топырақтың құнарлылығын арттыруда да биотехнологияның маңызы зор. Мысалы, ауа азотын пайдаланып, онымен қоректенетін микроорганизмдердің (азотобактер, т. б. ) көмегімен бактериялы тыңайтқыштар (нитрагин, т. б. ) дайындалады. Мал шаруашылығында, азықтық жемшөпке құнарлығын арттыру үшін ферменттер (аминосубтилин, протосубтилин, т. б. ) қосады, соның нәтижесінде жемшөп құрамындағы күрделі қосылыстар (лигнин, целлюлоза, т. б. ) жақсы ыдырайды

Slide 7

Биотехнологияның даму тарихының негізгі кезеңдерінің бірі - бұл антибиотиктердің ашылуы, олардың зертханалық жағдайда алу және өндірістік масштабта өндірілу кезеңі болады. Қазіргі уақытта денсаулық сақтаудың алғашқы мақсаты болып, жаңа антибиотиктердің, әсіресе табиғи қасиеті бар антибиотиктерді, сонымен қатар, тағам өнеркәсібінде және ветеринарияда өндіріп қолдану. Мәнісінде, антибиотиктер фармпрепараттарды тұтынуда және биотехнологиялық өндірілу көлемінде ең үлкен класс болып табылады.

Қазіргі медицинада гомональды препараттар (инсулин, соматотропин және т. б. ), биологиялық активті заттар (интерлейкиндер, интерферондар, қан плазмилогенінің белсендіргіші, антигемофильді фактор және т. б. ), генді инженериялық вакциналар (суббірліктің, пептидтік, «векторлық»), моноклоналды антиденелер негізінде диагностикумдар, нуклеин қышқылдарын анықтау үшін тест-жүйелер және т. б.

Фитопрепараттар (алкалоидтар, гликозидтер, стероидтар, эфирлік майлар және т. б. ), микробтық ферменттерді (стертокиназа, урокиназа, супероксиддисмутаза, әртүрлі амилазалар және протеазалар), полидекстрандарды қолдануы және өндірілуі кеңеюде.

Slide 8

Өнеркәсіп биотехнология технологиясы ферментті препараттар Өндіріс беті өсіру өндірушілердің ферменттер кезде беті әдісі мәдениет қатты ылғалданған бетіндегі өсуде орта. Мицелиалды толық конверттерді әбден мықтап ұстап бастап қоректік заттар қатты субстрат. Бастап жасушалар оттегі тыныс алу үшін пайдаланылды, орта сусымалы болуы және қабаты тиіс мәдениет өндіретін шағын.

өсіру өндірістік мәдениет асептикалық жағдайларда әдетте, бірақ сәрсенбі және жасуша стерильденген керек. Әрбір жаңа жүктеу алдында, сондай-ақ зарарсыздандыру жабдықтар талап етеді.

Slide 9

Алғашқы биотехнология

Slide 10

Биотехнологиялық жолмен тағам өнімдерінің құнарлығын арттыру


Ұқсас жұмыстар
Тағам өнімдерінің құнарлығын биотехнологиялық жолмен арттыру
Тағам өнеркәсібіндегі микроорганизмдер: биотехнологиялық принциптер мен қолданбалы технологиялар
Биотехнологиялық тәсілдер арқылы тағам өнімдерінің қоректік құндылығын арттыру
Тағам өндірісінің процестері және аппараттары: гидродинамика негіздері
Алмастырылмайтын аминқышқылдарды биотехнологиялық алу және L-лизин өндірісінің технологиясы
Тағам өндірісінің аппараттарын жасауда қолданылатын түсті металдар мен қорытпалар
Мал шаруашылығында қолданылатын биотехнологиялық әдістер және генетикалық ресурстарды сақтау
Тағам өндірісінің аппараттары үшін материалдар: талаптары мен қолданылуы
Тағам өнеркәсібіндегі биотехнология: сыра, спирт, наубайхана, консервілеу және сүт өндірісінің технологиялары
Микроорганизмдер арқылы қоршаған ортаны мониторингілеу: биотехнологиялық әдістер және экологиялық мәселелер
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz